Anlık Bildirim

4 yollu Opteron anakartı çıktı, 8 yollu olanlar sene sonunda

Şimdiye kadar performansı ile kendisini kanıtlamış olan Amd Opteron işlemcilerinin ilk 4 işlemci destekli anakartı piyasaya çıktı. Anakartın fiyatı ise 1500$. Bu fiyat yüksek gözükmesine rağmen 4 yollu Xeon anakartların fiyatı ile eş değer. Hernekadar 2 işlemcinin verimliliğinin tartışıldığı bir dönemde 4 işlemcili sistemler oldukça verimsiz gibi gözüksede her işlemcinin tek bir yazılıma atanabileceği ve o yazılımın ayrı bir diskte çalışabileceği(opteron'larda her işlemcinin kendine ait ramleri olacağıda) düşünürlürse çoklu işlem yapan sunucu gibi ortamlarda bu gibi çoklu işlemciler çok çok önemli. Bu gibi sistemlerde sistem yöneticileri bazı işlemcileri bazı yazılımlara atayarak her açıdan performansı linear olarak arttırıp yazılımların performasını kontrol edebilmekte.

Intel Xeon'larda 2 işlemci üstüne çıktığınızda Xeon MP modellerini almak zorunda kalıyorsunuz ki en ucuz 2.0 Ghz ve 1 Mb L3 ön bellekli model 850$. 3 Ghz hızında işlemcilerden almak isterseniz fiyat 3700$'a kadar çıkmakta. Halbuki Opteron 850'nin fiyatı sadece 1600$ ve performans olarak Intel'in en hızlı modellerini (3600$'lık) geçmekte. Intel Xeon MP işlemciler arasında en makul olan Xeon MP 1 Mb L3'ün fiyatı 1177$ iken aynı hızda çalışan Opteron 848 ise 1165$ ancak bildiğiniz gibi Opteron'lar çok daha verimli işlemciler olduklarından bu inanılmaz bir performans farkı yaratmakta. Özelikle bağımsız kaynaklarca yapılan testlerde Opteron'un iki katı hızlı Xeon'larla aynı performansı verdiğini düşünürsek.

Tyan'ın yeni anakartının ilgi çekici özellikleri arasında K8QS Pro modelinin 16 ram slotu ile 32 Gb DDR-400 Ram desteği, çift kanal anakart üzerinde SCSI kontrolcüsü ve 4 port SATA RAID kontrolcüsü gelmekte. Gelecekteki 8 işlemicili anakart çipsetlerini ise sadece sunucu pazarına çipset üreten ve bu konuda büyük başarılara imza atan ServerWorks'ün dizayn edeceğide dolaşan dedikodular arasında. Çok ilginç noktalardan biriside I-Will'in gösterdiği daha çalışmayan prototip 8 işlemcili modelde 4 işlemcinin bir arada bulunduğu PCB ile diğer 4 işlemcinin bir arada bulunduğu PCB, Hyper Transport veri iletim sistemini kullanan bir kablo ile bağlanmış. Başka bir modelde ise tek sıra dizilmiş işlemciler sadece 1U (4,47 cm yüksekliğinde) Rackmount yapıya sığdırılmayı başarmış.

Son olarak şimdiden 4 işlemci alan Opteron sunucu sahipleri seneye çift çekirdekli modeller geldiğinde 8 işlemcili yapıya geçebilecekler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim