Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Hepsine hükmedecek bir F/P oyuncu kasası "DH-A5 incelemesi"

Bu videoda İtopya'da topladığımız DH-A5'i inceliyoruz. Kasanın tasarımını ve yapısını ele alıyor, bileşenlerini teker teker değerlendiriyor, Ryzen 5 2600 ve Asus GTX1660Ti Evo'yu oyunlarla sınıyoruz.
İtopya çeşitli bilgisayar donanımlarını teker teker de temin edebileceğiniz veyahut etlisine sütlüsüne karışmadan hazır oyuncu kasaları da alabileceğiniz bir yer, bir site. İster Acıbadem’deki mağazalarından yetkili arkadaşlara danışıp görüp alın, ister sitesinden.

Bu kasadaki amacımız FHD’de 60 kare/saniyede oyun oynamak. Temel olarak AMD Ryzen 5 2600 ve Asus Dual GTX1660Ti şeklinde özetleyebiliriz. Teknik özellikleri görüyorsunuz şu an, kasa, PSU, anakart, bunlarda önceliğimiz uygun fiyat, ettiğimiz tasarrufu da sistemi 5000TL’nin altında tutacak şekilde işlemciye, RAM’e ve ekran kartına yatırdık.
Kasamız Power Boost marka, VK-G3403S model koduyla geçiyor. Siyah renkli bir kasa, ön yüzü plastik, geriye kalan kısımlarda yeterince kaliteli metal malzeme kullanılmış. Solunda 4mm temperli cam var, vidalı yapıda, filmli değil, içini net bir şekilde görebiliyorsunuz.
Mid Tower form faktöründe ama çoğu Mid Tower’a göre daha minyon kesinlikle. Önünde 3 tane, bir tane de arkada 12CM egzoz fanına sahip, biz eklemedik, kutudan böyle çıkıyor. Bunlar 12cm fanlar, tek renkliler, böyle kırmızı yanıyorlar hep, 3 pinliler dolayısıyla devir ayarları yok. Öndeki kapak filtreli bir kapak değil, segmenti dolayısıyla normal bir şey. Fanları ön kapağa fazla yakın, hava akışını bir iki tık frenliyor, sorun teşkil ediyor mu, bunu testlerde göreceğiz.

Üstünde güç ve reset butonu, bir tane 3.0, iki tane 2.0 USB portu ardından ses giriş çıkışları var. Üstü filtreli, mıknatıslı bir filtre bu, kasanın üstünden içeri toz inmemesini sağlıyor. İsterseniz buralara da satın alırken İtopya’nın özelleştirme menüsünden fan ekleyebilirsiniz. Şart değil, isterseniz, yükselen sıcak havayı daha hızlı atmak için olabilir.

PSU kasayla gelen bir PSU, yine Power Boost, Hive 650W modeli. 80+ sertifikalı, giriş segmenti bir ürün, benim için PSU’da en önemli kriterlerden biri bobin zırıltısı, diğeri de ekstra fan gürültüsü yapmaması arkadaşlar. Bu bobin zırıltısı yapmıyor, işlemcinin, ekran kartının fan sesine bir ekstrası yok.

Genel olarak baktığınızda öyle pek iddialı bir kasa değil ama temperli camı var, içeri bir LED şerit de çekilebilir, güzel görünebilir, PSU görünüyor ama kablo karmaşası gizlenmiş metal bir kapakla gibi gibi. Kasa tasarruf ettiğimiz kalemlerden biriydi dediğim gibi, tasarım göreceli bir şey, kasa bu işte.

Anakart Asus Prime B450M-K. 6 fazlı, en sade B450 anakartlardan biri, anakartta önceliğimiz tasarruftu, sonra da işlemciyi tam hızıyla çalıştırmasıydı ki çalıştırıyor, ekstra bir misyon yüklemedik anakarta. Mosfetlerin üzerinde soğutma blokları yok, olsa daha makbul tabii ama böyle bir kurulumda işlemci fanıyla soğutuluyorlar.
2 tane 3466MHz’e kadar destekli DDR4 RAM slotu var, bu sistemde ADATA XPG Gammix D10 RAM kitini kullandık, 2x8GB şeklinde toplam 16GB RAM, 3000MHz hızında çalışıyorlar. Ryzen işlemciler RAM hızını seviyorlar açıkçası, 3200MHZ kullansak %3-4 civarı artıyor oyun performansı ama hızlı RAM’lere de fazla talep olduğu için fiyatları normalden de yüksek, hızdan çok kapasiteyi önceliğe aldık genel bütçe hesaplamasında.

Bir tane PCIe X16 slotu, iki tane de X1 slotu var anakartın, M.2 slotu da var. HDD için de 4 tane SATA girişi bulunuyor. Depolama tarafında Toshiba OCZ TR200’ü kullandık, sitemizde ve kanalımızda incelemesini paylaştığımız, giriş segmenti bir SSD bu. 480GB olanı, 3D TLC NAND’li, 120TB yazım ömrü garanti ediliyor, şanslıysanız bunu ikiye üçe katlayabilirsiniz tabii. Hızı bir SSD için yeterli, sistem hızlı açılıyor, hızlı kapanıyor, durduğu bir anı olmuyor, herhangi bir şey için beklemiyorsunuz ekran karşısında.
480GB SSD elbette yeterli gelmeyecektir, sisteme bir HDD ekleyebilirsiniz arkadaşlar, bunu yine İtopya’nın özelleştirme menüsünden yapıyorsunuz, tercihi size bıraktık, ihtiyacınız kadar alın.

Giriş çıkışlar. PS/2 portları, DVI ve VGA, sonrasında 4 tane birinci jenerasyon, 2 tane ikinci jenerasyon USB 3.1 çıkışı var, kasanın üzerindekilerle de toplam 9 ediyor, bence işinizi fazlasıyla görür. Gigabit destekli RJ-45 portunun arkasında Realtek 8111H var, ses yongası olarak da Realtek ALC887 var, 7.1 destekli, Japon üretimi kapasitörlü,3.5mm jacklı bir oyuncu kulaklığıyla denedim, parazit yok, kulaklığı da yeterince besledi.

Sistemin kalbi, işlemcimiz Ryzen 5 2600. 12nm üretim mimarili işlemci 6 çekirdek 12 izlekli, 65W TDP’li. Baz olarak 3.4, Turbo ile çekirdek başına 3.9GHz’e kadar çıkabiliyor. Wraith Stealth yeterli bu yonga için, işlemci kilitsiz olduğundan hızşaşırtma da yapılabilir ama anakart pek müsait değil buna.
GPU tarafında Asus Dual GTX1660Ti var. 12nm Turing yongalı kartın üzerinde Micron üretimi 6GB GDDR6 bellek bulunuyor, 192-bit veri yolunda 288GB/saniye bant genişliğine sahip. Kartın güzel bir metal arka plakası, yanında aydınlatması var, kalın bir soğutma bloğu üzerine 2 tane 12CM fan konumlandırılmış. Özetle, ROG Strix serisi kadar abartılı değil ama yonganın ihtiyacı olan soğutmayı sağlamışlar, o konuya da geleceğiz zaten. 

Geldik en merak edilen kısma, oyun testlerine. İşlemciyi AMD Overdrive arayüzünden Gaming modunda çalıştırdım. Anakartı, ekran kartını, Windows’u videonun çekildiği tarih itibarıyla en güncel sürücüleriyle güncelledim. Testlerde grafik ayarlarıyla beraber FHD, 2K ve 4K sonuçlarını görüyor olacaksınız, şimdi tablolara geçelim.
(Diğer oyun testlerini görmek için videoyu izleyin) 

DH-A5’i tam 15 oyunla test ettik arkadaşlar, skorları gördünüz ama ben özetlemek istiyorum. Bu sistem FHD sistemi, onu baştan söyleyeyim, 15 oyunun 3’ü hariç 60 kare/saniyenin üzerinde kalmayı başardı ve mümkün mertebe en yüksek ayarları kullanıyoruz, bu kısmı es geçmeyin. 2K’da oynanabilir düzeyde skorlar veriyor, 4K’da ise bu sistemin, bu bütçenin işi değil zaten. FHD 60Hz bir monitörle eşleyebilirsiniz, paneli doyurur, rekabetçi oyunlar oynuyorsanız özellikle FHD 144Hz bir monitör tercih edilebilir.

İşlemci, ekran kartı ne kadar ısınıyor? Oyunlarla sınadığımda işlemci maksimum 65, ekran kartı da 68 dereceyi gördü, gayet serin çalışıyorlar, hiçbir sıkıntı yok, ısıya bağlı performans kaybı o da yok. 3D Mark’ın stres testini de geçti, tabiri caizse randımanı da sorunsuz.
AIDA Stres testinde ise anlık olarak 87 dereceye çıktı, bir an gitti geldi 87 dereceye ama 77 derecede devam etti, yine hız düşecek seviyeden uzak, işlemcinin bu haliyle ekstra bir soğutucuya pek ihtiyacı yok. Cevabı merak edilen soru, darboğaz var mı, işlemci ekran kartına, ekran kartı işlemciye darboğaz yapıyor mu? Kısa ve net, hayır. İşlemci tüm çekirdekler için 3.65GHz sularında görev yapıyor.
Bu işlemci çok daha iyi bir anakart ve soğutmayla en iyi şartlarda ortalama 3.8GHz’e kadar çıkabiliyor, kendi hızaşırtıyor. GTA 5’te işlemci kullanımı en fazla %50 civarlarına çıkıyor, Apex Legends’da da öyle, işlemci ağırlıklı Assassins Creed Oddyysey’de biraz daha yüksek %50-%70 civarı, benim denemelerimde oyunlarda %100 görmedi.
Çıkardığı ses, gürültü anlamında beğendim arkadaşlar, zaten kasanın kendi fanları öyle yüksek devirli fanlar değiller, hava akışı-fan devri dengeleri güzel, anlattım zaten, sistem doğru düzgün ısınmıyor bile. Kasada özellikle işlemci fanının devirlendiğini duyuyorsunuz ama keskin bir ses değil, kulaklığı takayım da başımı ağrıtmasın dedirtecek bir kasa hiç değil, özetle beğendim.

DH-A5. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 5 bin TL’nin altında, 4700TL civarında bir fiyatı var ama Dolar-TL dengesi sürekli değişiyor, geceden sabaha bambaşka bir hal alıyor, o yüzden mutlaka ama mutlaka güncel fiyatına kendiniz bakın. Fiyatı piyasaya göre avantajlı, ben bunu söyleyeyim, zaten bu sistemleri İtopya’da oluşturma sebebimiz bu, siz de araştırmacı bir tüketici olun fiyatları araştırın, sistemin tümü için fiyat alın farklı farklı yerlerden, karşılaştırmanızı yapın. DH-A5, farklı kalemlerde tasarruf ettiğimiz, yaptığımız tasarrufları da işlemciye, RAM’e, ekran kartına yatırdığımız, maksimum Fiyat/Performans gözeterek oluşturduğumuz bir sistem oldu, ihtiyaçlarınızı karşılayan, bütçenize uygun bir sistem olduğunu düşünüyorsanız alabilirsiniz.
DH-A5'i İtopya üzerinden satın almak isterseniz; DH-A5 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim