Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Casper VIA V6 video inceleme

 
Herkese merhaba, ben Burak ŞOLT. Bu videomuzda sizlerle beraber inceliği ve F/P oranıyla dikkat çeken Casper VIA V6’yı inceleyeceğiz.
Casper VIA V6 video inceleme
 

Casper VIA V6 hakkındaki temel bilgilere ulaşabildiğimiz vitrin görünümündeki kutuyu açtığımızda bizleri ilk olarak cihazın kendisi karşılıyor. Sert plastiğin üzerine sabitlenmiş VIA V6’nın altında ise 1 amperlik şarj aleti, büyük ve küçük pedleriyle kulakiçi kulaklık, ekran filmi, temizleme bezi ve koruyucu arka kapak gibi zengin bir kutu içeriğiyle karşılaşıyoruz. Cihazın teknik detaylarına geldiğimizde ise segmentine kıyasla dolu dolu bir akıllı telefon görüyoruz.
Casper VIA V6 video inceleme
 

1.2GHz hızında çalışan, yüksek enerji verimliliğe sahip, dört çekirdekli 64-bit Snapdragon 410 yongaseti ve 400MHz hızında çalışan Adreno A306’nın güç verdiği Casper VIA V6’da seçimin Qualcomm’dan yana yapıldığını görüyoruz. Bu yongasetinin ilerleyen günlerde ihalesi yapılacak olan yüksek hızlı 4G teknolojisini de destekleyeceğini belirtelim.

2GB RAM ve 16GB dahili depolamaya sahip olan VIA V6, RAM miktarıyla segmentindeki akıllı telefonlara kıyasla öne çıkıyor. Üst segment telefonlarda artık yer verilmemeye başlanan Micro-SD slotunun eksik edilmediği VIA V6, 64GB’a kadar Micro-SD karta destek veriyor.
Casper VIA V6 video inceleme
 

13MP arka ve 5MP özçekim kamerasına yer verilen Casper VIA V6’nın 1280 x 720 yani HD çözünürlüğündeki 5 inç IPS LCD ekranında ise 294PPI’lık piksel yoğunluğu yakalanmış. Mukavemetinin ise Corning Gorilla Glass 3 ile arttırıldığını belirtelim.

Batarya tarafına geldiğimizde ise VIA V6’nın ince kasasına 2400 miliamperlik bir bataryanın sığdırılabildiğini görmek sevindirici. Bataryanın performansına ise incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz. Teknik özelliklerin ardından VIA V6’yı tüm yönleriyle incelemeye başlayalım.
Casper VIA V6 fiyatı itibarıyla F/P ürünü kategorisine alabileceğimiz bir akıllı telefon. F/P oranı yüksek akıllı telefonların tasarımlarının ise çoğu zaman ikinci plana atıldığına şahit oluyoruz. Ancak Casper VIA V6’da F/P ürünlerinde görmeye alışık olmadığımız hoş bir tasarımla karşılaşıyoruz.

14,3CM boy, 7,2CM en ve 0,75CM kalınlığındaki Casper VIA V6 ele rahat oturan bir akıllı telefon. İnce yapısı sayesinde kolay kontrol edebildiğiniz VIA V6’nın köşelerine ulaşmanız için telefonu elinizde kaydırmaya gerek duymuyorsunuz.
Casper VIA V6 video inceleme
 

Sadece siyah renk seçeneğiyle gelen Casper VIA V6, ön yüzü itibarıyla sade ve şık duruyor. Kapasitif tuşların olmayışı mat renkli kasaya kadar ön yüzün tamamen ekrandan oluştuğu izlenimi yaratıyor. 1280 x 720 çözünürlüğündeki IPS LCD ekran keskin ve net bir görüntü sunuyor. Ekstrem bakış açılarından bakıldığında dahi renkleri bozulmayan ekranda 294PPI gayet yeterli. Piksel görünmeyen ekranda HD çözünürlük kullanılması hem performans hem de batarya tarafında olumlu etki oluşturuyor. 

Dizaynın önemli rol oynadığı VIA V6’nın kapasitif butonlarının olmayışı ekranın çerçeveye oranı konusundaki beklentiyi arttırıyor. Her ne kadar VIA V6 tek elde kullanımda ekranın büyük bir kısmına ulaşabilmemizi sağlasa da bu oran daha yüksek tutulsaymış daha iyi bir deneyim elde edilebilirmiş diye düşünüyoruz.
Casper VIA V6 video inceleme
 

Kalabalık ortamlarda dahi net ve yeterli ses alabildiğim ahizenin altına dikkat dağıtmayan, küçük bir Casper logosu yerleştirilmiş. Hemen sağ tarafında ise 5MP çözünürlüğündeki özçekim bulunuyor. 2592 x 1944 çözünürlüğünde fotoğraf çekebilen kameradan etkilendiğimi belirtmem gerek. Işıklı ve ışıksız ortamlarda çektiğim fotoğraf ve videolardan istediğim kaliteyi aldığımı söyleyebilirim. Aynı zamanda 1080p 30 kare saniye video çekim kabiliyeti ve sunduğu başarım da bu segmentteki bir akıllı telefon için gayet iyi.
Casper VIA V6 video inceleme
 

VIA V6’nın yanlarına geldiğimizde ise F/P oranı yüksek cihazlarda görmeye alışık olmadığımız başka bir şey olan metal alaşımı görüyoruz. Cihazın köşelerine kadar uzanan metal alaşım şeritlerin tutuş hissiyatını geliştirdiğini ve premium bir hava yarattığını belirtmek istiyorum. Hafif çıkıntılı bu şeritlerin cihazın yanlardan alabileceği hasarı kısmen engelleyebileceğini söylemek de mümkün.

VIA V6’nın arkasına geldiğimizde ise deri görünümlü plastik kapağı görüyoruz. Kaymayı önleyen bir malzemeden üretilmiş kapağın düz ve desensiz bir kapağa kıyasla daha iyi bir his uyandırdığını söyleyebilirim. Kapağın üst kısmına geldiğimizde ise hafif gömülü duran Casper logosu ve tutuş esnasında sağ tarafta kalan kamera ile beyaz renkli flaşla karşılaşıyoruz. 13MP arka kamera 4160 x 3120 çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. f2.2 diyafram açıklığı sayesinde yakında bulunan cisimleri oldukça iyi odaklayabilen kameradan net görüntüler elde edebiliyorsunuz. Video çekimine geldiğimizde ise 1080P kayıt yapabilen kameranın beni en çok etkileyen yanı hareket halindeyken sabit fotoğraflar çekebilmesi oldu. Yaklaşık 60 km/s ile seyreden bir aracın içinden hayaletlenme ve bozulma olmadan fotoğraf çekebildim. Video kaydının da segmenti ve segmenti üzerindeki akıllı telefonlara kıyasla ışıklı ve ışıksız ortamlarda gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Çoğu telefonun aksine kameranın orta kısma konumlandırılmamış olması ise işaret parmağımızın kamerayı kirletmesinin önüne geçmiş. Bu da lensi sürekli temizleme ihtiyacını ortadan kaldırmış diyebiliriz.

Alt kısma indiğimizde ise mono hoparlörle karşılaşıyoruz. Hoparlörün arka kısma konumlandırılması, cihazı yatay kullandığımız durumlarda elimizle sesi kesmemizin önüne geçiyor. Hoparlörlerin arkada bulunması aklınıza VIA V6’nın cebinizdeyken sesinin boğulabileceği ihtimalini getirebilir ancak denemelerim sonucu sesin cebinizdeyken dahi gayet duyulabilir olduğunu gösterdi.
Casper VIA V6 video inceleme
 

Yeterli düzeyde ses sağlayan mono hoparlörün detay kalitesinin de beklentimi karşıladığını söyleyebilirim ancak şahsen vurgulu tonların bir tık daha yüksek olmasını isterdim.

Kulaklık çıkışı ve kutudan çıkan kulaklığa geldiğimizde ise yeterli performansı aldığımı söyleyebilirim. Rock tarzı için bas ve tiz sesleri gerektiği ölçüde ayırt edebilen kulaklık trap türü, basın yoğun olduğu müziklerde istediğiniz zevki yaşatmayabilir ancak çoğu kullanıcı için yeterli geleceğini söylemek mümkün. Kablo üzerinde çağrı yanıtlama butonuna yer verildiğini de belirtelim. Şimdi de biraz arayüzü inceleyelim.

Casper’ın özelleştirdiği arayüz Android 4.4.4 KitKat üzerine kurulu. iOS’u andıran renkli ve hızlı arayüz ne kadar uygulama yüklerseniz yükleyin şişme yapmıyor. Bundaki en büyük etkenlerden biri de çoklu görev yöneticisindeki RAM temizleme uygulaması oluyor. Kullanılmayan uygulamaları bellekten kaldırarak enerji tasarrufu sağlayan temizleyici boş RAM miktarını ciddi derecede arttırıyor. 
Casper VIA V6 video inceleme
 

Birbiri üzerine sürükleyerek klasörleme yaptığımız arayüzde klasöre bastığımızda simgelerin baloncuk olarak değil de sayfa olarak açılması ve ekranın en üstünden doğru sıralanması ise hızlı erişim açısından biraz zorlayıcı olmuş. 

Müzik oynatıcısı ve dosya yöneticisi gibi birçok uygulamanın özelleştirildiği arayüzün ayarlar menüsü de oldukça sade ve kullanışlı. Ekran menüsünden renk tonunu değiştirebildiğiniz ve  engelleme modundan belirlediğiniz saatler içerisinde gelebilecek arama ve bildirimleri engelleyebildiğiniz menüde akıllı hareketler seçeneğini görüyoruz. Buradan çağrıyı susturma ve hoparlöre alma gibi akıllı telefon deneyiminize pratiklik kazandıracak etkileşimleri aktif hale getirebilir ve bu etkileşimleri nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Casper VIA V6, standart olarak TouchPal klavye ile geliyor. SwiftKey’e oldukça benzeyen uygulamanın tahmin mekanizması iyi çalışıyor ancak bulut tabanlı tahmin mekanizması için premium üyelik gerekiyor. Casper, VIA V6 alanlara en azından 1 yıllık TouchPal hediye edebilirmiş. Siz de uzun zamandır Swiftkey kullanıyor ve yazım stilinize uygun bir tahmin mekanizmanızı geliştirdiyseniz Swiftkey kullanmaya devam edebilirsiniz.

Casper VIA V6’nın fiyat segmenti göz önüne alındığında Android 4.4.4 KitKat ile gelmesi normal karşılanabilir ancak 64-bit işlemci ve 2GB RAM yanında Android 5.0 ve üzeri bir sürüm konumlandırılmalıydı diye düşünüyoruz. Umarız telefon ilerleyen günlerde güncelleme alır. 

Şimdi Casper VIA V6’nın oyun ve test performanslarına geçelim. Sıra geldi sentetik test sonuçlarına, bu test sonuçları her ne kadar gerçek kullanım deneyimini yansıtmasalar da kendi telefonunuzla karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.
Casper VIA V6 video inceleme
 

Şimdi bir akıllı telefonun şahsen en önemli bulduğum kısmına, batarya performansı. Casper VIA V6’yı kullandığım süre boyunca günün bir kısmında hücresel veri, bir kısmında da Wi-fi kullandım, ekran ışığının otomatilk olduğunu ve oto senkronizasyonun da aktif halde olduğunu belirtmek istiyorum. 

Saat sabah 8’den öğlen 3’e kadar hücresel veri ve sonrasında da akşam 7’ye kadar Wi-fiyatı kullandığım Casper VIA V6’dan yaklaşık 4.30 saat ekran süresi elde ettim. Yarım saatlik telefon görüşmesi, yaklaşık 1 saat Spotify üzerinden çevrimiçi ve çevrimdışı müzik, sosyal ağ takibi, mail takibi ile günü rahatlıkla çıkartan VIA V6 ince kasasına uzun kullanım süresini sığdırabilmeyi başarabilmiş.
Casper VIA V6 video inceleme
 
F/P oranı ve tasarımıyla dikkat çeken Casper VIA V6, ince ve şık yapısı, üzerindeki yongaseti, 4G desteği, kaliteli fotoğraflar çekebilen kameraları ve günü rahatlıkla çıkarabilen bataryasıyla segmentinde öne çıkan bir akıllı telefon olmuş.

Böylece Casper VIA V6’yı incelemiş olduk, bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim