Uygulama ile Aç

Türk astronot Alper Gezeravcı bugün ISS'te Oksijen Saturasyonu deneyi yapıyor

Abone Ol

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı bugün düşük yer çekiminin sebep olduğu hastalıkların tanımlanmasına yönelik deney gerçekleştirecek. Deney hakkında detaylar haberimizde.

Alper Gezeravcı bugün Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 7’nci gününü geçiriyor. Gezeravcı, ISS’te yapacağı 13 deneyden 6’ncısına başladı. Bugün, Nişantaşı Üniversitesinden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu, "Oksijen Saturasyonu" deneyi üzerinde çalışacak.

Ayrıca bkz.

Alper Gezeravcı ISS'ten yeni fotoğraf paylaştı

Bu deneyle, zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak, yer çekimi farkından oluşan sağlık sorunlarının tespit edilmesi hedefleniyor.

Alper Gezeravcı bugüne kadar hangi deneyleri yaptı?

Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneylerine devam ediyor.

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
6 Yorumun Tamamını Gör