Anlık Bildirim

Symbian OS v9 ; Smart Phonelar için daha fazla Multimedya içerik

Mobil telefon dünyasında gün geçmiyorki yeni bir teknoloji veya yeni bir telefon hakkında basın açıklamaları yada tanıtımlar yapılsın. İlk çıktıkları andan günümüze oldukça fazla yol alan bu cihazlarlar, alarm özelliğinin bir diğer modelden farklı ve üstün kıldığı dönemlerden megapiksel dijital kameraların yada MP3 çalma özelliklerinin fark yarattığı dönemlere geldi.

Bu gelişim sırasında herhalde en çok fark yaratan ve kullanıcının işine yarayan fonksiyonlar yazılım konusundaki gelişimler oldu. JAVA ile kullanıcılar telefonlarına 3. parti yazılım geliştiricilerin geliştirdikleri oyun ve basit uygulamaları yükleme seçeneğine kavuştular. Symbian OS ise kullanıcılara yeni ufuklar açtı. Öyleki telefonun bütün özelliklerine bu işletim sistemi sayesinde erişebilen yazılımlar geliştirilmesine ve güçlü işlemcisi sayesinde, multimedya uygulamalara izin veren Symbian OS destekli telefonlar, her nekadar Microsoft veya Linux bazlı işletim sistemli telefonlar bulunsada piyasada oldukça yüksek bir pazar payının sahibi oldular.

Yazılım geliştirmenin oldukça ucuz ve kolay olduğu Symbian OS, herhalde 3. parti yazılım geliştiricilerin en fazla rağbet ettiği platformlardan biridir. Symbian OS'un 6,7 ve 8 derken multimedya yetenekleri ile oldukça geliştirilmiş ve günümüz teknolojilerinden sonuna kadar yararlanmak üzere tasarlanan 9. versiyonu Symbian OS v9 geçtiğimiz günlerde basın açıklaması ile duyuruldu.

Yeni işletim sistemi, Bluetooth stereo kulaklık setlerine destek verecek, USB mass storage özelliği sayesinde USB portu bulunan cihazlar tarafından harici depolama alanı gibi kullanılabilecek, ses işleme ve çalma yeteneklerindeki gelişme sayesinde belkide ses kaydedicilere artık gerek kalmayacak ayrıca işletim sistemi en son MPEG ve OMA DRM formatlarınada destek verecek.

Gelişmiş 3D desteği sayesinde bir oyun platformu olmayıda amaçlayan yeni işletim sistemi, ayrı çözünürlükteki çoklu ekranlarada tam destek vermekte. Böylece çift ekranı birden kullanabilen çok farklı tarzlarda oyunları oynayabileceğiz. Özellikle en ilgi çekici yanlarından biri ise telefonun desteklediği yeni teknolojiler sayesinde servis sağlayıcıların direk telefonun kontrolünü ele geçirerek üzerinde ayarlar yada arıza tespiti yapabilmesi. Bu sayede kullanıcıya oldukça ileri derecede ve ucuz hizmet verilmiş olacak. Ayrıca yeni filitreleme ve dizim seçenekleri ile donatılmış IMAP email desteği ile Outlook ve Lotus ile senkronize olabilme desteğide yeni işletim sistemine eklenenler arasında

Symbian OS ilk çıktığından beri devam eden JAVA desteği dahada geliştirilerek, programcıların telefonun bütün özelliklerine erişebilen daha karmaşık yazılımlar yazabilmelerine olanak tanınmış ayrıca en son çıkan ARM bazlı işlemcilere destek verilerek hem çok daha hızlı çalışan, hemde daha az pil tüketen telefonlar yapılabilmesinin önü açılmış oluyor.

Ayrıca Intel ile geçtiğimiz yıl yapılan anlaşmanın ilk ürünlerinide bu işletim sistemi ile görebileceğiz. Symbian OS v9, ARM bazlı işlemciler dışında Intel tarafından bu işletim sistemi için geliştirilmiş olan işlemcilerlede çalışabilecek. Ayrıca çift işlemci destekli yeni işletim sistemi oldukça yüksek performanslı multimedya içerik sağlayabilen mobile telefonlarında önünü açmış oluyor. Firmalar isterlerse grafik hızlandırıcı olarak ayrı, işletim sistemi için ayrı işlemciler kullanabilecekler.

Oldukça fazla gelişme ile gelen yeni Symbian OS, zaten lider konumda olduğu Smart Phone işletim sistemi pazarındaki yerini dahada sağlamlaştıracak gibi görünüyor. Microsoft Smart Phone 2003 se ile her ne kadar yeni çıkan teknolojilere destek veren ve tutarlı çalışan bir işletim sistemi üretmiş olsada hala 3. parti yazılım geliştiricileri ve sektördeki lider telefon üreticilerini yanına çekebilmiş değil. Symbian OS özellikle hisselerinin çoğunluğunada sahip olan NOKIA sayesinde oldukça hızlı bir şekilde piyasaya yayılmakta ve NOKIA'nın yazılım geliştiricilere sağladığı ücretsiz ve oldukça kaliteli hizmet sayesinde yazılım çeşitliliği konusundada rakipsiz ve uzun süre rakipsiz kalacak gibi görünüyor.

2005'in 2. yarısında piyasaya çıkması beklenen yeni işletim sistemi Smart Phone pazarında tekrar büyük bir hareketlilik yaratacağa benziyor. Çünkü bu sefer yeni çıkacak modeller bir önceki işletim sistemini destekleyenlere göre oldukça fazla gelişme ve özelliği bünyelerinde bulundurucaklar.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim