Bir ülkenin sanayisini geliştirebilmesi, yaratıcı-yenilikçi-nitelikli çözümler hazırlayabilmesi ve endüstriyel alanda varlığını hissettirebilmesi için ar-ge yani araştırma-geliştirme yatırımlarına ciddi ölçüde eğilmesi ve bu eğilimi her yıl bir adım daha ileriye götürmesi gerekiyor. Tabi ar-ge yatırımlarının mevyalarını kısa vadede toplayabilmek genellikle pek mümkün olmadığı için bu yönde atılacak adımların ancak doğru vizyon ve gerçekleştirilebilir hedefler ile mümkün olacağını bilmekte de fayda var.
Ekonomik büyüklük anlamında dünyanın en büyük 15-20 ülke arasında (farklı araştırma kuruluşları farklı sıralamalar yapabiliyor) olan ülkemiz ar-ge yatırımları ile ilgili yapılan değerlendirmede de ilk 25. sırada yer alıyor. Araştırma-geliştirme alanında faaliyet gösteren R&D Magazine dergisinin hazırladığı rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri 365 milyar dolarlık yatırım ile sıralamada birinciliğini korurken onu iki yıldır üst üste % 20’nin üzerinde Ar-Ge yatırımı artışı gerçekleştiren ve yatırımları 217 milyar $’a ulaşan Çin izliyor ve Amerika Birleşik Devletleri için tehdit unsuru olmaya devam ediyor.
Sektörel ve ülkeler arası araştırmalar pek çok analist, Çin'in düşük maliyetli ürünlerden sonra artık kalite çıtasını arttırmayı planladığını da sık sık dile getiriyorlar ki 217 miyar dolarlık ar-ge bütçesi de bunun önemli göstergelerinden biri durumunda. Amerika, Çin, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan, İngiltere, Güney Kore, Kanada ve Tayvan'dan oluşan ilk 10'da özellikle 5 Uzakdoğu ülkesinin yer alması da dikkatlerden kaçmıyor. TECHNOINVENT şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Ruhi Kaykayoğlu da raporla ilgili yaptığı değerlendirmede,
“Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarında küresel ölçekte 25. sırada olması genel olarak iyi yorumlanabilir. Ancak, unutulmamalıdır ki Türkiye ekonomik büyüklük bakımından dünyada 17. sırada yer alan, bir sanayi ülkesidir. Türkiye, 5yıl içinde dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda, aynı süreç içerisinde Ar-Ge alanında da, kesinlikle bunun ilk 15’in içine girilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu gün ucuz malları ile bizleri korkutan Çin, yarın patentli teknolojileri ile rüyalarımıza girmeye devam edecektir. Yıllık Ar-Ge yatırımı 4.8 milyar $ seviyesinde olan Türkiye’nin, dünya Ar-Ge liginde 15. sırada olan Hollanda’yı yakalamak için, 13 milyar $ seviyesine ulaşması; bir başka deyişler Ar-Ge yatırımlarını 4 kat artırması gerekiyor. " ifadelerinde bulundu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.