Anlık Bildirim

7200 Devir/dk'lık Notebook Sabit diski Hitachi'den

Ibm'in harddisk üretim kısmını satın alan Hitachi 7200 devirlik notebook diski (Travelstar 7K60) ile büyük sükse yapacağa benziyor. Çünkü bildiğiniz gibi notebook disklerinin en büyük sorunu hız ve bu sorunun altında yatan en büyük neden de devirlerinin maksimum 5400 ile sınırlı olması.

Tabii bu devir sayısının 7200 dev./dk'ya bu zamana çıkmamasının nedeni çok fazla enerji tüketmesi idi. Şimdi ise Hitachi okuma yazma kafasını diskten ayıran yastığı (belli uzaklıkta durmasını ve diske çok yaklaşmamasını sağlayan bir parça) ufaltarak güç tüketimini %11 azaltırken (sürtünme azaldığından), darbe dayanıklığını %25 arttırırken (ufak olduğundan), kapladığı yer azaldığından yazılabilir aran %3,5 arttırılmış. Bu teknolojinin adınıda katrilyonda bir anlamına gelen "femto" koymuşlar. Bu ufak parçanın boyutunu anlamak için sol tarafta 1 cent üzerindeki resmine bakabilirsiniz.

Hitachi aynı zamanda devir artışı ile birim zamanda transfer edilen veri miktarını %15 oranında arttırmayıda başarmış. Diğer yandan esas önemli olan gelişme erişim zamanlarında %20'lik azalma olmuş. Hitachi bu Travelstar 7K60 diski ile beraber 80 Gb kapasiteli "Travelstar 5K80" diskini duyurdu. Bu model 5400 devir/dk hızında ve benzer yastık yani kendi adları ile femto teknolojisini kullanmış.

Bu modellerin duyurusu ile Hitachi aslında Toshiba'ya direkt rakip olmuş durumda. Toshiba yine özgün teknolojisi ile 16 Mb ön belleği dizüstü sabit diskine getiren firma idi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim