Anlık Bildirim

Yarıiletken dünyasında son durum; Intel'in liderliği sürüyor, TSMC büyüme hızıyla dikkat çekiyor

Yarıiletken dünyasının nabzını tutan bağımsız araştırma kuruluşlarından IC Insights yılın ilk yarısını kapsayan yeni raporunu yayınlandı. Sektöre yön veren global oyuncuların H1 yani yılın geride bıraktığımız ilk 6 aylık dönemindeki satış performansını gözler önüne seren rapor 2008'in ikinci yarısı için de bazı ipuçları veriyor. Yıllardır liderliği kimseye bırakmayan Intel'in hakimiyeti açık ara devam ederken, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) gibi yıldızı her geçen gün biraz daha parlayan üreticilerin IC Insights'ın yeni çalışmasında listenin üst sıralarını zorlamaya başladığını görebilmek mümkün. Şimdi isterseniz firmaların performansına, ulaşılan satış rakamlarına ve yenilenen "TOP 20" sıralamasına birlikte bakalım.

Yayınlanan rapordaki dikkat çeken ilk isim kuşkusuz Intel. Satış rakamları söz konusu olduğunda firmanın kendisine en yakın isim olan Samsung'un %50'ye varan oranda önünde olduğunu söyleyebilmek mümkün. Ocak-Haziran arası ilk aylık dönemdeki satış performansı söz konusu olduğunda ise tablolardan da anlaşılacağı üzere Intel, listenin en iyisi değil. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 15.9 milyar Dolarlık satış elde eden firmanın bu sene ulaştığı rakam ise 17.4 milyar Dolar. %9 gibi hatırı sayılır bir artış söz konusu olsa da listedeki 10 firmanın çift haneli büyüme rakamlarına ulaşması karşısında Intel'in satış-performans listesinde ancak 12. sırayı elde edebildiğini görüyoruz.

Intel'den başlamışken işlemci üretiminde firmanın en büyük rakibi olan AMD'nin pozisyonuna değinmekte de fayda var. Geçtiğimiz haftalarda yılın ikinci çeyreğine yönelik mali tablosunu analistler ile paylaşan ve yaklaşık 7 çeyrektir devam eden zarar açıklamalarından sonra tepe yöneticisi değişen AMD'nin geçtiğimiz senenin ilk 6 aylık dönemi ile karşılaştırıldığında satışlarını arttırdığını, buna paralel olarak ta "Yarıiletken TOP 20" listesinde üst sıralara tırmanmaya başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz sene elde edilen 2.6 milyar dolarlık satış bu sene %9'luk (artış oranı Intel ile aynı) artış ile 2.85 milyar Dolara çıkarken firma IC Insights'ın yayınlanan yeni listesinde satışlarındaki artışa rağmen sırasını kaybediyor ve 11.likten 15.ciliğe geriliyor.

Intel'in liderliği sürüyor, AMD dört sıra kaybetti, Nvidia ise pozisyonunu koruyor.

Özellikle yılın ilk altı aylık döneminde ABD'de etkisi ciddi şekilde hissedilen Mortgage krizi ve petrol fiyatlarının son yılların en yüksek seviyesine ulaşması gibi ticari anlamda olumsuz parametrelerin sayısındaki artış küresel anlamda pek çok firmayı olumsuz etkilerken yayınlanan pazar araştırma raporuna göre, yarıiletken dünyasına yön veren lider oyuncuların neredeyse tamamı geçtiğimiz yıl ile mukayese edildiğinde satışlarını %1 ile %35 arasında arttırdığını görebilmek mümkün. IC Insights'ın yeni çalışmasında öne çıkan isim ise TSMC oluyor. Başta AMD-ATi ve Nvidia olmak üzere sektöre devi pek çok firma adına üretim yapan ve yeni nesil üretim teknolojilerine geçiş için ciddi yatırımlara girişen firmanın satışlarındaki artış oranı dikkat çekici.

AMD'nin üretim bantlarını kapatarak tasarıma yoğunlaşacağı ve aynı grafik işlemci operasyonlarında olduğu gibi işin üretim safhasını TSMC'ye devredeceğine yönelik sansasyonel iddialar henüz tazeleğini yitirmiş değil. Yeni tepe yöneticisi ile birlikte AMD'nin kısa veya uzun vadede özellikle maliyetleri kısmak adına bu yönde herhangi bir karar alıp almayacağını kestirebilmek çok güç fakat yeni üretim teknolojilerine adapte olmanın dahası milyar dolarlık yatırım gerektiren yeni tesislerin inşa edilmesinin başta AMD olmak üzere mevcut ekonomik konjonktür dahilinde pek çok firma adına oldukça zor girişimler olacağı, bu sebeple yarıiletken dünyasında faaliyet gösteren isimlerin alternatif üreticiler ile olası işbirliği ihtimallerini değerlendirdikleri de sık sık dile getirilmekte.

2007 ve 2008'in ilk altı aylık dönemine yönelik satış rakamları söz konusu olduğunda listenin en hızlı büyüyen isminin TSMC olduğu görüyoruz. Geçtiğimiz yılın aynı dönemde 4.1 milyar dolarlık satış gerçekleştiren firma bu senenin aynı döneminde ise 5.66 milyar dolara ulaşarak %35'lik büyüme hızıyla yılın ilk 6 aylık döneminde satışlarını en hızlı arttıran firma oldu ve bu açıdan değerlendirildiğinde IC Insights'ın satış-performans listesinde ilk sıraya oturmayı da başardı. Firma satış anlamında pozisyonunu güçlendirirken yeni nesil üretim teknolojilerine geçiş için de ciddi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Bu noktada Intel ile de mücadele eden TSMC'nin önündeki ilk hedef uzun süredir üzerinde çalıştığı 40nm üretim sürecine geçiş yapmak.

TSMC geride bıraktığımız yılın aynı dönemine göre ulaştığı %35'lik büyüme oranıyla dikkat çekiyor.

TSMC'nin nanometrik anlamda ciddi küçülme sağlaması beklenen "40nm üretim sürecine geçiş" çalışmalarından da bahsetmekte fayda var. Bilindiği üzere firmanın en büyük müşterilerinden ikisi ATi ve Nvidia. Kısacası TSMC, bu iki lider firmanın hazırladığı grafik işlemcilerin hacimli üretimini gerçekleştiren isim olarak ta tanımlanabilir. Hem ATi hemde Nvidia gelecek yıla yönelik olarak hazırladıkları yeni grafik işlemci tasarımlarında 40nm üretim sürecine geçiş yapmayı hedeflerken aynı dönem içerisinte TSMC de yeni üretim teknolojisine geçiş çalışmalarını tamamlayacak. Firma tarafından açıklanan bilgilere göre, 40nm ile birlikte ATi ve Nvidia, mm²'ye 2.35 kata varan oranda daha fazla transistör koyabilecekler.

Grafik işlemci üretimi için gelecek yılın ilk çeyreğinde 40nm, son çeyreğinde ise 32nm üretim sürecine geçmeyi planlayan TSMC'nin planları aksamazsa firma ve Intel muhtemelen aynı dönemde 32nm üretim sürecine geçiş yapmış olacaklar. IC Insights'ın hazırladığı listeye göre performansıyla dikkat çeken bir diğer isim ise Nvidia. Fabrikası olmayan ve hazırladığı gpu'ları başta TSMC olmak üzere alternatif firmalara ürettiren Nvidia, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre senenin geride bıraktığımız ilk aylık döneminde satışlarını %23 arttırarak 1.7 milyar Dolardan 2.1 milyar Dolara çıkarmayı başardı. Satışlardaki bu artış firmanın listedeki yerini ise etkilemedi ve geçtiğimiz sene 19. olan Nvidia bu sene de aynı çizgide yer almayı sürdürüyor.

IC Insights tarafından hazırlanan çalışmada TSMC ve Nvidia'nın yanı sıra Panasonic, Samsung ve bir diğer fabrikasız üretici olan Qualcomm'un da geçtiğimiz yıla oranla ulaştıkları ciddi satış performansıyla dikkat çekmeyi başarıyorlar. Yarıiletken dünyasının tepesinde yer alan isimleri masaya yatırdığımızda ise Intel'i Samsung'un takip ettiğini ilk 5 içerisinde ayrıca Texas Instruments, Toshiba ve TSMC'nin yer aldığını görüyoruz. Listenin kaybeden ve geçtiğimiz seneye göre gerileyen tek ismi ise sektörün en büyük DRAM üreticilerinden biri olan Hynix. Bellek fiyatlarının taban yapması, üretim noktasında pek çok firmayı zorlarken 2007'nin ilk altı aylık dönemine göre bu sene satışları %23 azalan Hynix'in ortaya koyduğu performans ta adeta bu durumu doğrular nitelikte.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim