Anlık Bildirim

VIA'dan PC-1 ile alım gücü düşük kişilere özel çoklu ortam bilgisayarları

100$ laptop (100$'lık diz üstü) gibi alım gücü düşük ülkelerdeki genç nesillerin, bilgi teknolojileri ile tanışmalarının amaçlandığı projelere bir yenisi de VIA tarafından eklendi. VIA PC-1 ile bir çok iş ve ihtiyaca yönelik, düşük enerji tüketen, uygun fiyatlı PC'lerin geliştirilmesi ve üretimini hedeflemekte.

VIA, PC-1 ismi altında yer alan bilgisayarları Affordable PC, Mini PC ve PHD olmak üzere 3 katagoriye ayırıyor. Affordable PC'ler bütün çoklu ortam uygulamalarına hazır ve Microsoft Windows XP, Linux gibi günümüzün modern işletim sistemleri ile tam uyumlu bilgisayarları oluşturuyorlar ve görünüşleri ile büyüklükleri şu an kullandığımız masa üstü bilgisayarlarla aynı. Ofisler, okullar ve ev kullanıcılarına yönelik olan Affordable PC'lerin, 128MB bellek, 40GB disk gibi donanımsal özellikler ve 15" CRT monitör ile birlikte 250$ ile 300$ arası fiyata sahip olmaları planlanmakta.

 

Mini PC'ler Affordable PC'lerin yapabildiklerinin hepsini daha küçük bir kasada sunmak üzerine yoğunlaşmış olacaklar. Mini PC'ler ile yaşama alanı sınırlı kişilerinde bilgi teknolojilerinden yararlanabilmeleri amaçlanmakta. VIA'nın her koşulda çalışması için tasarladığı PHD (Power Heat Dust (Güç Sıcaklık Toz)) serisine ayit bilgisayarlar ise tozlu, sıcak, düşük kalitede elektrik ve ağ bağlantısı gibi zor koşulların bulunduğu ortamlarda çalışmak üzere dizayn edilecekler. PHD serisinden ilk PC-1 örnek tasarımı geçtiğimiz ay Hindistan'ın Bombay şehrinde tanıtıldı. Tamamen fansız bir yapıya sahip olan sistemin Epia mini-ITX anakart ve VIA C3 Nehemiah 1 GHz CPU gibi donanımsal özellikleri bulunmakta.

VIA'dan PC-1 ile alım gücü düşük kişilere özel çoklu ortam bilgisayarları

 


VIA'nın belirttiğine göre PHD PC'ler ihtiyaç duyulduğu taktirde araç aküsü ile 16 saate kadar sürekli çalışabilmekteler. VIA PHD Serverlar ile online video ve ses yayını yapılabileceğini veya mesh kablosuz ağ teknolojisi ile birbirleri üzerinden güç alan PHD serverlar ile geniş bir alana data hizmeti verilebileceğini belirtiyor. PHD'ler oldukça düşük güç tüketimleri sayesinde güneş enerjisi veya benzeri alternatif enerji kaynakları ile uzun süre çalışır kalabilmekteler.

VIA'nın 2005 yılından bu yana üzerinde durduğu PC-1 projesi bilgisayar alacak gücü bulunmayan insanlara 200$ ile 300$ seviyesinde masa üstü sistemlerle 600$ seviyesinde diz üstü bilgisayarlar sunmayı amaçlamakta. Sistemlerin fiyatları belki yüksek gibi görünebilir fakat x86 uyumlu olacak ve Windows XP işletim sistemi çalıştırabilecek düzeyde oldukları düşünüldüğünde fiyat makul seviyede kalmakta. VIA'nın PC-1 projesi her ne kadar yardım amacı taşısa da aslında firma ucuz PC'ler üreterek şu an için hiç bir alım potansiyeli bulunmayan kişilere PC satabilir duruma gelmeye hazırlanıyor. Bu tip yatırımların kısa ve orta vadede yarar getirmeleri zor gibi görünsede uzun vadede getirecekleri tahminlerin çok üzerinde olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim