Anlık Bildirim

64 bit sahnede

Yavaş yavaş yeni nesil işlemci kavramından sıyrılmaya başlayan AMD 'nin 64 bitlikleri (Athlon64 ve AthlonFX), zaman geçtikçe standartlaşmaya başlıyor. PCI-E destekli nForce4 çipseti de yakında çıkınca 64 bitliklerde masaüstünde patlama yaşayabiliriz. PcStats yeni çekirdekler üzerinde çeşitli testler yaparak ısınma turu atmış.

Şuan için 64 bit mimarideki potansiyelini tam olarak bilemediğimiz bu işlemciler, yapıları gereği yeni bir mimari olarak değilde, x86 çekirdeğininin geliştirilerek üretilmesinden dolayı eskiye uyum sorunu yaşamıyorlar. Durum böyle olunca işlemciler farklı ortamlarda çalışabilecek beceriye sahipler. PcStats incelemesinde işlemcilerin destekledği farklı 3 ortamda da çeşitli testler yapmış (32 bit işletim sistemi ve uygulamalar için Legacy modu,64 bit işletim sistemi ve 32 bit uygulamalar için Compatibility modu, 64 bit işletim sistemi ve uygulamalar için 64 bit modu).

64 bit sahnede

İşin birde yazılım tarafı var. Şu an için en ciddi gelişme microsoft cephesinde yaşanıyor. XP' nin beta 64 bit versiyonu dolaşıyor piyasada. Microsoft' a göre tam sürüme 2005 in 2. çeyreğine doğru geçilecekmiş. Yaklaşık olarak 1 sene sonra 2006' nın ortalarına doğru "Longhorn" kod adlı tamamen yeni 64 bit işletim sistemi çıkacak. 64 bitlik XP' lerin ömrü fazla uzunolmayacak gibi. Linux tarafında masaüstünde 64 bit için konuşulan kesin birşey yok şu anda. Önümüzdeki sene 64 bitlik masaüstü işlemcilerini Microsoft ürünleri sürecek gibi.

64 bit sahnede

64 bit sahnede

PcStats işlemcileri her 3 moda göre aynı uygulamalar ile test ederek farkı daha iyi anlamamızı sağlamış. Athlon64 işlemcileri 64 bitlik ortamlarla birleştirince ortaya çıkan performans etkileyici. Henüz beta olsada kullanılabilir durumda olan 64 bit XP, 32 bitlik uygulamaları çalıştırken normal 32 bitlik sistemlere göre biraz performans düşüklüğü yaratıyor. Bunun nedeni büyük ihtimalle 64 bitlik hafıza adreslerini 32 bit e çevirirken oluşan gecikme. Grafik performansını gösteren nVidia Blobby Dancer testi, %27' lik fark ile Athlon64' ün bu konudaki başarısını ortaya koyuyor. Yeni dahili bellek kontrolcüsü ve 64 bitlik mimarisini 64 bit uygulama ve ortamlarla birleştiren, ayrıca grafik performansı ile göz dolduran Athlon64' ler, önümüzdeki sene ve ilerisinin işlemcilerinin gücünü bize şimdiden gösteriyor ...

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim