Anlık Bildirim

H7N9 kodlu yeni bir kuş gribi virüsü, türünün en ölümcülü olabilir


H7N9 kodlu yeni bir kuş gribi virüsü, türünün en ölümcülü olabilir
Billim dünyası, Çin'de yayılmaya başlayan ve diğer coğrafyalara sıçrama potansiyeli taşıyan yeni bir kuş gribi virüsü ile çalkalanıyor. H7N9 kodunu taşıyan ve kendi türünün en ölümcül virüslerinden biri olarak gösterilen salgın, tespit edildiği Mart ayından bu yana 108 kişiye bulaşmış durumda.
Dünya Sağlık Örgütü liderliğindeki bilimdamları topluluğunun, Çin Hükümeti'nin desteği ile yaptığı 5 günlük çalışmadan bir sonuç çıkmazken, virüsün Çin dışına çıkarak Tayvan'da da tespit edilmesi, endişeleri iyice arttırımış durumda. Tayvan Salgın Kontrol Merkezi, virüsü taşıyan kişinin Çin'den yeni dönmüş olduğunu belirtirken, ateş ve halsizlik gibi temel belirtilerin dönüşten sonraki 3 gün içerisinde görünmeye başladığı ve ilgili kişinin izole bir ortamda tedavi altına alındığını açıkladı.
İnsandan insana bulaşıp bulaşmadığı henüz tespit edilemeyen virüsün, son derece karmaşık ve olağandışı bir şekilde tehlikeli olduğu bildiriliyor. Daha önceki kuş gribi vakalarında hastalık, virüsü taşıyan kuş ya da kanatlı hayvandan insana geçerken, H7N9'un insandan insana bulaşabileceği ihtimali oldukça kuvvetli olarak değerlendiriliyor. Resmi merciler tarafından kesin olarak kabul görmüş olmasa da, hastalığa yakalananların yarısının herhangi bir  hayvan ile temas kurmadığı dolayısıyla virüsü hastalığa daha önce yakaklanmış başka insandan kapmış olabilecekleri üzerinde duruluyor.
Tavuklar arasında yayıldığı düşünülen HN79'la ilgili vakaların zamanla artış göstereceği tahmin edilirken, kaynağın bir an önce tespit edilmesi ve gerekeli önlemlerin alınması gerektiğini söylüyor grip uzmanları. Kümes pazarından alınan tavuk, ördek ve güvercin örneklerinde yapılan H7N9 testlerinin pozitif çıktığı ancak bu hayvanlar bir yerde sabit kalmaktan ziyade  göçebe oldukları için virüsün yayılma noktası için kimse net bir şey söyleyemiyor. İş ya da turistik amaçla Uzakdoğu ülkelerine seyahat etmeyi planlayanaların, gidecekleri bölgeyle ilgili virüs riskini gözden geçirmelerinde fayda var.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1385 kez okundu.
18 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim