Anlık Bildirim

AGP 8x ve PCIe x16 ekran kartı aynı anakartta ; Yeni nForce 4'e rakip ULI M1695 ve M1567 çipsetleri

Şu sıralarda bilgisayarını upgrade etmek isteyen kullanıcıların PCIe ekran kartlarına hazır bir sistem veya AGP ekran kartlarına hazır bir sistem arasında seçim yapması gerekiyor. Evet upgrade esnasında her zaman geleceğe dönük parçalar almak ve olası bir sonraki upgrade zamanını olabildiğince ileri almak en mantıklısı ve PCIe geleceğin ekran kartlarının ve donanımların arabirimi olarak karşımızda durmakta. Fakat her zaman upgrade yaparken elimizde sınırsız nakit olanakları olmuyor ve ya 200$ ve üzeri bir rakam ödeyerek sahip olduğumuz AGP ekran kartımızdan vaz geçmek hiçte kolay değil.

Piyasada hem AGP hemde PCIe arabirimini üzerinde bulunduran anakartlar mevcut ECS, Biostar gibi firmalar kullanıcılara AGP ekran kartlarını yeni nesil anakartlarda kullanma olanağı sunuyorlar fakat bu anakartlardaki AGP portları PCIe x1 portundan dönüştürme olduklarından AGP 8x e göre en az %50 daha kötü sonuçlar veriyorlar ve bir çok ekran kartı ile uyumsuz olan bu sistemden yararlanabilmek için firmanın yayınladığı uyumluluk listesindeki ürünlerden birine sahip olmak lazım.

Eskiden tanıdığınız ALi çipsetlerinin üreticisi ULI, yeni AMD Athlon 64 çipseti M1695 ve M1567 güney köprüsü ile size olası bir upgrade durumunda, nVidia'nın şu an için başarımı en iyi çipset serisi Nforce4 lerin performansı ve PCIe x16 ile gerçek performansında AGP 8x portunu bir arada sunuyor. Böylece yüksek miktarlarda para ödeyerek aldığınız ve size şu an için performansı yeterli gelen AGP ekran kartınızı değiştirmeden, gelecekteki olası ekran kartı değişikliğine PCIe x16 yuvası ile hazır, performansı en üst düzeyde bir anakartı almanız mümkün oluyor.

ULI'ın ilk M1695 çipsetini tanıttığı referans anakartlarda, AMD Athlon 64 işlemciler için üretilen alışıla gelmiş tek kuzey köprüsü içeren anakartlardan farklı olarak birde güney köprüsü bulunmakta. M1567 isimli güney köprüsü gerçek AGP 8x, Sata portları ve USB portlarının sistemle olan iletişimini üstlenmiş durumda.

Soket 754, 939, ve 940 destekli ULI M1695 çipseti oldukça esnek bir yapıya sahip, istenirse farklı güney köprüleri ile kombinasyonlar oluşturarak çift PCIe 16x slotlu sistemlerden yüksek performanslı server sistemlerinde kullanılan PCI X arabirimine sahip sistemlere kadar destek veren anakartlar oluşturmak mümkün. M1695 ile oluşturulan anakartlarda güney köprüsü kullanılmasına rağmen oldukça yüksek bir performans söz konusu. Normalde Kuzey ve Güney köprüsü arasında oluşan dar boğazdan dolayı belirli performans kayıpları yaşanmakta. ULI dar boğazı, AMD nin işlemci ile çipset arasında kullandığı HyperTransport köprüsünün aynısını kuzey ve güney çipsetleri arasında da kurarak önlemiş bulunuyor. Çipsetler arasındaki bağlantı hızı o kadar yeterliki Japonya bazlı HKEPC Hardware'in referans anakartla yaptığı testlerde His Ati Radeon x700pro AGP ekran kartı Nforce3 Ultra da yapılan testlerle çok yakın değerlere ulaşmış.


HKEPC Hardware'in referans bordla yaptığı testler ( ATi Special Driver 5.6 + ACE, AMD Athlon 4000+ 939pin)

ULI'ın başarılı kuzey güney çipsetleri arasındaki bağlantısı sayesinde, sadece AGP arabirimi kullanan günümüzün en performanslı AMD Athlon 64 çipseti nForce 3 250Pro ile referans anakart arasında önemsenmeyecek bir fark oluşmuş. Referans anakart AGP 8x performansı konusunda oldukça tatmin edici, aynı sitenin 7800GTX ile yaptığı PCIe arabirimi testleride ULI M1965'in (Kuzey köprüsü) nForce4 SLI larla neredeyse aynı performansı verdiğini ortaya koyuyor.


HKEPC Hardware'in referans bordla yaptığı testler ( Resmin büyük hali için üzerine tıklayınız )

Anakart testlerde nForce4 SLI'a çok yakın test sonuçları veriyor neredeyse bire bir aynılar. ULI gerçekten çok iyi bir iş çıkartmış gibi görünüyor. ATi nin crossfire çipsetlerini geliştirirken partner firma olarak seçtiği ULI eğer üreticilerden yeterli desteği bulabilirse uygun fiyatla yüksek performanslı çözümler arayanlar için bulunmaz bir olanak olacak. Ayrınca firmanın ULI TGI (Trible Graphic Interface) ismini verdiği ve anakarta PCIe x16, AGP 8x ve PCI ekran kartlarının aynı anda kullanılması ile sanal gerçekçilik simülatörlerinde kullanılabilecek sistemlerin oluşturulabileceğide firmanın belirttikleri arasında. Üç (3) farklı grafik kartı arabirimini olabildğince yüksek performansla destekleyen M1695 ve M1567 ikilisi belkide ileride ATi'nin nVidia'nın SLI'ına cevap olarak geliştirdiği crossfire çözümünü, PCIe ve AGP kartların aynı anda kullanılmasına olanak tanıyarak bir üst seviyeye taşıyacak.

Gerek fiyatı gerek performansı ve ürteticilere sunduğu esnek yapı ile ULI, nVidia'nın yakaladığı yükselişte çok fazla etki yaratmasada AMD işlemciler için çipset pazarında eğer agrasif bir fiyat politikası uygularsa VIA ve SIS 'in yerini alabilir. Eğer kötü senaryo gerçekleşir ve anakart üreticileri tarafından yeni çipset fazla ilgi görmezse, belki bu çipseti taşıyan anakartları piyasada bulamayacağız fakat büyük sistem üreticilerinin (DELL, HP, GateWay gibi) bu uygun maliyetli yüksek esneklik sunan çipseti es geçmeyeceklerini söyleyebiliriz. Bu çipseti taşıyan anakartların her şey yolunda giderse önümüzdeki 4 ay içinde raflarda yerini alabileceği söylenebilir.

Çipset ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşmak ve çeşitli benchmark sonuçlarını incelemek isterseniz aşağıdaki linkleri ziyaret etmenizi öneririz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim