Anlık Bildirim

Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 1

Apple, kullanıcıları şaşırtmayı iyi biliyor. Son bir yıla baktığımızda iPhone, iTouch ve kısa süre önce lanse edilen Macbook Air, fark yaratan tasarımları ve getirdikleri yenilikler ile teknoloji meraklılarının en çok konuştukları ürünler arasında yer aldı.

Apple, şimdi ise iPhone için yeni duyurduğu yol haritası ile teknoloji gündeminin ortasına oturmuş durumda. iPhone'un Amerikalı kullanıcıların beğenisine sunulmasının üzerinden 8 ay gibi kısa bir süre geçmesi ardından Apple, Amarika Akıllı Telefon pazarının %28'ini eline geçirmiş durumda. Cep telefonundan internete girenlerin kullandıkları WEB tarayıcısı sıralamasında ise %71'lik dev payıyla 1. sırada.

Yani Amerika'da cep telefonuyla internete giren her 100 kişiden 71'i iPhone sahibi. Durum böyle olunca bu telefonla ilgili her gelişme yakından takip ediliyor.

Apple'ın iPhone için planladığı yol haritası 2 ana başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki iPhone'a eklenecek olan kurumsal çözümlerin yer aldığı Enterprise, diğeri ise iPhone'u yazılım geliştiricilerin gözdesi haline getirecek olan SDK (yazılım geliştirme kiti) ve SDK ile hazırlanacak yazılımların kullanıcılara ulaştırılması için yapılacaklar.

Her iki başlık da oldukça heyecan verici gelişmeler içeriyor biz sırayı bozmadan ilk olarak Enterprise başlığında yer alan gelişmelere bakalım.

Enterprise

İş dünyasının taşınabilir bir cihazdan beklentileri aslında uzun süredir Pocket PC'ler tarafından karşılanıyor. Son zamanlarda Nokia'nın önderliğini yaptığı Symbian işletim sistemli akıllı telefonlar da bu isteklere cevap verir hale geldiler.

iPhone, oldukça gelişmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip olmasına rağmen Microsoft Exchange sunucusu ile senkronize olamaması, şirket ihtiyaçlarına göre özelleştirilememesi (telefon resmi firmware 2.0 versiyonuna kadar yazal yollardan yazılım yüklenmesine izin vermiyor) ve bazı güvenlik sertifikaları ile uyumsuz olması nedeniyle iş çevreleri tarafından oldukça eleştirilmişti.

Apple'da kurumsal müşterilerinden gelen yoğun baskılar sonucunda firmware 2.0 versiyonunda iPhone'a Push e-mail, Push Calender, Push contacts, Global address list, Cisco iPsec VPN desteği, Kablosuz ağ için WPA2 Enterprise şifreleme, şirket içi şartlara göre özelleştirilebilme, Remote wipe ile telefonun uzaktan yönetilebilmesi ve Microsoft Exchange sunucusu ile eşleşebilme desteğini ekliyor.

Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 1

Firma, yeni özelliklerin ve yol haritasının açıklandığı etkinlikte sergilediği çalışan bir örnek ile vaadlerinin boş sözlerden ibaret olmadığını da göstermiş oldu. Peki bir çoğumuz için oldukça yabancı olan bu özellikler ne işe yarayacak?

Kısaca açıklayalım; push e-mail, Calender, Contacts ile birlikte artık Exchange sunucusuna bir e-posta geldiğinde, randevu defterinde bir değişiklik yapıldığında veya adres defterine yeni bir kart vizit eklendiğinde bundan direkt olarak haberdar oluyorsunuz.

Sanki bir SMS alıyormuş gibi e-postanız geldiği anda telefonuza yüklenmiş oluyor. Telefonun sürekli ağa bağlı kalması veya ara sıra bağlanıp yeni e-posta var mı diye bakmasına gerek kalmıyor.

Ayrıca Global Address List özelliği ile telefonunuzdaki tüm iletişim bilgilerini Microsoft Exchange sunucusu ile senkronize ederek telefonuzdan uzakta olduğunuz veya kaybolduğu durumlarda dahi adres defterinize erişebiliyorsunuz. Tabi yine bu adres defterine sizin dışınızda biri bir kayıt eklerse şirketteki herkes gibi sizin de telefonunuzda yer alan adres defteri güncelleniyor.

Böylece yer ve cihaz bağımsız olarak şirkette yapılacak tüm etkinlik, toplantı gibi olaylardan, e-posta haberleşmelerinden yeni müşteri kaydı veya benzeri adres defteri eklentilerinden anında haberdar oluyorsunuz.

Apple'ın iPhone yol haritası ve SDK hakkında notlar : Bölüm 1

Remote Wipe ile güvenlik de bir ileri seviyeye taşınıyor. Telefonunuzu kaybettiğinizde, sunucuyu kontrol eden kişiyi arayarak telefonunuza uzaktan erişerek kitlemesini ve başkaları tarafından kulanılmasının önüne geçmesini isteyebiliyorsunuz. Telefonunuz uzaktan erişilerek kapatılıyor ve bigileriniz güvenlik altına alınıyorlar. Kapatma işlemi esnasında telefona elle müdehale etmek mümkün olmuyor, uzaktan kapatılması emredildiğinde cihaz kapanıyor. Oldukça etkileyici!

Ek olarak Apple iPhone'ın hiç bir ara sunucu veya programa gerek kalmadan Microsoft Exchange sunucusu ile haberleşebildiğinin üzerinde duruyor. Bu ek masraf ve zaman kaybının önüne geçilmesi anlamı taşıyor. Şu an için iPhone'un bu özellikleri Nike ve Disney gibi bir kaç katılımcı firma tarafından denenmekte. Konferansta alışıldık bir şey fakat bu iki firmanın övgü dolu sözlerine ayrıca yer veriliyor.

Kısaca Enterprise çözümler, şirket içi haberleşme kabiliyetini en üst seviyeye taşırken aynı zamanda kablosuz ağ şifrelemedeki geliştirmeler ve ek güvenlik protokollerine destek ile bilgilerinizi de güvenlik altına alıyor. Şirketlerin iPhoe'u ihtiyaçlarına özel olarak özelleştirebilmeleri ise iPhone'un yayınlanan yazılım geliştirme kiti ile mümkün oluyor. Yeni SDK ile gelen özellikleri ise yazımızın önümüzdeki gün içinde yayınlanacak 2. bölümünde okuyabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim