Anlık Bildirim

TV-GPS; GPS'e alternatif konum belirleme sistemi

Dünya çevresinde dönen 24 uydu yardımıyla, o anda bulunduğunuz noktanın koordinatları öğrenmenizi sağlayan GPS (Küresel konum belirleme sistemi), askerî ve sivil bir çok uygulamada kullanılmakta. Konum belirleyebilmeleri için en az 3 uydudan sinyal almaları gereken GPS destekli cihazlar, açık arazi, otoyol gibi gökyüzünün rahat görülebildiği alanlarda sorun yaratmaksızın kullanılabilmekteler. Fakat bina içleri, tüneller ve metro istasyonları gibi alanlarda, GPS konumunun belirlenmesi için gerekli olan uydu sinyallerine ulaşılamadığından, GPS ile konum belirle işleminde aksaklıklar meydana gelmekte veya konum belirleme işlemi yapılamamakta.

Amerika bazlı bir teknoloji şirketi olan Rosum, TV-GPS ismini verdiği yeni sistem ile binaların gök yüzünü kapadığı kalabalık şehirlerde, bina içlerinde ve tünel gibi kapalı alanlarda GPS ile yaşanan bütün konum belirleme sorunlarını ortadan kaldıracağına inanmakta. Cep telefonlarında, baz istasyonu yardımıyla konum belirleme sistemine benzer bir şekilde TV yayın istasyonlarından yayınlanan sinyallerle GPS sinyallerini birleştirerek konum belirleme yapan TV-GPS, hali hazırda bulunan TV yayın şebekesinden yararlandığı için ekonomik bir şekilde uygulamaya konabilmekte.

TV-GPS'in TV sinyallerinden yararlanabilmesi için TV sinyalleri ile birlikte zaman bilgisininde yayınlanması gerekmekte. Bu zaman bilgisi sinyalin ne kadar uzaktan geldiğinin belirlenmesinde kullanılmakta ve konum belirleme işlemi için şart. Şu an için TV istasyonları bu tip bir zaman bilgisini TV sinyallerine bindirmedikleri için Rosum, geçişi kolaylaştıracak bir çözüm üretmiş.

TV istasyonları zaman bilgisini içeren yayınlar yapmadan evvel de sistemin kullanılabilir kalması içini zaman bilgisi ayrıca TV-GPS belirleyici cihaza aktaran bir sunucu sistemi gerekmekte. Şehrin çeşitli noktalarına yerleştirilecek (5-6 adet) izleme ünitesi yardımıyla çevredeki TV yayın sinyalleri dinlenerek bunların güç ve uzaklıklarına göre bir zaman bilgisi oluşturuluyor. Oluşturulan bilgi konum sunucusuna aktarılarak saklanıyor. TV-GSM aygıtı konum belirleme ihtiyacı duyduğunda çevresindeki TV ve GSM sinyallerini inceleyerek bir rapor hazırlıyor ve bunu GPRS, SMS veya benzeri bir başka yolla konum sunucusuna aktarıyor. Konum sunucusu ise TV-GPS cihazının ölçümleri ile kendi bünyesinde bulunan yayın zaman bilgilerini karşılaştırarak konum belirme işlemi yapıyor ve sonucu tekrar TV-GSM aygıtına yollayarak kullanıcıyı bulunduğu konum hakkında bilgilendiriyor.

Fakat bu zahmetli yol TV yayın istasyonlarında gerekli değişiklik yapılasıya kadar kullanılacak ara bir çözüm. TV yayın sinyallerine zaman bilgisi bindirildikten sonra TV-GSM aygıtları sunucu bağımsız olarak konum belirlemesi yapabilmekteler. Sunuculu versiyon cep telefonu şirketleri için oldukça uygun durmakta. Sahip oldukları cep telefonu şebekesi üzerinden sunucu ile TV-GSM aygıtları arasında iletişimi sağlayıp GPS bağımsız takip sistemlerini kullanıcılarına şimdiden sunabilirler. Ya da ileride çıkacak olan TV-GPS destekli cep telefonları ile SMS atarak o anda bulunduğunuz konumun size yine SMS yoluyla bildirilmesini sağlayabilirsiniz.

TV-GPS; GPS'e alternatif konum belirleme sistemi

Firmanın ayrıca TV-GPS Plus ismini verdiği ayrı bir teknolojide geliştirmiş durumda. Belli bir alanda (iş merkezi, eğlence merkezi ve benzeri) kapalı devre konum belirleme sistemi kurulmasına yönelik olan sistem, güvenliği üst noktalara taşımakta. Pseudo-TV Transmitter (PTT) ismi verilen ve TV-GPS alıcılarının algılayabildiği TV sinyalleri yayan ünitelerin 3 veya 4 tanesinin kontrol altına alınacak bölgeye yerleştirilmesi ile aktif hale getirilen sistemde her TV-GPS alıcı ünite (RTMM) merkezi sunucuya konum bilgisi yollamakta. Böylece kişilerin an an nerede oldukları takip edilebilmekte. Rosum şu an için teknolojisi destekleyecek firma ve ürünlerin peşinde. Gelecekte ne kadar ilgi görür bilinmez fakat henüz maliyetleri hakkında bilgi verilmeyen teknolojiler özellikle TV-GPS Plus, oldukça ilgi çekici ve bir çok firmanın sahip olmak isteyeceği bir şey.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim