Anlık Bildirim

Zalman ZM-STG1 Super Thermal Grease; termal macunlara oje kıvamında yeni alternatif

Isınan yüzeyle ısı emici arasındaki boşlukları kapatarak ısı iletimini kolaylaştıran termal macunlar, donanım dünyasında işlemcilerden, ekran kartları GPU'larına ve çipsetlere kadar geniş bir alanda kullanılıyorlar. Özellikle son 5 sene içerisinde hızlanan işlemcilerle paralel olarak artan işlemci soğutma ihtiyacı, termal macunların tüketiciler açısından önemini daha da arttırdı. Talebin arttığı her konuda olduğu gibi termal macunlarda da işinde uzmanlaşmış ve ürünleriyle rakiplerinden önde yer alan firmalar ortaya çıktılar, özellikle Artic Silver ve son zamanlarda MX1 isimli ürünüyle Arctic Cooling, termal macun üreticileri arasından kullanıcıların yakından tanıdığı firmalar arasındalar.

Fakat kaliteli termal macunlarıyla aklınızda yer eden bu firmalara bir yenisini daha eklemeye hazır olun. Bu güne kadar beğeni toplayan soğutucularıyla yakından tanınan bir firma olan Zalman, "ZM-STG1 Super Thermal Grease" isimli yeni ürünüyle termal macun pazarına merhaba dedi.

Zalman, ZM-STG1 Super Thermal Grease ile termal macun kavramına yeni bir boyut getiriyor. ZM-STG1, diş macunu kıvamında olan ve sürüleceği yüzeye ince bir kağıt parçası veya jilet benzeri bir metal parçası yardımıyla yayılan standart termal macunların aksine, oje kıvamında bir ürün. Uygulanacağı yüzeye beraberinde gelen ince fırçasıyla kolaylıkla sürülebilen ZM-STG1, hem saklama şekli hem de uygulanma kolaylığıyla rakiplerinden bir adım önde yer alıyor. Katılaşmayan bir yapıya sahip ZM-STG1, -45°C ile 150°C arasındaki sıcaklıklarda yapısı bozulmadan görevine devam edebiliyor. 3.5 gramlık paketler halinde satılan ürünün teknik bilgilerini verdikten sonra biraz da performansına göz atalım.

Yurtdışı kaynaklı bir çok ZM-STG1 termal macun incelemesi bulunuyor. Bazı testlerde ZM-STG1, standart termal macunla karşılaştırılırken bazılarında da piyasanın önde gelen termal macunlarından Artic Silver 5 ile karşılaştırılmış. Termal macun testleri, kullanılan soğutma sistemi, işlemci, ortam sıcaklığı ve termal macunun uygulama şeklinin doğruluğu gibi kriterlerden oldukça fazla etkilenir. Bu yüzden her sitede ürünün farklı test sonuçlarıyla karşılaşmak mümkün. Zira ürün, bazı testlerde Zalman'ın işlemci soğutucuları ile birlikte verdiği termal macunla yakın sonuçlar alırken bazılarında ise Artic Silver 5'e yük altında 4 dereceden fazla fark atmış.

Obengware.com'un Intel P4 3.4Ghz Presler ve Corsair Nautilus 500 kullanarak gerçekleştirdiği testin sonuçlarına dayanarak yaklaşık değerlerle oluşturduğumuz tabloda, Zalman'ın termal macun cözümü Artic Silver 5'i hem yük altında hem de boştayken belirgin farklarla geride bırakmış. Boştayken 1 dereceden biraz fazla olan fark, işlemci yük altındayken 3 derecenin üzerine çıkmış.

Bcchardware.com'un Zalman ZM-STG1'i Artic Silver'ın Ceranique termal macunu ile karşılaştırdığı testte Pentium D805 işlemci 1.525v verilerek 3.68GHz hızına çıkartılmış (standart 2.66GHz 1.4v). Soğutma çözümü olarak Zalman CNPS9500 kullanan ekip boşta 4 derece yük altında ise 8 derece fark ölçmüş. Zalman ZM-STG1, rakibine yük altında tam 8 derece fark atmış. Gerçekten inanılmaz bir fark zira hava soğutmada soğutucu değişiklikleri bile bazen bu kadar yüksek kazanç sağlayamıyor, sadece termal macunla 8 derece kazanç oldukça iyi. Zalman daha ilk ürünüyle termal macun pazarında dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

Ülkemize Fireball'ın itahal ettiği Zalman ZM-STG1, 12 Avro+KDV fiyat etiketiyle www.aybey.com.tr online satış mağazasından sipariş verilebilir durumda. Diğer incelemeler için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim