Anlık Bildirim

Ve beklenen oldu; SLI teknolojisi Intel'de

Nvidia ve Intel arasındaki buzlar eriyor mu? Son aylarda yaşanan gerilimi yüksek tartışmaların tarafları olan Nvidia ve Intel arasındaki sorunların temelinde SLI (Scalable Link Interface) teknolojisi olduğu biliniyor. GeForce serisi iki ekran kartının destek veren herhangi bir anakart üzerinde kullanılmasına olanak tanıyan ve performans artışı sağlayan SLI teknolojisini Intel kendi yonga setlerinde kullanmak istemiş olsa da Nvidia, Intel işlemcileri için hazırladığı nForce serisi çipset ailesinin satışları baltalanır düşüncesi ile SLI kullanım hakkını Intel'e vermemiş ve devam eden süreçte iki firma tansiyonu yüksek, atışması bol bir düelloya tutuşmuştu. Fakat geçtiğimiz hafta kulaktan kulağa hızlı bir şekilde yayılan ve bizim de ilk detaylarını sizler ile paylaştığımız habere Nvidia bugün resmiyet kazandırdı ve Intel'in Nehalem tabanlı Bloomfield işlemci platformuyla SLI teknolojisinin kullanılabileceğini açıkladı.

Çoklu ekran kartı kullanımına yönelik olarak 3 temel ve güncel teknoloji bulunuyor ki bunlar AMD-ATi'nin Crossfire, Nvidia'nın SLI ve S3'ün Multi-Chrome yapılanmaları. Kullanım yaygınlığı açısından S3'ü bir kenara bırakırsak, AMD-ATi ve Nvidia'nın bahsi geçen grafik teknolojileri için ayrı stratejilere sahip olduklarını söyleyebilmek mümkün. Zira AMD-ATi, Crossfire teknolojisini platform bağımsız endüstri standardı haline getirmeyi hedeflediği için en büyük rakiplerinden biri olan Intel'e Crossfire teknolojisinin kapılarını sonuna kadar açmıştı. X38 ve X48 yonga setleriyle 16x+16x PCIe konfigürasyonunda Crossfire desteği sunan Intel'in Nehalem'e geçiş sonrası X58 yonga seti ile Quad-Crossfire desteği sunması da bekleniyor. Tabi AMD-ATi'nin rahat davranmasının nedenleri arasında Intel için yonga seti hazırlıyor olmamasının etkisi de oldukça büyük. Nvidia ise AMD-ATi'nin aksi bir tutum sergileyerek SLI teknolojisini "tek bir istisna" haricinde Intel ile paylaşmama yolunu tercih etmişti.

İstisna olarak yaşanan gelişme Intel'in oyun tutkunları ve grafik profesyonelleri için hazırladığı Skulltrail platformu olmuştu. Çift işlemcili ve yüksek performans odaklı Skulltrail platformunda Intel, Nvidia'dan NF100 yonga setini satın alarak platformu dahilinde SLI teknolojisini kullanılabilir kılmıştı. Skulltrail platformunun çift işlemcili olması ve FB-DIMM bellek kullanımı gibi yüksek konfigürasyon gereksinimleri maliyetleri ciddi şekilde yükseltirken, son kullanıcılar arasında yaygınlaşması zorlaşırken zaten Intel de bunu hedeflemiyordu. Öte yandan Nvidia'nın 65nm G92 gpu'sunu kullanan ekran kartları ile elde ettiği başarısı sonra SLI teknolojisini kendi yonga seti çözümlerinde görme konusunda iştahı kabaran Intel cephesinden Nvidia'nın SLI lisansını vermemesi durumunda firmanın da Nvidia'ya Nehalem platformuna yönelik yonga setleri hazırlayabilmek için gerekli olan QPI (Quickpath Interconnection) teknolojisinin lisansını vermeyeceğine yönelik iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü.

Ortaya iddialar, şiddetli tartışmalar ve pek çok dedikodudan sonra nihayet Nvidia, SLI teknolojisini Intel'in son kullanıcılar arasında yaygınlaşma potansiyeli olan Bloomfield işlemci platformunda kullanılmak üzere Intel'e sağlıyor. Daha önceki bir haberimizde de belirttiğimiz gibi Nvidia'nın yaptığı bu açıklama ile Intel'in yeni nesil Nehalem işlemcilerine yönelik olarak yonga setleri geliştirmesi de bir noktada ağırlık kazanmış oldu. Peki Intel, SLI teknolojisini nasıl kullanabilecek? Bu noktada Skulltrail platformuna benzer bir adım atılacak. Zira Bloomfield kod adını taşıyan yeni nesil dört çekirdekli işlemcilere yataklık edecek X58 yonga setli anakartlarda Nvidia'nın NF200 yongası (Nvidia tarafından nForce 200 SLI işlemcisi olarak tanımlanıyor) kullanılarak SLI desteği sağlanacak. Ayrıca Skulltrail platformunda kullanılan NF100 yongasından farklı olarak NF200 yongasının Triple SLI kurulumuna olanak olanak tanıdığı da bildirilirken SLI teknolojisinin anakart üreticilerine hatırı sayılı bir maliyeti olacak zira 1000 adetlik alımlarda NF200 yongasının üreticilere 30$'a geldiği iddia ediliyor.

Ve beklenen oldu; SLI teknolojisi Intel'de

NF200 yongası, SLI teknolojisi için kilit rol oynuyor.

Bu arada henüz doğrulanmış olmasa da SLI teknolojisi için kullanılacak NF200 yongasının, referans tasarımı baz alan X58 yonga setli anakartların baskılı devre dizilimi ile uyumlu olmadığı ve anakart üreticilerinin SLI destekli X58 anakartlar için ayrı bir PCB tasarımı kullanması gerektiği de iddia ediliyor ama belirttiğimiz gibi bu durum henüz Nvidia yada Intel tarafından doğrulanmış değil. Öte taraftan Nvidia'nın açıklamalarına bakacak olursak aralarında Acer, ASUS, Atelco, Coolmod, Dell, Ditech, Falcon Northwest, Founder, Fujitsu-Siemens Computer, Gigabyte, Haier, Hypersonic PC, Iqon/Commodore, K&M, Komplett, Komputronik , Legend, Maingear, Medion, MSI, Multirama, Next, Scan Computers , Sky Electronics , Tongfang, TS, Velocity Micro ve Vigor Gaming gibi çok sayıda anakart ve yüksek performanslı sistem üreticisi nForce 200 SLI yongasını çözümlerinde kullanacaklar. Bakalım SLI ve CUDA teknolojisi Intel'in Nehalem tabanlı yeni nesil işlemcileriyle nasıl bir performans sergileyecek, bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim