Anlık Bildirim

2 Mb L2 Önbellekli Xeon, Opteron'a kök söktürüyor

Intel nihayet sunucu dünyasında uzun süredir yenildiği Opteron işlemcilerine cevap verecek bir işlemci geliştirdi. Bu işlemci bildiğiniz gibi yaz aylarındaki tanıtılan Nocano'nun 2 Mb L2 ön belleğe çıkartılmış hali. Zaten aynı işlemcinin masa üstü çekirdeği 600 serisi olarak satışa çıktı ama sunucu dünyasında ekstra ön bellek, masa üstü dünyasındakinden çok çok daha fazla performans artışı sağladığından bu gelişme Xeon'larda bir çok şeyi değiştirdi.

Anandtech'in yaptığı testlere aynı hızdaki 1 Mb L2 ön bellekli işlemciye göre yeni işlemci %20 civarında bir hızlanma yaşamış. Testler bir MySQL sunucunun satış üzerine yaptığı işlemleri ve anandtech forumlarını canlandırmakta. İşin ilginç tarafı bu testler SQL'in sık ve ufak veriler ile yaptığı işlemleri, hatta derlenmiş mini programcıklarını bu ekstra alanda tutabilmesi ile ilgili. Diğer yandan büyük veri tabanlarında büyük uzun süren işler hala Opteron'un liderliği ile sürüyor. Karşılaştırmada kullanılan işlemciler Intel Xeon 3.6 Ghz 2 Mb L2 ön bellek ve Amd Opteron 252 (2.6 Ghz - 1 Mb L2).

Sene ortasında AMD çift çekirdekli Opteron'ları rakibinden en az bir yıl önce piyasaya sunacağından dolayı aslında bu liderlik değişimi çok kısa sürecek denilebilir. Zira Intel'in tek çekirdekli işlemcisi ile Amd'nin çift çekirdekli işlemcisi ile yarışmasına imkan yok. Bu arada Opteron'ların gelecekte 2 Mb ön bellekli modellerininde çıkacağı dedikodular arasında zira Xeon'lar ile yarışmasında en azından etikette yarışması için bu çok önemli. Bu arada tabii ki çift çekirdeklilerin her çekirdeğinin 1 Mb L2 önbelleği sayesinde toplam 2 Mb L2 üretilecek.

Diğer ilginç bir inceleme ise aşağıdaki linklerden ikincisinde oldu. Bu incelemede hem iki firmanın 64-bit ile 32-bit'teki farkları hem de 2 Mb L3 ön bellekli Xeon'ların diğerlerine göre farklarını hatta DDR400 ile DDR333'ün Opteron üzerindeki etkileri bile değerlendirilmiş. Bu incelemede daha Nocano'nun uzun işlem hattından oluşan dez avantajındansa çekirdek hızı artışından gelen avantajın daha önemli olduğu ortaya koyulmuş. Ayrıca incelemede işlemci sayısındaki artışın performans üzerindeki etkilerine ve HyperThreading'in faydalarına kadar bir çok konuya değinilmiş. Yazılım olarak ise IBM DB2 ve MySQL veri tabanlarında ayrı ayrı testler yapılmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim