Anlık Bildirim

Thermalright True Copper; 1.9 kiloluk işlemci soğutucusu test edildi

Yüksek performanslı soğutucularıyla sektörün saygın isimlerinden biri olan Thermalright'ın bir süredir merakla beklenen yeni işlemci soğutucusu True Copper ufukta göründü. İlk detaylarını bir süre önce verdiğimiz soğutucu, 1.9 Kg'lık ağırlığı tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarırken Bakır tabanlı yapısı, pasif kullanıma olanak tanıması ve Intel'in Nehalem tabanlı yeni nesil işlemcilerine verdiği destekle öne çıkacak gibi görünüyor.

Gelişmiş üretim teknolojileriyle birlikte işlemcilerin performansı artarken, ısıl güç tasarımları da düşmeye devam ediyor. Fakat maliyet gözetiminden ötürü hem AMD hem de Intel'in işlemcileriyle birlikte verdiği soğutucular, farklı beklenti ve ihtiyaçları karşılmakta zaman zaman sıkıntı yaratabiliyor. Tabii işin içine hız aşırtma (overclock) ve sessizlik beklentisi de girince, alternatif soğutucu çözümleri kullanıcılar için adeta kaçınılmaz oluyor.

Thermalright True Copper; 1.9 kiloluk işlemci soğutucusu test edildi

Thermalright bir süre önce kullanıma sunduğu Ultra-120 eXtreme isimli işlemci soğutucusuyla kullanıcıların beğenisini kazanmayı başarmıştı. Geride bıraktığımız Computex fuarında Ultra-120 eXtreme için Orjinal (Alüminyum), Black ve True Copper olmak üzerine üç farklı varyasyonu tanıtan firma, serinin en sansasyonel modeli diyebileceğimiz 1.9 Kg ağırlığındaki True Copper isimli soğutucusunu kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Görünümü, yapısı ve ağırlığı ile meraklı bakışları üzerine çeken soğutucunun, aynı etkiyi performansıyla da yaratıp yaratamadığına geçmeden önce teknik özelliklerine değinmekte fayda var. 133 x 156 x 38 mm boyutlarında ve 1.9Kg ağırlığındaki True Copper'ın yapısında yüksek ısının işlemci üzerinden hızlıca çekilmesi ve aynı hızda yapraklara iletilmesi için yüksek kalitede Bakır materyal kullanıldığı belirtiliyor.

Thermalright True Copper; 1.9 kiloluk işlemci soğutucusu test edildi

Yüksek performans için Bakır tabanlı, 6mm'lik 6 adet ısı aktarım borusuna sahip olan soğutucu, sahip olduğu yine Bakır tabanlı 52 adet yaprakla performans iddiasının altını bir kez daha çiziyor. Standart olarak pasif formda gelen soğutucuya dileyen kullanıcılar True Copper'a 120mm'lik iki adet fan takabiliyorlar fakat kutu içeriğine herhangi bir fan dahil edilmediği firma tarafından belirtilmekte.

İşlemci ve soğtucu arasındaki ısı transferinin daha efektif ve hızlı gerçekleşmesi için kutu içeriğine Chill Factor 2 isimli yeni termal pastanın ilave edildiği belirtilen soğutucu Intel'in LGA775, AMD'nin ise soket AM2 ve AMD2+ formundaki güncel tek, çift, üç ve dört çekirdekli işlemcileriyle kullanılabiliyor. Ayrıca opsiyon listesinde bulunan montaj kitiyle True Copper'ı, Intel'in Core i7 işlemcileriyle kullanabilmek te mümkün.

Thermalright True Copper; 1.9 kiloluk işlemci soğutucusu test edildi

Gigabyte, MSI, Asus, DFI, eVGA ve Abit gibi anakart üreticilerinin günel pek çok modeliyle uyumlu olduğu belirtilen, Thermalright True Copper'ın merak edilen en önemli noktalarından biri ise ağırlığıyla anakartlara zarar verip vermeyeceği. Firmanın resmi açıklamasına bakılırsa yapılan kasa içi testlerde sorun saptanmamakla birlikte soğutucunun dikey yerine yatay platformlarda kullanılması özellikle tavsiye ediliyor.

Tercih halinde takılacak fanlar ile birlikte ağırlığı 2 Kg'ın üzerine çıkacak olan Thermalright True Copper, performans noktasında neler vaat ediyor. Bu konuda Expreview, ilk test sonucunu yayınladı. Bakır yapısı ile dikkat çeken True Copper, ASUS Maximus Extreme anakart üzerinde Core 2 Extreme QX9770 (3.6GHz, 400x9 - 1.35v) işlemcisiyle test edildi ve performansı Ultra 120E ile kıyaslandı.

Thermalright True Copper; 1.9 kiloluk işlemci soğutucusu test edildi

Yayınlanan test sonucuna göre, 1.9 Kg'lık True Copper, bekleme durumunda 790 gram'lık Ultra-120 eXtreme ile kıyaslanan soğutucunun performansı 4x SP2004 uygulamasının 10 dakika boyunca çalıştırılması ve akabinde CoreTemp uygulamasıyla sıcaklık ölçümü yapılarak ölçüldü. İşlemci bekleme halindeyken her iki soğutucu arasında fark tespit edilmezken (44 derece), yük altında işin renginin değiştiği belirtiliyor.

Yapılan ölçümde True Copper'ın yük altında işlemciyi 67 derecede tuttuğu, aynı koşullarda Ultra-120 eXtreme içinse 71 derecelik ölçüm yapıldığı Expreview tarafından belirtilmekte. Aradaki 4 derecelik fark özellikle yüksek performans meraklılar için dikkate değer olmakla birlikte soğutucunun 3000 adet üretileceğini ve 100$'lık yurt dışı etiket fiyatı üzerinden satılacağını da belirtelim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim