Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Keenetic Omni DSL incelemesi

Bu videoda Keenetic Omni DSL'i inceliyoruz. Tasarımına, yapısına ve giriş çıkışlarına bakıyor, donanım bileşenlerini değerlendiriyor, gerçek dünya testleriyle hızını ve menzilini sınıyoruz.
Keenetic markasına aşina olmayabilirsiniz, biraz markadan bahsedeyim. 2010 yılında kurulmuş şirketin ifadesi şu “Premium internet erişimi ve çözümleri sunmak amacıyla kuruldu” ürünlerinden fiyatlarına duruşlarını belli eden bir ifade bu.
Kutusu Türkçe, arkasında uzun uzun her şeyi anlatılmış. İçinden cihazın kendisi, adaptörü, splitter, RJ-45 kablosu, hat kabloları ve dökümantasyonlar çıkıyor. Ürün 3 yıl garantili. Account.keenetic.com’a ürünü kaydederseniz garantisine 1 yıl ekleyebilirsiniz.

Beyaz gri tasarımlı, minnacık bir cihaz. Düz bir yüzey olur, duvar olur, sırıtmaz. 5dBi antenler yapılılar, çıkarılamayan antenler ama yönlendirebiliyorsunuz. Antenler Keenetic’in söylediğine göre amfili, bu da kıyasla teorik olarak daha iyi menzil ve daha yüksek hızın önünü açıyor. Sağında solunda havalandırma ızgaraları, altında da bilgilendirme etiketi var.
Arkasına geçtiğimizde bir reset butonu, devamında hat girişi ki bu cihaz ADLS2+ ve VDSL2 destekli, 4 adet 100Mbit RJ-45 portu, yani teorik olarak 12.5MB/saniyeyle sınırlı ve güç girişini görüyoruz. Fiyatı segmentinde portlarının hepsi 100Mbit olan rakipleri de var, tamam ama en azından bir port Gigabit olsaydı cihazı rakiplerinin önüne taşırdı. Lakin portlar yönetilebilir portlar.

USB girişi her rakibinde olan bir şey değil, buradan yazıcı bağlanır ağın kullanımına sunulur, 3G/4G dongle bağlarsınız bağlantı yedeği alırsınız veya ben 1TB’lık 2.5 inç taşınabilir diskimi bağladım, FTP üzerinden paylaştım, medya sunucusu haline getirdim. FN butonu var, fonksiyon butonu yani, hızlı, çift veya uzun basarak farklı görevler verebiliyorsunuz.
İçini açtığımızda MediaTek’in EN7512U 700MHz’lik yongasını görüyoruz, tek çekirdek iki izlekli. 128MB DDR2 bellekle geliyor.

802.11n standardında, 2.4GHz bandında yayın yapıyor yani. Kağıt üstünde 300Mbit’e kadar hızdan bahsedilmiş, gerçek dünya testlerinde pratik hızını göreceğiz tabii. WPA3 şifreleme protokolü destekli, WPA2’ye sızmanın yolları öğretilir olmuşken WPA3, 128-bit şifrelemenin olması önemli.

Anasayfada temel bilgiler var, ağ trafiğini izleyebilirsiniz. Kablolu, 3G/4G modem ayarları, DSL bağlantısı gibi alt sekmeler var, WISP işinize yarayabilir. Kablosuz ağda cihaz listesi ve o anki bağlantı hızını takip edebiliyorsunuz. İstenen misafirler için misafir ağı kurabilir, istenmeyenleri için engelleyebilirsiniz. Modüler Wi-Fi sistemi destekli, aslında Mesh Wi-Fi sistemi bu, Keenetic’in farklı modem ve router’larıyla mesh kurulum yapabiliyorsunuz. Bazı rakiplerinden ayıran bir özellik bu, kullandığınız alan değişir, büyük bir yere geçersiniz, işinize yarar.
Cihazda birden fazla internet kaynağı eş zamanlı olarak yönetilebiliyor, sonlandırılabiliyor. Mesela fiber altyapıyı ve WISP’i, bu iki hattı hangi kullanıcıların kullanacağını, hangisi üzerinden internete çıkacaklarını belirleyebiliyorsunuz. 
IntelliQoS kullanılan uygulamaya, yazılıma ve özellikle oyuna göre data paketlerini önceliğe alıyor, amacı şu, ping’leri düşürmek. Ağ kurallarında SafeDNS, AdGuard DNS var, ülkemizde lazım oluyor açıkçası. Güvenlik duvarı var, Port yönlendirme var, Routing var. Sistem ayarlarında KeeneticOS işletim sisteminin sürümünü görüyorsunuz, isterseniz otomatik güncelleyebilir kendini, bulut tabanlı bir sistem oluşturulmuş.

Cihazın öne çıkan kısmı şu, modüler yazılım. İstediğiniz özelliği ekleyin çıkarın. IP-IP tünelleme, NetFlow monitörü, PPTP VPN sunucusu gibi ekstraları var. Trafik şekillendirme, Medya sunucusu, İndirme istasyonu gibi daha birçok teker teker indirip kurabileceğiniz modül var, özetle ekleyin çıkarın, cihazın üzerindeki yükü kendiniz belirleyin.

Gerçek dünya testlerine geçelim. Keenetic Omni DSL’e bir NAS bağladım, 100Mbit portlar dolayısıyla 12.5MB/saniye ile limitlenmiş oluyoruz. Cihazla aynı odada 2.4GHz bandında 50-90Mbit arası yani 11MB/saniye’ye kadar çıkabiliyor, 75 metre/karelik evde 3 duvar ardından 30-50Mbit arasında geziyor hızı, 20Mbit civarlarını da görüyor, genelde 30Mbit sularında geziyor 4MB/saniye civarı yani ve evet biraz dalgalı.

Çekim mesafesi anlamında başarımı yeterince iyi, telefonlar menzil konusunda sorun yaşar genelde, evin bir ucundan diğer ucuna telefonda 80Mbit civarı görünüyor, istediğim çözünürlükte video izleyebiliyorum mesela.

Güç tüketimi tarafında boşta 4W civarı, yükte ise 5W civarı tüketiyor. Stabilite anlamında 1-2 haftadır kullanıyorum, bu süreçte bir sorun yaşamadım.

Keenetic Omni DSL. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 350TL civarında, tabii ki güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Tasarımı, özellikleri, yongası, hızı, menzili, tüm detaylar artık elinizde, sitemiz ve kanalımızdaki diğer modem/router videolarıyla da hızlarını karşılaştırın, tercih sizin arkadaşlar.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim