AMD yılın ikinci yarısı itibariyle 45nm üretim teknolojisine geçiş yapmayı planladığı Shangai ve Deneb kod adlı yeni işlemcilerini, aynı zaman dilimi içerisinde Intel de Nehalem kod adını verdiği yeni mikroişlemci mimarisinin sağladığı esnek tasarım anlayışı doğrultusunda hazırladığı yeni nesil işlemcilerini endüstrinin beğenisine sunacak. Üretim teknolojilerinde kullanılmaya başlanan yeni metodlar sayesinde saat hızı, çekirdek sayısı ve bellek kapasitesinde yaşanan hızlı gelişme kullanıcılara aynı fiyat seviyesinde çok daha performanslı çözümlere ulaşabilme şansı tanıyor. Peki kullanıcılar için gerçekten de çok çekirdekli, yüksek frekansta çalışan, performans odaklı işlemciler bir zorunluluk mu yoksa ihtiyaca göre tercih yapmak daha mı önemli? Bu noktada devreye giren AMD ve Intel kullanıcılara giriş seviyesinde sundukları iki yeni çift çekirdekli işlemci ile hem tek çekirdekli işlemci dönemini yavaş yavaş sonlandırmayı hemde uygun fiyat seviyesinde tatminkar sonuçlar sağlayabilecek yeni çözümleri kullanıcılar ile buluşturmayı hedefliyorlar.
Celeron işlemci ailesinin çift çekirdekli ilk modeli E1200
Intel'in geçtiğimiz aylarda kullanıma sunduğu Celeron işlemci ailesinin çift çekirdekli ilk modeli E1200'e karşı AMD çift çekirdekli yeni işlemcisi Sempron 2100+ pazara sunarak hem rakibine model bazında yanıt vermiş oldu hemde rekabete yeni bir boyut kazandırdı. Bilindiği üzere Intel'in Celeron ve AMD'nin Sempron işlemci aileleri özellikle giriş seviyesinde yer alan maliyet odaklı sistemler göz önüne alınarak hazırlanan tek çekirdekli ekonomik alternatiflerden oluşuyorlardı. Her iki işlemci ailesini genel olarak değerlendirdiğimizde kullanıcı bazında AMD'nin Sempron ile daha olumlu bir hava yarattığını, Intel'in ise özellikle Core mimarisine geçiş ile birlikte unutulmaya yüz tutan Celeron işlemci ailesini yeniden dirilttiğini söyleyebilmek mümkün. İsterseniz şimdi hem Celeron 1200'ün hemde Sempron 2100+'ın teknik özelliklerini masaya yatıralım ve uygun fiyatlarının yanı sıra neler vaat edebildiklerini değerlendirme altına alalım. Bu noktada ilk durağımız yarıiletken devi Intel'in 20 Ocak'ta kullanıma sunduğu Celeron işlemci ailesinin çift çekirdekli ilk modeli E1200 oluyor.
Celeron E1400 daha yüksek saat hızı ile geliyor
Intel geçtiğimiz senenin sonlarına doğru yeni yıl ile birlikte Celeron işlemci ailesinin çift çekirdekli modellerini konumlandıracağı Celeron E1000 serisini yeni yıl ile birlikte kullanıma sunacağını açıklamıştı. Firma yol haritasına sadık kalarak Celeron E1000 ailesinin ilk temsilcisi olan E1200 Ocak ayının sonlarına doğru duyurdu. 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanan E1200, yaklaşık 10 yıldır piyasada olan Celeron ailesinin çift çekirdekli ilk temsilcisi olarak Intel için önemli bir kilometre taşı oldu. Core mimarisini esas alan işlemci 1.6GHz'de çalışıyor. 800MHz FSB hızına ve 512Kb seviye 2 belleğe sahip olan işlemci ayrıca 65 watt'lık termal güç tasarımına sahip. Intel'in 64-bit, EIST, EBD gibi temel teknolojilerine de destek veren çift çekirdekli işlemci LGA775 formunda hazırlandı. LGA775 formundaki işlemciler için hazırlanan anakartlar ile sorunsuzca çalışabilen Celeron E1200'ü takiben önümüzdeki günlerde Celeron E1400 modelini de kullanıma sunacak. E1200 ve E1400 modelleri arasındaki temel fark ise saat hızında gizli. Zira E1400, 1.6GHz değil 2GHz'de çalışıyor yani saat hızı 400MHz daha yüksek.
Mevcut tablo çerçevesinde AMD ile karşılaştırıldığı zaman özellikle 100$ işlemci piyasasında Intel'in çok daha fazla sayıda alternatifi kullanıcılara sunduğunu görüyoruz. Çift çekirdekli Celeron E1000 serisine ek olarak tek çekirdekli Celeron 400 ve çift çekirdekli ve daha yüksek bellek kapasitesine sahip olan Pentium E2000 serisi de pozisyonlarını korumaya devam ediyor. Zira tek çekirdekli Celeron 440 ile çift çekirdekli Celeron E1200 modelinin aynı fiyat seviyesinden sunulması üstelik performans anlamında çok daha iddialı olan Pentium E2140 yakın bir fiyat seviyesinden yoluna devam ediyor olması Intel'in özellikle gelişmekte olan ülkelerde farklı pazar stratejilerini devreye sokacağının önemli göstergeleri olarak değerlendiriliyor. 53$'dan kullanıma sunulan çift çekirdekli Celeron E1200, Intel için son derece önemli bir hamle olmakla birlikte firma adına tek çekirdekten çift ve çok çekirdekli işlemcilere dönüşümün özellikle gelecek yıl tamamlanması öngörülüyor. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle Celeron E1000 serisinin toplam satışların %3'ünü oluşturması beklenirken gelecek sene bu rakam %10'a kadar ulaşacak.
Çift çekirdekli Sempron 2100+
Intel'in çift çekirdekli Celeron E1200'ü kullanıma sunmasını takiben AMD de rakibinin bu hamlesine kayıtsız kalmadı ve Celeron ile aynı segmentte yer alan Sempron işlemci ailesi altında hazırladığı çift çekirdekli 2100+ modelini kullanıma sundu. Fakat bu noktada AMD'nin bazı farklı avantaj ve dezavantajları var. Teknik özelliklerden başlayarak bu detaylara masaya yatıralım. Sempron 2100+ işlemcisi 65nm üretim teknolojisi ile hazırlandı ve AMD'nin Phenom öncesi var olan mikroişlemci mimarisini baz alıyor. 1.8GHz'de çalışan çift çekirdekli işlemci 512Kb seviye 2 belleğe ve 800MHz HyperTransport hızına sahip. Soket AM2 formunda hazırlanan işlemci 700 serisi yonga setlerinin güç verdikleri de dahil olmak üzere pek çok anakart ile sorunsuzca çalışabilmekte. 65 watt'lık termal güç tasarımına sahip olan Sempron 2100+ muhtemelen Celeron E1200+'dan bir miktar daha ucuza satılacak. Gelen bilgilere göre çift çekirdekli Sempron 2100+'ın 40$ seviyesinden kullanıcılar ile buluştuğu bildiriliyor. Bu noktada yukarıda da değindiğimiz avantaj ve dezavantaj durumuna bakmakta yarar var.
CPU-Z'nin v1.43 versiyonu işlemciyi tanımlamakta güçlük çekerken uygulamanın çok daha yeni versiyonlarının kullanılabilir olduğunu belirtelim.
Çift çekirdekli Sempron 2100+ fiyatının yanı sıra çok önemli bir avantaja da sahip. AMD'nin geçtiğimiz günlerde kullanıma sunduğu 780G yonga seti, Sempron 2100+'ın en önemli artılarından biri durumunda. Maliyet odaklı sistemlerde kullanılmak üzere hazırlanan 780G yonga seti sahip olduğu DirectX 10 destekli entegre grafik işlemcisi ve çoklu ortam yetenekleri ile sadece giriş seviyesinde değil sessizlik ve düşük güç tüketimini arzulayan pek çok kullanıcının ilgisini de çekmeyi başardı. Bu noktada çift çekirdekli Sempron 2100+ ile Hybrid Crossfire desteği de sunabilen 780G yonga setinin uygun fiyatlı, düşük güç tüketimi ve gelişmiş çoklu ortam yetenekleri gibi detaylar ile özellikle giriş seviyesinde yeni bir açılım sağlayabileceği düşünülüyor. B avantajın yanı sıra Sempron 2100+'ın bir de yabana atılmayacak bir handikapı bulunuyor. Gelen bilgilere göre AMD üretim kapasitesi ile ilgili sorunlar nedeniyle Sempron 2100+ en azından şimdilik Çin pazarına yönelik bir işlemci olacak gibi görünüyor. Yüksek büyüme potansiyeli ile Çin AMD'nin gelecek planları arasında son derece önemli bir yere sahip.
Çok daha fazla test sonucu için buraya tıklayabilirsiniz!
Hatırlanacağı üzere global lansmanı 5 Mart'ta gerçekleştirilen 780G yonga seti Çin pazarına 23 Ocak'ta sunulmuştu. Büyüme hızı, 1.3 milyarlık nüfusu ve farklı bazı parametrelerden ötürü AMD, Çin'e büyük önem veriyor. Belirttiğimiz gibi şimdilik Çin pazarında yer alacağı iddia edilen çift çekirdekli Sempron 2100+ işlemcisi için AMD'nin taktik değiştirip değiştirmeyeceğini önümüzdeki günler gösterecek. İki işlemcinin karşılıklı düellosunu şimdi isterseniz rakamlara dökelim. Yapılan detaylı testin sonuçlarına göre 200MHz'lik artı saat hızının da katkısıyla Sempron 2100+ testlerin önemli bir kısmında rakibini geride bırakmayı başarmış. Daha spesifik bir değerlendirme yaptığımzda ise grafik performansı açısından aynı ekran kartı ile Sempron 2100+'ın daha iyi skorlara imza attığını çoklu ortam uygulamalarında ise Core mimarisinin de etkisiyle Celeron E1200'ün öne geçtiğini görebilmek mümkün. Detaylı analiz için aşağıdaki linki kullanabilmeniz de mümkün. Bu noktada performans değerlendirmesinin yanı sıra AMD'nin 780G yonga setinin de ciddi katkısıyla platform anlamında önemli bir alternatif sunduğunu söyleyebilmek te mümkün.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


istilacı asıl sizsiniz suri çöpler... afgan çöpler... paki çöpler...
zaten üretmediğini ne biliyorsun?... :P
yakında p.vatif çıkarır bu marka. yapmadığı birşey kalmadı zaten.
İstilacı güvercinlere karşı iyi olur. 5 10 dk da bir sopayı alıp kovalamak yordu artık.
Yakında su atan F18 falanda yaparlar :)
Hazneye kezzaplı su doldurup nişan almak yapmayın böyle şeyler yahu...
Xiaomi kendini çok geliştirdi artık her alanda kaliteli işler yapıyorlar.
fışkırttığı su mermi gibi isabetli gitmeyeceği için gereksiz diye düşünmüş olabilirler.
Lazer nişangah da eklenseymiş tadından yenmezmiş.