Anlık Bildirim

Ultra compact fotoğraf makinalarında 8 MP devri ; Konica Minolta Dimage X1

Küçük dijital fotoğraf makinalarındaki kalite seviyesi Konica Minolta'nın Dimage X1 i ile bir üst seviyeye taşınıyor. Sony'nin T serisi ile ince bir gövde içersine 5 mega piksel çözünürlükte resimler çekebilen bir dijital fotoğraf makinasını sığdırmayı başarmasından sonra, Nikon, Casio ve benzeri üreticiler ince makinalarında resim çözünürlüğü olarak 5 mega pikseli hedeflediler. Boyut ve yapabildikleri bakımından birbirinden pek farlı olmayan ufak makinalarda 5 mega piksel resim çözünürlüğü ve 640x480 video çözünürlüğü neredeyse standart halini aldı.

Konica Minolta, Dimage X1 ile 5 mega piksel olan resim çözünürlüğü sınırını 8 mega piksele taşıyor ve Anti-Shake özelliğini bu küçük makinaya entegre ederek kullanıcıların en yüksek başarımı sağlamalarını hedefliyor. 8 mega piksel günümüzde compact dijital fotoğraf makinalarında sınırı oluştururken, ultra compact diye tabir edilen bu ince makinada bu çözünürlüğün kullanıcıya sunulmuş olması oldukça ilgi çekici ayrıca yüksek yakınlaştırma kapasiteli compact makinalarda standart halini alan Anti-Shake teknolojisi ile ultra compact bir makinada titreşim nedeniyle oluşabilecek bulanık resimlerde engellenmiş oluyor ki kullanıcıların makina tercihi yaparken çözünürlükten önce önemsiyebilecekleri bir özellik.

Konica Minolta, Sony'nin ve Nikon'un ultra compact makinalarında olduğu gibi dışa doğru açılım yapmayan bir lens düzeneği ile Dimage X1 de 3x optik yakınlaştırma sağlayabiliyor. Makina herhangi bir ayar değişikliği yapmadan makro çekimlerde otomatik olarak yakın çekim yapılacağını anlayarak netleme ayarı yapabiliyor ve super makro modunda 5 cm den resim çekebiliyor. 5 cm makro için biraz kötü bir değer zira Nikon Coolpix S2 de 1cm den makro çekimler yapmak mümkün. Ön izleme için bir optik vizörü bulunmayan makinada resimleri çekerken ve ya çektikten sonra izleyebilmek için 2.5'' lik arkadan aydınlatmalı 118,000 noktadan oluşan LCD ekran kullanılmış. (Sony T7'de 230.000 noktalı LCD ekran bulunmakta)

Dimage X1 hızlı anları yakalamak istediğinizde de size pozlama süresi olarak en kısa olarak 1/250 zamanlama sunabilmekte. Bu piyasadaki rakiplerine göre oldukça yavaş Sony'nin T7 si 1/1000 gibi bir pozlama zamanı sunabilmekte. Makina ISO değerleri olarak otomatik, 50, 100, 200 ü kullanıcısına sağlamakta.

Dimage X1, 640 x 480 çözünürlükte 20 kare / sn görüntü yakalama oranıyla video kaydı yapabiliyor. Resim çözünürlüğü olarak rakiplerini geride bıraksada şu an için video yakalama konusunda Sony T7'nin liderliği devam etmekte. T7 640x480 çözünürlükte 30 kare / sn gibi oldukça tatmin edici bir kare yakalama oranıyla video kaydı yapabilmekte.

Makinanın en ilgiç özelliklerinden biriyse USB 2.0 desteğinin olmaması. Yüksek çözünürlükteki resimlerin beraberinde yüksek boyutlarda dosyayalarda getireceği düşünülürse USB 2.0 olmaması dosyaların bilgisayarınıza aktarımı esnasında can sıkıcı olabilir. Şarjlı lithium-ion pil kullanan makina ile en yüksek çözünürlükte ( 3264 x 2448 ) tekrar şarj gerekmeden 75 tanesi flaş kullanarak 75 taneside flaşsız 150 resim çekmek mümkün.

Sony'nin başlangıcını yaptığını söyleyebileceğimiz ve T serisi ince makinalarında yer tasarrufu sağlamak amacı ile kullandığı masa üstü giriş çıkış ünitesi çözümünü Konica Minolta, Dimage X1'de de kullanmış ve TV çıkışı, şarj girişi, bilgisayar bağlantısı gibi makina üstünde ek yer kaplayacak her türlü birimi bu üniteye yerleştirerek yerden tasarruf etme yoluna gitmiş. Ayrıca bu masa üstü giriş çıkış ünitesi çözümü firma tarafından ilk kez Dimage X1 de kullanılıyor.

95 x 68 x 19.5 mm boyutlarında (Sony T7 92 x 60 x 15 mm ) ve 135 gram ağırlığında (pilsiz ve hafıza kartsız) olan Dimage X1, rakiplerine göre biraz büyük olsada sağladığı yüksek resim çözünürlüğü ve titreşim önleyici özelliği ile ultra compact makina almak isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken bir model. Fakat şunuda belirtmek lazım, makinanın Sony T7 ile karşılaştırıldığında boyut, LCD ekran çözünürlüğü, video kayıt hızı, pozlama zamanı ve ağırlık bakımından geride olduğunu sadece Sony T7 yi resim çözünürlüğü ve sarsıntı önleyici özelliği ile geride bırakabildiğini bu makinayı almadan önce değerlendirmek lazım.

Eylül ayında piyasada olması beklenen makina için henüz bir fiyat belirtilmemiş durumda fakat diğer markaların ultra compact makinalarının fiyatları göz önüne alınırsa çıktığında en yüksek çözünürlüklü ultra compact fotoğraf makinası olacak olan Dimage X1'in 550 - 600$ sınırını aşmıyacak bir yurtdışı satış fiyatı olacağı söylenebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim