Anlık Bildirim

Ve Intel, Atom platformuna HD Video desteği ekliyor

Intel, Atom platformunu HD Video hızlandırması yapabilen yeni yonga setiyle güncelliyor. Gelişmenin merak edilen tüm detayları!

Global ekonomik krizin yarattığı daralmaya bağlı olarak son çeyrek net gelir kaybının %90'a yakın olduğu açıklanan ve uzunca bir aradan sonra ilk defa bu çeyrekte zarar yazma ihtimali gündeme gelen Intel, yol haritasını mevcut ekonomik gelişmeler ve piyasa beklentileri doğrultusunda güncelleyerek krizden en az kayıpla çıkmayı hedefliyor. Mevcut yol haritasına henüz yansımış olmasa da kullanıma sunacağı dört çekirdekli Core 2 Quad Q7500 (2MB L2) işlemcisiyle yüksek satış rakamlarına ulaşmayı hedefleyen Intel, geçtiğimiz yılın en başarılı operasyonlarından biri olan Atom platformu da güncelliyor. İlk defa geçtiğimiz ay Las Vegas'daki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda gündeme gelen güncellemeyle ilgili açıklanan yeni detaylara göre, firma platformun eleştirilere maruz kalan en zayıf noktasını masaya yatırarak iddialı bir noktaya taşımayı hedefliyor.

Haberlerimizde de sık sık dile getirdiğimiz üzere Nvidia'nın Atom işlemcisini kullanan Ion platformu yolda. Yılın ikinci yarısında kullanıma sunulması beklenen Ion tabanlı sistemlerde Nvidia, aynı işlemciyle Intel çözümlerine göre daha yüksek 3D ve HD Video başarımı sunmayı bunu da GeForce 9400M yonga setinin gelişmiş yetenekleriyle yapmayı planlıyor. Nvidia'nın yanı sıra AMD de netbook'lar olmasa bile HTPC olarak ta kullanılması hedeflenen nettop yani maliyet odaklı mini-masaüstü sistemler için 15 Watt'lık enerji verimli işlemcisi ve 780G yonga setinin işlem gücü ve grafik yetenekleriyle büyümesi beklenen pazardan pay kapmayu hedefliyor. Tabii üreticilerin yanı sıra bağımsız araştırma kuruluşlarının netbook bilgisayarların geleceğine yönelik yüksek satış potansiyeliyle ilgili projeksiyonlarda bulunmaları da sektör oyuncularının iştahını kabartıyor.

Netbook'larda HD Video dönemi başlıyor

Intel, Atom platformu üzerinde iki önemli değişiklik yapacak ki bunlardan biri işlemci diğeri ise yonga seti için olacak. Bilindiği üzere Atom platformunda yaygın olarak 1.6GHz'de çalışan Atom N270 işlemcisi kullanılıyor. Intel yapılacak güncellemeyle birlikte Atom N280 işlemcisini devreye sokacak. N270 ile oldukça benzer olan yeni işlemcinin en büyük farkı 667MHz'e çıkan FSB hızı olacak. 1.66GHz'de çalışan Atom N280 işlemcisi mevcut platformdaki 945GSE yonga setiyle kullanılabilecek. Intel'in asıl önemli güncellemesi ise yonga seti cephesinde olacak. Kullanılan 945Gx çözümlerindeki DirectX 9 destekli entegre grafik işlem birimi (GMA 950) yüksek tanımlı video oynatamadığı için platformun en zayıf halkası olarak nitelendiriliyordu zira netbook'lar için ciddi 3D beklentisi olmasa da taşınabilir medya oynatıcı olarak kullanılabilmesi önemli bir detay.

Intel'in "Enhanced Media Netbook" olarak tanımladığı segmentte yer alacak mini-bilgisayarlar için hazırladığı GN40 kod adlı yeni yonga setinin netbook'lara yüksek tanımlı video desteği kazandıracağı da belirtiliyor. H.264, VC-1 ve MPEG 2 gibi video formatlarına destek verileceği belirtilen yonga seti, entegre grafik işlem birimi olarak GMA 4000'i kullanacak. Bu arada GN40 yonga setinin dizüstü bilgisayarlar için hazırlanan GM45 çipsetinin maliyet odaklı varyasyonu olan GL40'ın netbook'lara özel bir versiyonu olduğu yönünde değerlendirmeler olduğunu da belirtelim. Belirttiğimiz formatları, donanımsal hızlandırma ile sorunsuzca oynatması beklenen GMA 4000 ile sağlanacak çözünürlük (720p/1080p)ise henüz bilinmiyor. Öte yandan artan yeteneklere bağlı olarak güç tüketimi ve pil ömründe de bazı değişiklikler olacağı bildirilmekte.

Netbook'larda HD Video dönemi başlıyor

Gelen bilgilere göre yeni yonga setinin mevcut çözümden daha yüksek güç tüketimine (16.5 Watt) sahip olacağı dolayısıyla daha fazla ısınacak. Tabii bu durum, ilgili yonga setini kullanacak netbook'ların farklı soğutma ihtiyaçlarını gündeme getirebilir. Ayrıca daha yüksek güç tüketimi doğal olarak pil ömrüne de olumsuz etki yapacak. Şu an için bu etkinin hangi seviyede olacağınıı söylemek zor ama netbook'lar için pil süresinin oldukça önemli hatta kimileri için kilit öneme sahip olduğu biliniyor. Yapılacak güncellemenin bir de maliyet boyutu var. İfade edilen detaylara göre Intel, Atom N280 işlemcisini ve GN40 yonga setini üreticilere 60-65$ seviyesinde yani mevcut çözümden yaklaşık 20$ daha yüksek fiyatla üreticilere sağlayacak. Öte yandan Intel'in yeni nesil Atom ailesinin ise (Pineview CPU + Tigerpoint yonga seti) yıl sonunda gelmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim