Anlık Bildirim

WirelessHD / WiHD ile kablosuz HD görüntü aktarımı; PC monitörleri ve HDTV'ler de kablosuz oluyorlar

Herşey kablosuz oluyor. Pc donanımlarında klavyeler ve farelerle başlayan kablosuzlaşma akımı USB cihazlar, ağ erişimi ve ses sistemlerine kadar oldukça geniş yelpazede üründe etkili oldu. Görünen o ki çok yakında kablosuz bilgi alış verişi yapan PC donanımları arasına bilgisayar monitörleri de eklenecekler. Geliştirilmeye başlanan WirelessHD bir diğer adıyla WiHD teknolojisi, teoride sunduğu 20Gbps bilgi aktarım hızıyla bu günün ve yarının görüntü ve ses aktarım ihtiyaçlarına kablosuz çözüm getirecek.

LG, Matsushita (Panasonic), NEC, SAMSUNG, SiBEAM, Sony ve Toshiba'nın önderliğinde geliştirilen teknoloji bir nevi HDMI'ın kablosuz versiyonu olacak. İlk nesil WiHD ürünlerin en fazla 5Gbps bilgi aktarım hızı sunması bekleniyor bu değer HDMI v1.1 standartında 4.95Gbps. WiHD'nin ilk versiyonlarında hedeflenen band genişliği HDMI 1.1'in sunduğu kadar olsa da bir sonraki adımda 20Gbps'a ulaşan band genişliği hedeflenmekte. Bir hatırlatma yapmak gerekirse HDMI v1.3'de sunulan band genişliği 10.2Gbps civarında WiHD bunun yaklaşık 2 katını vaad ediyor.

Lisans gerektirmeyen 60Ghz bandından yararlanacak olan teknoloji video ve ses sinyallerinin sıkıştırılmadan yani hiç bir kayba uğramadan aktarılmasına olanak verecek . İçerik koruma tekniklerini de destekleyecek olan WiHD'nin ayrıca bir hata denetim sistemine de sahip olması planlanıyor. WiHD'nin kullanım alanları oldukça geniş. HDTV'lerden PC'lere, çok kanallı ses sistemlerine ve gelecek nesil oyun konsollarına kadar geniş bir alanda kullanım alanı bulacak WiHD, oturma odamızda ve bilgisayar masamızda kalabalık oluşturan kabloların bir kaçından daha kurtulmamızı sağlayacak.

Teknoloji henüz geliştirme aşamasında olduğundan hakkında çok fazla teknik bilgi verilmemiş durumda. WiHD uyumlu cihazların ne kadar uzaklıktan birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunabilecekleri de bu verilmeyen bilgiler arasında. Fakat teknolojinin kullanım alanı, aktarım hızı ve WiHD cihazlarda kullanıcılacak antenlerin çok büyük olamıyacağını baz alırsak bu uzaklığın 10 metre civarında olacağını tahmin edebiliriz.

WiHD teknolojisinin standartlarının belirlenmesinin 2007 yılının 2. çeyreğine kadar süreceği belirtiliyor. Teknolojinin standartları belirlenmeden ürün geliştirilmeye başlanamayacağını düşünürsek WiHD uyumlu cihazlarla en iyi ihtimalle 2008 yılının 2. çeyreğinde tanışmış olacağız.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim