Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Segmentini aşan F/P kulaklığı "Corsair HS60" incelemesi

Bu videoda Corsair'ın F/P odaklı HS serisinden HS60 kafaüstü kulaklığının tasarımını ele alıyoruz, malzeme kalitesine yakından bakıyoruz, sürücülerin detaylarına inip oyun ve müzikle sınıyoruz.
HS serisi VOID serisinin ardından gelen bir seri, fiyatları da öyle, daha çok F/P odağıyla öne çıkıyor aslında. Kafaüstü kulaklığı PC dışında PS4 ve XBOX One’da, telefonda da kullanabiliyorsunuz, her detayına ineceğiz ama önce kutusundan başlayalım.

Siyah sarı detaylı bir kutuyla geliyor, içinden kulaklığın kendisi, takıp çıkarılabilen mikrofonu, 3.5mm’den USB’ye dönüştürücü, aynı zamanda bir ses kartı bu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor.

Beyaz ve Carbon şeklinde iki renk seçeneği var, elimizdeki Carbon olanı. Beyaz dedik ama kafa bandındaki dikişleri beyaz, bir de haznelerde beyaz bir şerit geçilmiş, hemen hemen aynı yani. Görünüm olarak sade bir kulaklık, kırmızı, mavi, göz alıcı renkler, LED’ler, süs püs işi diyebileceğim şeyler yok, daha oturaklı ve klasik görünüyor.

1.8 metre, eğilmeye bükülmeye dirençli silikon kablosuyla, 3.5mm jack üzerinden veyahut 7.1 çevresel ses kabiliyeti kazandıran USB dönüştürücüsüyle kaynağa bağlayabiliyorsunuz. Kafa bandının üstü suni deri, altında baklava desenli yastık var, klasik bir hava katmış. 
Yastık orta sertlikte, kafayla çok da şekil alır bir yapıda değil ama baskı uygulayacak kadar da sert değil. Bu arada 318 gram ağırlığında kulaklık, misal veriyorum 280 gram HyperX Cloud Stinger, 272 gram Arctics 3 ve 255 gram Logitech G430’dan, bu kulaklıklardan ağır kağıt üstünde.
Sebebi şu, rakiplerine kıyasla HS60’da hazneleri tutan iskelet, kulaklığın bel kemiği diyebiliriz buna, metal malzemeden. “Ben kulaklığı bozulana kadar kullanırım” diyorsanız metal uzun vadede önemli ve bir tercih sebebi. Kademeli bant ayarı da metalden, üzerinde rehber sayılar var, sağ aşağıda kaldı, sol yukarıda kaldı derdi yok. Esneme payı gayet geniş, esnetirken korkutmuyor, gram çatırtı çuturtu yok.

Plastik haznelerin dış göbeği metal mesh malzemeden, hafif parlayan, gömülü Corsair logoları var üzerilerinde. Soldakinde kaydırmalı ses ayarı, mikrofon susturma butonu ve silikon tıkaçla kapalı mikrofon yuvası var, bu tıkaç kaybolmaya çok müsait bir şey. Biraz cılız bir hissiyatı var mikrofonun ama yönlendirilebiliyor, olduğu yerde de kalıyor, serbest kalmıyor.
Yastıklar da suni deriden ve yumuşaklar. Kumaş gibi nefes alır, hava geçirir bir yapıda olmadığından içeriden dışarıya, dışarıdan içeriye ses yalıtımları gayet iyi. Hazneler açılanabildiği için kulağı alttan üstten iyice sarabiliyorlar. Sağdan sola 5.5cm, yukarıdan aşağı 6.5cm çapında içleri, nispeten elips şeklinde. Kulaklarım biraz büyüktür ama rahat rahat sığdılar, kulağımın ucuna kenarına baskı yapmadı. Hazneler içeri dışarı dönemiyorlar belki ama boyuna alınca, çeneniz ortalarında kaldığı için rahatsız etmiyor.

İçlerinde 50mm neodimyum mıknatıslı sürücüler var, 20Hz - 20kHz frekans aralığına ve 111dB hassasiyete sahip, rakipleriyle benzer niteliklerde 32ohm’luk bir kulaklık. Her iki tarafta birer hoparlör var, sanal surround, çevresel ses yeteneğini USB dönüştürücüdeki ses kartıyla kazanıyor. Mikrofon 100Hz-10kHz bir mikrofon, yönlü bir mikrofon, gürültü engelleme destekli.

Steam üzerinden ülkemizde en çok oynanan 3. oyun CS:GO, tek başına tabiri caizse ses kasmak için kulaklık aldırır. Numara bir, yön hissiyatı gayet kuvvetli, sadece sağ sol, ön arka ayrımı değil, köşelerden de net bir şekilde oyuncuları, aksiyonu duyabiliyorsunuz. Mesela koridorda düşmanın ayak sesini duydum, saklandım, ses iyice yaklaşınca çıkıp vurdum gibi gibi. Silahların sesleri yeterince tok ve keyifli geldi.

Overwatch. Yüksek tempolu, hareketli bir oyun, hem düşman sesini hem de dostlarınızı duymanız gereken bir oyun, hatta hemen deneyelim mikrofonu. Arkada hafiften bir tıslama olsa da cam açık halde, yoldaki arabaların sesi eve adeta hücum ederken bir gramını bile karşıya yansıtmadı. Gürültü engelleme filtresinden geçince sesteki tok tınıyı biraz azaltıyor ama robotikleştirmiyor, gayet berrak kalabiliyor, önemli olan da bu, beğendim açıkçası. Çevresel sesi yine gayet iyi, sesleri daha gümbür gümbür bir oyun Overwatch, HS60 ile keyifli bir şekilde oynayabildim, bazen biraz daha tok sesler aradım ama genel olarak müteessir olmadım.

League of Legends, takım iletişimi olmadan olmaz, mikrofon testinde de dediğim gibi karşıya net bir ses yolluyorsunuz, gelen ses de net.

3-4 saatlik maratonlar yaptım, konfor açısından şöyle HS60. Ağırlık dengesi daha çok kafa bandında ama kafamı ezmedi, ağrıtmadı, baş ağrısı yapmadı. Yükün bir kısmı da yastıklarda olunca rahat oluyorsunuz. Suni deri hava almadığı için kulaklarınız ısınacak, tamam, mikrofiber yastıklara göre eksisi bu ama ses yalıtımı bu sayede gayet başarılı hale geliyor, içeriden dışarıya, en önemlisi de dışarıdan içeriye gürültüyü büyük ölçüde kesiyor.

Müzik performansı. Maksimum sesi orta-iyi arası bir yerde, kulak çınlatacak bir ses şiddeti yok ama boynunuza da alıp bir şeyler dinleyebileceğiniz kadar yüksek. Ses profili dengeli, tizler veya tok sesler baskın değil, vokaller enstrümanlardan iyi ayrışıyor bu sayede. Rap, Trap parçalarda basslar biz de varız diyorlar, parçadan parçaya keyifli hale gelebiliyorlar ama öyle pahalı abilerindeki gibi kafada titretecek bir bass beklentiniz olmasın.
Sahne performansı, çevreselliği iyi açıkçası, uygun dizi-film tüketirken patlama sesleri, silah sesleri, bu seslerin yönleri hiç de fena gelmiyor. USB aparatla bağlayınca Corsair Cue arayüzünde görünüyor kulaklık, ekolayzır ayarı yapabiliyorsunuz, gerçi oynatıcı üzerinden de ekolayzır ayarı yapabilirsiniz, aparat bir zorunluluk değil. Ekolayzır tiz seslerde, yaptığınız ayara tepki veriyor ama 32Hz bandında, bass sesler için olandan fazlasını alamadım, pek cevap vermedi açıkçası.

Genel olarak HS60 yine de bir oyuncu kulaklığı, gayet başarılı bir çevresel ses performansına sahip. Müzik tarafında da açıkçası bir üst segment Void serisinden daha başarılı buldum, tok sesler, basslar daha vurgulu. Samsung Galaxy S9+’ımda kullandım, maksimum ses olarak gayet iyi doyurdu, Razer Wolverine PC-Xbox kontrolcüsüne taktım, onda da aynı şekilde iyiydi.

Corsair HS60. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 450-470 lira civarında. Açıkçası Razer Kraken V2 Pro, HyperX Cloud II bunlar gibi gerçekten iyi kulaklıkların fiyat sularına girmiş oluyor. O zaman niye HS60? HS60 değil de HS50 diyelim, zira HS50 ile HS60 arasında sadece ses kartlı, dönüştürücü aparat farkı var, HS50’nin fiyatı ise 320 lira civarında. HS60 başarılı bir oyuncu kulaklığı, çevresel sesi rekabetçi oyunlar için performansınızı arttıracak düzeyde, mikrofonunu özellikle beğendim, tercih sebebi olabilir, ses kartlı aparat, arkadaşlar o parça olmasa da olur bence, o yüzden HS50 incelemesi yaptık sayalım ve bence fiyatı segmentinde Corsair HS50 tercih listenizde bulunması gereken, fiyat/performansı yüksek bir kulaklık.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim