Anlık Bildirim

Vietnam'ın tercihi Intel, Via'dan Vista destekli yeni yonga seti ve mobil Conroeler

Intel ve Vietnam Komünist Partisinden İş Birliği

Uzun zamandır Vietnam'da bilgisayar sistemlerinde kullanılan Microsoft yazılımlarının açık kaynaklı yazılımlar ile değiştirilmek istendiği biliniyordu. Bu değişiklik için ilk ve en önemli adımlardan biri atıldı. Vietnam Komünist partisi açık kaynak uygulamalarına geçebilmek için kendine partner olarak Intel'i seçti. İlk etapta Vietnam Komünist Partisi'ne bağlı olarak çalışan merkezi bilim ve eğitim komitesi ( Comunist Party's Central Committee For Science and Education ) ile işbirliği yapacak olan Intel, komitenin kuracağı OpenLab olarak adlandırılan bilgisayar laboratuarı için kullanılacak 27,000 adet bilgisayarın işlemcilerini de sağlayacak. Kurulacak olan bu laboratuar'da açık kaynak yazılımlarının ar-ge çalışmaları yapılacak.

Vietnam Komünist Partisinin bu iş birliği ile ilk etaptaki amacı ofis otomasyonlarını ve parti organizasyonlarını daha verimli hale getirebilmek. Ayrıca Intel'in uzun süredir Vietnam'da yatırım imkaanları aradığı da biliniyordu. Geçtiğimiz Şubat ayında Intel 300 miyon dolarlık yatırım ile Vietnam'ın Ho Chi Minh şehrinde yaklaşık 1,200 kişinin çalışacağı test merkezi açacağını açıklamıştı.


Via'dan Conroe İşlemciler İçin Windows Vista'ya Hazır Ekonomik Yonga Seti

Geçtiğimiz günlerde Intel için üretim aşamasında olan yonga setleri dışında yeni bir yonga seti geliştirmeyeceğini açıklayan Ati'nin bu kararından sonra, Intel pazarından daha fazla pay kapma imkaanı doğan Via çalışmlaarına gaz verdi.

Via'nın Intel için geliştirmekte olduğu yeni yonga seti P4M900 özellikleri ile dikkat çekici bir ürün. Conroe destekli yeni yonga seti'nin en önemli özelliği sahip olduğu grafik çözümü. Via'nın S3 Chrome 9 grafik çözümüne sahip olan yonga seti Windows Vista Premium ve AeorGlass arayüzü için gerekli olan teknik gereklilikleri karşılayabiliyor. Bu noktada Via'nın P4M900 yonga seti önemli bir avntaja sahip. Intel'in 865G ve 915G yonga setleri üzerinde yer alan entegre grafik çözümleri malesef Winows Vista Basic için gerekli gereksinimleri karşılayamıyorlar. Bu sebeple P4M900 ekonomik yonga seti kategorisinden Intel'in bu iki yonga seti'nin pazar paylarına da ortak olabilir.

400/533/800 ve 1066 MHz fsb desteğine sahip olan P4M900 piyasadaki P4, P4 D, Celeron D, Conroe gibi işlemciler ile uyumlu. DDR2 400/533/667MHz'in yanı sıra DDR 333 ve 400MHz bellek desteklerine de sahip. Ekonomik anakartları hedefleyen yonga seti, sahip olduğu geriye dönük DDR bellek desteği ile de ön plana çıkıyor. Belirtmekte fayda var Sis 671 ve Ati RC410'da olduğu gibi P4M900 de çift kanal bellek desteği vermiyor. Yonga seti üzerinde yer alan S3 Chrome 9 grafik çekirdeği 250MHz saat hızına sahip. Ayrıca DirectX 9, Shader Model 2 ve1920x1080p de dahil tam HDTV desteğine sahip entegre grafik çözümü 256MB' kadar arttırılabilir belleğe sahip

Via VT8251 köpürüsü ile de yonga seti yüksek çözünürlükte ses, 8 USB portu, SATA II ve 10/100 ethernet desteği sunuyor. Kuzey ve güney köprüleri 1GHz/sn Ultra V-Link bağlantısı ile birbirlerine bağalnıyor.

Conroe işlemcilerinin yanına Windows Vista'ya hazır herşey içinde türünden ekonomik bir anakart almak isteyenler için Via'nın yeni yonga seti önemli alternatifler arasında.


Intel'den 64-Bit Destekli Yeni Mobil Conroeler

Geçtiğimiz ay içerisinde Core 2 Duo "Conroe" işlemcilerini pazara sunan Intel yaklaşık 1 ay sonra diz üstü bilgisayarlar için "Merom" kod adına sahip mobil Conroe işlemcilerini pazara sunuyor. Yeni mobil Core 2 Duo işlemcilerin en önemli özelliklerinin başında şuan Core Duo işlemcilerin kullandığı anakartlar ile tam uyumlu olmaları geliyor. Bu sayede diz üstü bilgisayar üreticileri sadece işlemci değişikliği ile Merom tabanlı yeni modellerini hazırlayabilcekler.

İlk etapta duyurulan 5 yeni mobil Conroe'nin 2'si 2MB belleğe, diğer 3'ü ise 4MB belleğe sahip. 667 ve 800MHz fsb desteği olan yeni Conroeler Intel'in sanallaştırma teknolojisini de destekliyorlar. Yeni işlemcilerin belkide en önemli özelliği 64-bit desteğine sahip olmaları. Uzun zamandır Turion işlemcileri ile diz üstü bilgisayarlara 64-Bit desteği veren AMD'den sonra yeni mobil Core 2 Duo işlemciler ile Intel'de önemli bir eksiğini kapatmış oluyor. İlk etapta, Intel'in oldukça başarılı olan Napa platformunu kullanacak olan Core 2 Duo tabanlı diz üstü bilgisayarlar 2007'nin ilk yarısı ile birlikte GM965 ve PM965 Express yonga seti'nin kullanıldığı Santa Rosa platformuna geçecekler.

Yeni mobil Core 2 Duo işlemciler 34W gibi oldukça düşük güç tüketimine sahipler. Fakat bunun ile yetinmeyen Intel daha düşük güç tüketimine sahip, hızları düşürülmüş" L" serisini de çıkaracak. Yeni Core 2 Duo işlemcilerin 2007 yılında Intel'in diz üstü piyasası için ürettiği işlemcilerin %95'ini oluşturması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim