Anlık Bildirim

ATi ve Intel yakınlaşması; Mobility Radeon HD 3870 X2, Centrino 2 platformu ile ortaya çıktı

Düşen fiyatlar, yapılan kampanyalar ve gelişen donanımlar sayesinde dizüstü bilgisayar kullanımı hızla artıyor. Analistler tarafından yapılan projeksiyonlar da özellikle 2012 yılından sonra dizüstü bilgisayarların evimizde, oturma odamızda veya çalışma masamızda kullandığımız geleneksel masaüstü bilgisayarların yerini alacağını işaret ediyor. Bu öngörü şimdilik hayal gibi gözüküyor olsa da teknoloji firmalarının yatırımları ve Asus'un Eee PC'si gibi ultra-taşınabilir bilgisayarların sayısındaki artış bu öngörüyü sağlam bir zemini oturtma konusunda önemli gelişmeler olarak değerlendirilmekte.

Masaüstünde olduğu gibi mobil platformda da kontrol şu an için sektör devi Intel'de. Santa Rosa kod adlı son Centrino güncellemesiyle zaten hakim durumda olduğu mobil liderliğini pekiştiren Intel, önümüzdeki aylarda bazı radikal değişiklikleri devreye sokacağı yeni mobil platformunu anons edecek. Firmanın Montevina olarak ta bilinen ve muhtemelen Haziran ayı içerisinde, Tayvan'da gerçekleştirilecek Computex fuarında resmi olarak duyurulması beklenen Centrino 2 platformu dizüstü bilgisayar dünyasına bazı önemli yenilikleri de beraberinde getirecek.

AMD'nin Radeon HD 3000 serisi dahilinde hazırlamakta olduğu bazı yeni grafik çözümleri tabloda görülmekte.

Intel'in uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı yeni mobil platformunun ilk dikkat çeken detayı destek verilen bellek tipi. Zira yaklaşık bir sene önce Bearlake kod adlı 3 serisi yonga seti ailesi masaüstünde DDR3 bellek kullanımına başlayan Intel, Centrino 2 platformu ile birlikte dizüstü bilgisayarlarda da DDR3 desteğini sunmaya hazırlanıyor. Bu özellikle dizüstü bilgisayarlar için önemli bir gelişme. Zira JEDEC tarafından onaylanan resmi DDR3 spesifikasyonunda çalışma gerilimi 1.5v olarak belirlenmiş ki bu pil ömrü açısından önemli bir durum çünkü DDR2 belleklerin referans gerilim değeri 1.8v.

DDR3 bellek kullanımına ek olarak Centrino 2 platformunun bir diğer dikkat çekici detayı ise düşük güç tüketimine sahip olan yeni işlemcilerin kullanılmaya başlanacak olması. Geçtiğimiz ocak ayında 45nm üretim teknolojisine sahip olan ilk mobil işlemci ailesi olan T9000 serisini anons eden Intel, Centrino 2 platformu ile birlikte özellikle SFF sınıfı yeni mobil işlemcileri ile performans ve ultra-düşük güç tüketimini birarada sunmayı amaçlıyor. DirectX 10 destekli yeni mobil çipset ve WiMax gibi önemli bazı teknolojiler de Centrino 2 platformu ile birlikte gündeme gelecek.

ATi ve Intel yakınlaşması; Mobility Radeon HD 3870 X2, Centrino 2 platformu ile ortaya çıktı

Çift grafik işlemcili Mobility Radeon HD 3870 X2, AMD-ATi'nin yeni göz bebeği olmaya aday.

Yeni nesil üretim teknolojileri sayesinde işlem gücü artarken güç tüketimleri azalan yeni mobil işlemciler dizüstü bilgisayarların geleceği için son derece önemli rol üstlenirken paralelinde mobil grafik çözümleri de giderek daha fazla önem kazanıyor. Zira düşen fiyatlar ve yaşanan gelişmelere paralel olarka kullanıcı beklentileri de değişiyor. Bu noktada aynı masaüstünde olduğu gibi dizüstü bilgisayar cephesinde de kullanıcılar entegre grafik çözümleri veya harici grafik kartlarına yönelebilirler ki bu konuda ATi ve Nvidia rekabeti soluksuz bir şekilde devam ediyor.

Şu an için performans anlamında en güçlü mobil grafik çözümünü Nvidia'nın sunduğunu biliniyor. Firma hem GeForce 8700M GT SLI hemde GeForce 8800M GTX opsiyonları ile özellikle "Desktop Replacement" segmentinde yer alan dizüstü bilgisayar modellerinin önemli bir kısmında kullanılmakta. Öte yandan sınırın diğer yakasındaysa AMD-ATi'nin çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Firma 55nm üretim teknolojisinin sağladığı maliyet, güç tüketimi ve termal avantajları mobil platforma da yansıtma konusunda yoğun mesai harcıyor.

ATi ve Intel yakınlaşması; Mobility Radeon HD 3870 X2, Centrino 2 platformu ile ortaya çıktı

Masaüstü versiyonunda olduğu gibi Mobility Radeon HD 3870 X2'de de gpu'ların haberleşmesi için PLX köprü yongası kullanılıyor.

SLI ısrarı nedeniyle Intel ile arası açık olan Nvidia'nın aksine Intel-ATi (AMD) yakınlaşması devam ediyor. Masaüstünde Intel yonga setlerine Crossfire teknolojisinin kullanım hakkını veren AMD-ATi'nin Mobility Radeon HD 3870 X2 modeli de ilk defa Intel'in Centrino 2 platformu ile birlikte göründü. Bu önemli çünkü Intel ile hemen hemen aynı tarihlerde Puma kod adlı yeni mobil platformunu anons edecek olan AMD, dizüstü bilgisayarlar için hazırladığı en güçlü grafik çözümü olan Mobility Radeon HD 3870 X2'yi kendi lansmanına da saklayabilirdi.

AMD-ATi'nin 55nm üretim teknolojisi ile hazırladığı Mobility Radeon HD 3870 X2 üzerinde çift grafik işlemci yer alıyor. HD 3870 X2 modelinin mobil varyasyonu olan Mobility Radeon HD 3870 X2, Intel'in Centrino 2 platformu ile kullanıma sunacağı yeni mobil yonga seti PM45'e tam destek veriyor. Mühendislik örneği bir kurulum sergileyen Intel, performans anlamında her ne kadar demo olsa bile dünyanın en güçlü dizüstü bilgisayarlarından birini de gözler önüne serdi.

ATi ve Intel yakınlaşması; Mobility Radeon HD 3870 X2, Centrino 2 platformu ile ortaya çıktı

ATi ve Intel yakınlaşması; Mobility Radeon HD 3870 X2, Centrino 2 platformu ile ortaya çıktı

Mobility Radeon HD 3870 X2, Intel'in Centrino 2 platformunda sorunsuzca çalışıyor.

MXM tabanlı olan ve PCIe 2.0 arayüzünü destekleyen Mobility Radeon HD 3870 X2'nin kullanılacağı Centrino 2 tabanlı dizüstü bilgisayarlar diğer teknik özellikleriyle de son derece iddialı olacak. 2.8GHz'de çalışan ve 45 watt'lık termal güç tasarımına sahip olan Core 2 Extreme X9000 işlemcisi, yüksek saat hızında çalışan yeni DDR3 SO-DIMM bellekleriyle Centrino 2 platformunu kullanan yeni dizüstü bilgisayarlarmasaüstünde duran büyüklerine kafa tutacak gibi görünüyor!

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim