Anlık Bildirim

AMD 4 kartlı Crossfire Nvidia 3 kartlı SLI teknolojisini hazırlıyor

Valve'nin Steam kullanıcıları üzerinde geçtiğimiz aylarda yaptığı bir araştırmada çoklu ekran ekran kartı (SLI/Crossfire) kullanan kullanıcıların toplam kullanıcıların içerisindeki payının %1 civarında olduğu anlaşılmıştı. Açıkçası hem ATi hemde Nvidia, Crossfire ve SLI sistem kurulumunda istedikleri başarıyı elde edemediler. Tabi bunda en büyük sorumluluk yine üreticilere aitti. Zira çift ekran kartı kullanımına yönelik olarak destek verebilen oyun ve uygulama sayısı malesef gelişim gösteremedi üstüne sürücülerin bu konudaki eksikleri de gözlerden kaçmadı. Fakat hazırladıkları yeni nesil yonga setleriyle hem AMD-ATi hemde Nvidia, çoklu ekran kartı kullanımını yeniden tanımlamak istiyorlar.

Öncelikle her iki firmanın hazırladığı yonga setlerinden biraz bahsedelim. Bilindiği gibi Nvidia, standart kullanıma yönelik olarak Intel'e SLI lisansını vermedi. Firmanın bundaki en önemli amacı kendi yonga setlerini olabildiğince yaygınlaştırmak istemesi ki yine firmaya göre bu amaç doğrultusunda SLI teknolojisi son derece kilit bir rol oynayacak. Nvidia özellikle Triple-SLI olarak ta tanımlanan yeni bir SLI metodu üzerinde çalışıyor. 3 yollu SLI teknolojisi ile firma yüksek performanslı 3 ekran kartının birarada çalışmasını sağlayarak daha yüksek performans elde edilmesini hedefliyor. Hatta son günlerde firmanın bu teknolojiyi özellikle gelecek yıl çıkması beklenen GeForce 9800GTX için hazırladığı ve bu kartın 3 tanesi ile 3 Teraflop'luk işlem gücü hedeflendiği de speküle edilmekte.

Nvidia'nın 3 kartlı SLI sistemi (3x FeDorce 8800 Ultra)

AMD 4 kartlı Crossfire Nvidia 3 kartlı SLI teknolojisini hazırlıyor

AMD-ATi'nin 4 kartlı Crossfire sistemi (4x Radeon HD 2600XT)

3 adet GeForce 9800GTX ile elde edilmesi amaçlanan 3 Teraflop'luk işlem gücü ile artık bütçesi elveren kullanıcılar evlerinde bilimsel amaçlar doğrutlusunda kullabilecekleri mini-süper pc sahibi de olabilirler ki 3 Teraflop son derece iddialı bir rakam. Tabi 9800GTX bir yana Nvidia yeni SLI teknolojisini öncelikle GeForce 8800GTX ve Ultra modelleri ile destekleyecek. 65nm G92 gpu'sunu esas alan yeni ekran kartları ise bu teknolojiye destek veremeyecekleri ifade ediliyor. 3 yollu SLI teknolojisine yonga seti tarafında ise nForce 680i SLI yonga setinin yanı sıra firmanın üzerinde çalıştığı yeni nesil nForce 780a SLI(AMD için)/780i SLI (Intel için) yonga setleri de destekleyecek.

Nvidia'nın 3 yollu SLI teknolojisini kullanabilmek için gerek duyduğumuz araç ve donanımları bir kez daha hatırlayalım. Öncelikli olarak GeForce 8800GTX veya GeForce 8800 Ultra ekran kartının 3 tanesine sahip olmamız gerekiyor. Bununla birlikte platforma yataklık yapacak özel bir yonga setine ihtiyaç duyuyoruz ki mevcut şartlar dahilinde nForce 680i SLI yonga seti işimizi görüyor. Tabi kısa bir süre içerisinde duyrulması beklenen nForce 780a/780i SLI yonga setleri de bu iş için kullanılabilecek. Tabi işin sürücü kısmını da Nvidia'nın halletmesi gerekecek. Bu arada firmanın 3 kartlı SLI teknolojisini 12 Kasım'da duyurması bekleniyor. Aşağıdaki diagram dahilinde 3 yollu SLI teknolojisinin nasıl çalıştığını görebilirsiniz;

AMD 4 kartlı Crossfire Nvidia 3 kartlı SLI teknolojisini hazırlıyor

Görüldüğü üzere kart A, kart B ile kart B ise kart C ile haberleşiyor ve kart C kart A'ya geri dönüyor

Nvidia'nın 3 yollu SLI teknolojisi aslına bakılırsa AMD-ATi'nin Quad Crossfire teknolojisine cevap olarak hazırlandığını söyleyebiliriz. Zira AMD-ATi aylardır, Quad-Crossfite teknolojisi üzerinde çalıştığını beyan ederken Nvidia bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyordu. AMD-ATi hazırladığı yüksek performanslı yeni yonga seti 790FX ile Quad-Crossfire desteğini devreye sokmak istiyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yapan firmanın önündeki en büyük engelin ise sürücü tutarsızlıkları olduğu ifade ediliyor ki firmanın son hazırladığı Catalyst 7.10 Beta sürücülerinin "versiyon notlarına" bakarsanız eğer iyileştirmelerin genellikle Crossfire teknolojisi üzerine yapıldığını ve firmanın iddiasına göre, çift kart kullanımmında %30'lara varan performans artışı elde edilebileceği ifade ediliyor.

AMD 4 kartlı Crossfire Nvidia 3 kartlı SLI teknolojisini hazırlıyor

Yeni Crossfire logoları

AMD-ATi'nin Quad-Crossfire teknolojisini kullanabilmek için doğal olarak birden fazla ekran kartına sahip olmanız gerekecek. Tabi firmanın Phenom işlemcilerine yönelik olarak hazırladığı 790FX yonga seti de Quad-Crossfire teknolojisinin temel noktalarından birini oluşturacak. Bu noktada AMD-ATi'nin teknolojisi biraz daha esnek diyebiliriz. Zira firmanın öngördüğü sistem 1 karttan 4 karta karta farklı kullanım olanakları sunabilmekte. AMD-ATi'nin projeksiyonlarına göre çoklu ekran kartı kullanımı ve sağladığı ve performans etkisi şu şekilde olacak;

1 GPU = 1 x performans
2 GPU = 1.8x performans
3 GPU = 2.6x performans
4 GPU = 3.(?)x performans

Ayrıca belirtmemiz gereken bir diğer nokta ise Nvidia'nın 3 yollu SLI teknolojisinde kullanılması gereken GeForce 8800GTX/Ultra zorunluluğun aksine AMD-ATi bu konuda çok daha esnek bir yapı sunuyor. Bu arada AMD-ATi'nin Crossfire teknolojisi için hazırladığı yeni logolar da ortaya çıktı. Anlaşılan o ki yüksek performans elde etmek isteyen kullanıcılar için önümüzdeki dönemde hem AMD-ATi hemde Nvidia çoklu kart kullanımını önerecek. Bakalım her iki firmada bu sefer SLI ve Crossfire teknolojilerinden umduklarını alabilecekler mi göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim