Anlık Bildirim

VIA'dan ARTiGO; Kendi kompak bilgisayarını kendin yap

VIA hakkında aslında söylenebilecek o kadar çok şey varki. 2000'li yılların başına kadar Intel ve AMD'ye karşı rakip olmak için mücadele veren firma, mevcut piyasaya koşulları dahilinde bu arzusunu gerçekleştirememiş olsa bile muadili sayılabilecek pek çok firmanın aksine ayakta kalmayı ve bugünlere kadar ulaşmayı başardı. Bilindiği gibi VIA son dönemde özellikle EPIA serisi kompak çözümleri ile donanım dünyasının son derece hareketli ve sürekli değişken gündeminde kendine yer edinebilmekte. Firma son olarak ARTiGO Pico-ITX Builder Kit adını verdiği yeni kitini duyurdu. DIY (Do It Yourself) yani "Kendin Yap" konsepti dahilinde hazırlanan ve Pico-ITX teknolojisini esas alan ARTiGO ile VIA, son kullanıcılara sadece birkaç basit adım ile kendi kompak bilgisayarlarını hazırlama imkanı tanıyor.

Bir süredir yurt dışında var olan ve başını Apple'ın çektiği kompak bilgisayar kavramı son günlerde ülkemizde de popülerlik kazanmaya başladı. Tabi yaşanan bu canlılıkta Beko'nun reklam filmleri tv kanallarında dönen "MiniBig" isimli HTPC segmentinde yer alan yeni kompak bilgisayarının katkısı da yadsınamaz. VIA'nın ArRTiGO çözümü ise kullanıcılara bambaşka bir deneyim yaşatmayı hedefliyor. Temel bileşenlerinin neredeyse tamamı yine bir VIA ürünü olan ARTiGO'da kullanıcılar alacakları paket dahilinde VIA'nın hazırladığı üzerinde 1GHz'lik C7 işlemcisi bulunan EPIA Pico-ITX anakarta, kompak boyutu ile dikkat çeken ve Pico-ITX form faktörü ile tam uyumlu olan bir kasaya, güç adaptörüne ve çeşitli aksesuarlara sahip oluyorlar. Sistem belleği, hard disk, klavye/fare ve monitör ise kutu içeriğine dahil değil.

VIA'dan ARTiGO; Kendi kompak bilgisayarını kendin yap

VIA ARTiGO'nun dış ve iç görünümü

Öncelikle şunu belirtelim VIA ARTiGO gerçekten çok kopmak bir yapıda. Zira ürün 15cm x 11cm x 4.5cm'lik boyutu ve 520gr'lık ağırlığı ile bugün satılmakta ola pek çok harici diskten bile daha portatif bir yapıda ve bu sayede VIA tabanlı bilgisayarınızı yanınızda kolayca taşıyabilmeniz mümkün kılınıyor. Ürünün kurulum işlemi ise gerçekten çok basit. Vereceğimiz video da detaylarını göreceğiniz üzere tüm kurulum operasyon ilgili donanımları kasa içine yerleştirmek ve gerekli kablo bağlantılarını yapmaktan ibaret. Ürünün teknik özelliklerini değerlendirdiğimizde ise başta internet ve ofis uygulamaları olmak üzere sıklıkla kullanıdığımz pek çok günlük uygulama için yeterli gücü sunabilen sistem daha fazlasını isteyenler için açıkçası pek elverişli değil ve yapısı gereği genişlemeye de pek olanak tanımıyor.

VIA ARTiGO ile dünyanın en küçük x86 tabanlı anakartı olan Pico-ITX PX10000 kullanılıyor. Zira anakartın boyutu bile sadece 10cm x 7.2cm kadar. Merkezi işlem birimi olarak firmanın 1GHz'ik C7 işlemcisinin kullanıldığı sistemin grafik yükünü ise çipset üzerinde entegre olarak bulunan ve yine VIA'ya ait olan UniChrome Pro II dahili grafik işlemcisi sırtlıyor ve bu IGP, MPEG-2/4 ve WMV9 formatlı videolara yönelik donanımsal hızlandırma da sağlayabiliyor. Yine anakart dahilinde ARTiGO'nun yüksek tanımlı ses ve 10/100 ethernet desteğine sahip olduğunu da belirtelim. ARTiGO'nun paket içeriğinde sistem belleğinin bulunmadığı ürünle 533MHz'de çalışan DDR2 bellekler kullanılabilirken sistem üzerinde sadece bir bellek slotunun bulunması ise malesef üzücü bir durum olarak önümüze çıkıyor.

VIA'dan ARTiGO; Kendi kompak bilgisayarını kendin yap

Kurulum aşamaları

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bellek ve hard disk kutu içeriğinde yer almıyor. Hard disk olarak kullanıcılar 2.5" boyutunda IDE veya SATA ara birimini kullanan hard diskleri sistem üzerinde kullanabilme şansına sahipler. VGA çıkışı da olan sistemi dileyen kullanıcılar eğer televizyonları da destek veriyorsa TV'leri ile birlikte kullanabiliyorlar ki bu sayede ürünün tv altında ve hemen DVD oynatıcınızın yanı başında kendine yer edinmesi içten bile değil. Genişleme olanaklarına baktığımızda ise VIA ARTiGO üzerinde 4 adet USB 2.0, Mikrofon ve ses çıkışlarının olduğunu görüyoruz. Mevcut konfigürasyonu dahilinde Windows 2000 / XP, WinCE, XPe, Linux gibi işletim sismtelerini destekleyen cihaz, Windows Vista içinse şu aşamada herhangi bir destek sunmuyor.

Şimdilik sadece siyah renkli kasa alternatifi ile sunulan VIA ARTiGO, genel görünümü itibariyle de bir bilgisayardan öte günümüz uydu alıcılarını da hatırlatmıyor değil. Yaşattığı sistem kurulum deneyimi, minimal boyutları ve paralelinde taşınabilir yapısı ile öne çıkması beklenen VIA ARTiGO, başka bir açıdan baktığımızda ise AMD'nin yapmak istediği platform anlayışını da farklı bir konspet anlayışı ile bizlere sunuyor. Bilindiği üzere VIA hem işlemci hemde dahili grafik işlemcili yonga seti üretebilme yeteneğine sahip. Global anlamda Asus'un Eee PC'si, lokal anlamda ise Beko'nun MiniBig modeliyle hız kazandırdığı kompak yapılı bilgisayar dünyasında sahip olduğu kendine münhasır özellikleri ve 300$ civarı etiket fiyatı ile VIA ARTiGO, firmanın yeni yıl hediyesi olarak rafları süsleyebilir.

ARTiGO kurulum videosu

Sistem konfigürasyonu;

  • İşlemci: 1GHz VIA C7
  • Yonga seti: VIA VX700 IGP özellikli birleşik dijital medya çipseti
  • Bellek: 1 adet SO-DIMM slotu üzerinden 533MHz'de çalışan 1GB kapasiteli bellek desteği
  • Hard Disk: 1x UltraDMA 133/100/66 IDE 2.5" hard disk kullanabilme imkanı
  • İşletim sistemi: Windows 2000 / XP, WinCE, XPe, Linux
  • USB Portu:4x USB 2.0
  • LAN Portu: 1x 10/100Mbps RJ-45 LAN portu
  • Ses: Dahili yüksek tanımlı ses özelliği
  • Ses portları: 1x Microphone-in jack ve 1x Line-out jack
  • Görüntü portu: 1x VGA port
  • Boyutlar: 15cm x 11cm x 4.5cm
  • Ortalama sistem ağırlığı: 520gr

Sistem hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim