Anlık Bildirim

V8 platformunun maliyeti beklenen daha yüksek

Bilindiği gibi AMD'nin geçtiğimiz Aralık ayında Intel'in 4 çekirdekli işlemcilerine cevap vermek üzere piyasa sunduğu ve 4x4 adını verdiği yeni platformu ile birlikte işlemci dünyasının iki dev ismi AMD ve Intel arasında platform düellosu da başlamış oldu. Zira bilindiği gibi AMD'nin 4x4 platformunu takiben Intel'de geçen Ocka ayında Las Vegas'da yapılan CES fuarında AMD'nin 4x4 platformuna cevap niyetine hazırladığı V8 platformunu duyurmuştu. İlk yapılan yorumlarda platform düellorsunun galibinin de Intel olacağı ifade ediliyordu. Zira AMD'nin hem işlemcileri pahalı idi hemde fiziksel çekirdek sayısına bakıldığında Intel 4 çekirdekli iki işlemci ile 8 çekirdek sunabilirken AMD ise iki adet çift çekirdekli FX-70 serisi işlemci ile ancak 4 çekirdekli bir sistem sunabiliyordu. Performans tarafında bir başka detay ise kullanılan bellek formlarındaydı. AMD bildiğimiz standart DDR-2 bellekleri kullanmayı tercih ederken Intel, Kingston ile öncülük ettiği FB-DIMM bellekleri kullanmayı tercih etmişti.
Not: Intel yakında V8 platformunda DDR-3 bellek kullanımına başlayacak. Ekran kartı tarafında ise AMD, ilk etapta kullandığı nForce 680a yonga setli Nvidia temelli anakartın da etkisi ile SLI formunda çalışan çift ekran kartını kullanmayı tercih ederken Intel ise yüksek performanslı tek bir ekran kartını kullanmayı tercih etmişti. Sonucunda maliyet hesabı olarak ta Intel'in daha verimli bir platform sunacağı belirtiliyordu. AMD'nin yeni nesil doğal 4 çekirdeğe sahip işlemcilerinin ve Phenom FX serisi işlemcilerin temel sağlayacağı yeni nesil FASN8 platformunun konuşulduğu şu günlerde, Intel'in V8 platformunun da ciddi derece bütçe gerektirdiği ortaya çıktı. Zira V8 platformunda kullanılan ve 5000X yonga setini kullanan S5000 model anakartının yurt dışı satış fiyatının 600$'ın üzerinde olduğu ifade ediliyor. Tabi bu anakartın 4 çekirdekli iki adet işlemci, FB-DIMM tipi 4G bellek ve GeForce 8800 Ultra gibi bir donanımlar ile takviye edilip kaliteli ve güçlü bir güç kaynağı ile beslendiğini düşündüğümüzde maliyetler hakkında bir fikir sahibi olmuş oluyoruz.
Her ne kadar Intel, V8 platformunu özellikle çoklu ortam uygulamaları ile profesyonel olarak ilgilnen kişi veya kuruluşlara tavsiye etse bile AMD'nin farklı bir yol izlyerek FAS8 platformunu "enthusiast" yani en iyisine sahip olmak isteyen son kullanıcı segmentine yönelik olarak hazırlayacağı da ifade ediliyor. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim