VIA, uzun bir süredir Mini ITX sistemler üzerine teknolojiler geliştirmekte. Mini ITX sistemler boyutları ve hedef çalışma alanları bakımından düşük enerji sarfiyatı olan, az ısınan ve olabildiğince çok işi bir arada yapabilen donanım bileşenlerine ihtiyaç duymaktalar. VIA yeni nesil işlemci alesi C7 ve S3 Chrome ailesi grafik kartları ile düşük enerji sarfiyatı olan, az ısınan ve yüksek başarıma sahip bilgisayar bileşenleri konusunda ne kadar tecrubeli bir firma olduğunu gösterdi.
VIA'nın geçtiğimiz hafta duyurduğu C7 işlemciler ile kullanılmak üzere geliştirdiği yeni VIA CN700 IGP çipsetleri de, firmanın Mini ITX sistemleri geleceğe taşırken kullanacağı basamaklardan biri olarak görülebilir. DDRII ve DDR bellek destekli olan VIA CN700 IGP, VIA V4 bus ile 533MHz FSB'ye kadar desteklemekte. S3'ün UniChrome Pro IGP entegre grafik çözümünü barındıran VIA CN700 IGP, 3D oyun performansı olarak pek bir şey vaad etmesede desteklediği ekran çıkışı çeşitliliği (CRT,LCD,HDTV), donanımsal MPEG-2 hızlandırıcıya sahip olması ve analog monitör çıkışı yanında DVI çıkışınada izin vermesi, entegre grafik çözümünün çokta yetersiz olmadığını gösteriyor. Ayrıca çipset ek bir AGP 8X portu desteğinede sahip, bu sayede kullanılar isterlerse daha yüksek performanslı bir ekran kartını sisteme ekleyebilirler.
VIA'nın VT8237A güney köprüsü ile birlikte kullanılacak olan CN700 IGP çipsetini taşıyan Mini ITX sistemler, USB 2.0, SATA / SATA Raid 0,1, 10/100 ethernet, 8 kanal ses çıkışı gibi güncel teknolojilere de destek verecekler.
2006'nın ilk çeyreğinde piyasada olması beklenen CN700 IGP çipsetlerinin VIA'yı başarılı bir grafik çizdiği Mini ITX sistemleri daha popüler hale getirmesi beklenebilir. Günümüzde bir HTPC'de aranan özellikler olan sessizlik, az ısınma, düşük güç tüketimi ve çoklu ortam başarımı C7 işlemciler ve yeni çipsetlerle ulaşılan hedefler arasında olacaklar. Hatta VIA'nın yeni teknolojileri sayesinde düşük enerji ihtiyaçları ve fiyatlarıyla taşınabilir sistemlerde de 2006'ya damgasını vurması şaşkınlık yaratmayacaktır.
Bu haberi ve diğer DH içeriklerini, gelişmiş mobil uygulamamızı kullanarak görüntüleyin:


20 sene önce yerli ve milli tüfek bile üretemeyen ülkeden bugün dünyanın konuştuğu savunma sanayi projelerini gerçekleştiren ülkeye. Hamdolsun.