Uygulama ile Aç

TSK’nın yeteneğini artıracak olan Roketsan Çakır ve Siper için geri sayım başladı

Abone Ol

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeteneklerini artırmak için Roketsan tarafından tasarlanan ve geliştirilen seyir füzesi Çakır ve hava savunma sistemi Siper için geri sayım süreci başlamış durumda.

Türkiye son yıllarda savunma sanayisi alanında yaptığı atılımlarla dikkat çekmeye devam ediyor. İnsansız ve insanlı savaş uçaklarının yanında aynı zamanda TSK’nın hareket kabiliyetlerini artırmaya yönelik olarak Roketsan tarafından geliştirilen seyir füzesi Çakır ve hava savunma sistemi Siper de önemli kilometre taşları için geri sayıma geçmiş durumda.

Seyir füzesi Roketsan Çakır

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci yapmış olduğu açıklamalarda kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi Çakır için Baykar ile işbirliği yaptıklarını ifade ederken füzenin ilk atışının ise yıl sonunda gerçekleşmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Çakır’ın önümüzdeki yıl itibarıyla sahip olduğu kabiliyetler ve teknolojilerin geliştirilmesiyle savaş alanında oyun değiştirici füzelerden bir tanesi olacağı ifade ediliyor. Murat İkinci, Çakır’ın halihazırda kullanımda olan Atmaca füzesinden daha küçük olduğunu belirtiyor. Bu boyut avantajı Çakır’ı, İHA’lar da dahil olmak üzere kara, deniz ve hava araçlarında kullanılmasının kapasını açıyor.

Roketsan Çakır özellikleri

Uzun menzilli hava savunma sistemi Roketsan Siper Blok-1

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ayrıca uzun menzilli hava savunma sistemi Siper Blok-1 hakkında da açıklamalarda bulundu. İkinci, Siper Blok-1 füzesinin üst üste başarılı test atışlarının ardından önümüzdeki yılın başlarında artık sahaya inmesini hedeflediklerini belirtti. Sistemin 2023’te tam fonksiyon halinde TSK’ya hizmete verecek bir aşama gelmesi bekleniyor.

Ayrıca bkz.

GÖKBEY'in yerli TEI-TS1400 motoru ile ilk uçuş tarihi açıklandı

İkinci Siper sisteminin Türkiye’nin hava savunması için çok önemli olduğunu vurgulayarak sistemin ilk etapta 100 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olacağını aktardı. Bununla birlikte TÜBİTAK SAGE'nin tasarladığı monoblok tiği Blok-2 füzesi 150 kilometreye kadar bir menzili hedefliyor.

SİPER hava savunma sistemi özellikleri

Tüm bunlara ek olarak Çakır füzesinin önemli bir ihracat potansiyeline de sahip olduğunun altı çiziliyor. Roketsan’a göre Çakır, daha şimdiden pek çok sayıda ülkenin radarına girmiş bulunuyor. Bu konuna İkinci, “İlgilenen çok sayıda ülke var, onlarla da iş birlikteliği konusunda özellikle çalışmalarımız hızla ilerliyor.” ifadelerini kullandı.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
13 Yorumun Tamamını Gör