Anlık Bildirim

ATi ve Nvidia'nın 2009 GPU yol haritası (yüksek performans segmenti)

ATi ve Nvidia'nın 2009 GPU yol haritası (yüksek performans segmenti) Tam Boyutta Gör

AMD-ATi ve Nvidia arasındaki gpu mücadelesinin önümüzdeki yıl şiddetini arttırarak devam ettirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz Haziran ayında lanse ettiği Radeon HD 4800 serisi ile yılın ikinci yarısına önde girmeyi başaran AMD-ATi, önümüzdeki günlerde çift grafik işlemcili Radeon HD 4850 X2 modelini kullanıma sunarak 2009 planlarına yoğunlaşmaya hazırlanırken, GeForce 8800 serisi ile birlikte performans liderliğini ele geçirmeyi başaran ve geçtiğimiz Ağustos ayına kadar liderlik koltuğunda oturmaya devam eden Nvidia ise yılın kalan kısmında 55nm GT200 gpu'sunu kullanan GeForce GTX 270 ve GTX 290 modellerini kullanıma sunabilir.

Her ne kadar Nvidia tarafı sessizliğini korusa ve resmi açıklama yapmasa da gelen bilgilere göre yıl bitmeden 55nm GT200b (GT206) gpu'sunun güç verdiği en az iki modelin lansmanına tanık olmamız kuvvetle muhtemel görünüyor. Önümüzdeki yıl ise tansiyon iyice yükselecek gibi görünüyor. RV770 gpu'su ile elde ettiği başarıyı RV870 ile devam ettirmek isteyecek AMD-ATi, Radeon HD 5800 serisini, Nvidia ise GeForce GTX 300 serisini kullanıma sunacak. Her iki firma da 40nm üretim sürecine dahil olmayı hedeflerken yine her iki firmanın da GDDR5 bellek kullanması bekleniyor ki bilindiği üzere AMD-ATi an itibariyle HD 4870 ve HD 4870 X2 modellerinde zaten GDDR5 bellek kullanımına başlamış durumda.

Öümüzdeki yıl her iki üreticinin de DirectX 11 desteğine geçiş yapması beklenirken, AMD-ATi bu noktada rakibinden önce hareket edebilir. Hatırlanacağı üzere DirectX 10'a Nvidia, DirectX 10.1'e ise ilk olarak AMD-ATi geçiş yapmıştı. Ayrıca AMD-ATi cephesinde RV870'in 512-bit bellek veri yolu ile geleceği ve 1.5TeraFLOP'luk yüksek işlem yeteneği ile RV770'ye göre %50'ye (HD 4850 baz alınırsa) varan oranda daha fazla hesaplama gücü sağlayacağı iddia ediliyor. AMD-ATi'nin aksine Nvidia cephesindeyse yeni modellerle ilgili olarak şimdilik spekülatif anlamda dahi çok fazla bilgi bulunmuyor fakat firmanın kapalı kapılar ardında yeniden liderliğe oynayacak çözümler üzerinde çalıştığı da biliniyor.

Bu arada yeni GPU'ların çıkış tarihi ve teknik özellikleri hakkında hem AMD-ATi hem de Nvidia'nın somut veriler içeren resmi herhangi bir açıklama yapmadığını fakat 40nm'ye geçiş ve DirectX 11 desteğinin gün ışığına çıkan resmi dökümanlar ile doğrulandığını da belirtmekte fayda var.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18122 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim