Anlık Bildirim

Cool n Quiet destekli Anakartlar listesi

Çalışabilir ortamları yaratabilmek için sessiz bilgisayarlar kaçınılmaz ama işlemciniz 100 Watt'a yakın bir ısı üretebiliyorsa soğutma ve sessizlik kolay kolay bir araya gelemiyecek yaklaşımlar. Amd'nin Cool n Quiet teknolojisi ile işlemcinin hızı yarıya düşülürken ısı üretimi 1/4'üne kadar gerileyebiliyor. Ayrıntı için bu habere bakınız.

Buda gerek masa üstünde ödev yapan öğrencilerden, gerek yazılım geliştiricilere kadar bir çok kişiye işlemci ve kasa fanlarının durmasına kadar süren bir sessizleştirme imkanı sunuyor. Kısaca eski bilgisayarımdan çok ses çıkartıyor diye rahatsız olan kullanıcılara en makul çözüm bu.

Ama teknolojinin tanıtımı ile anakart üreticileri bu özelliğe pek rabet etmediler şimdi ise bir çok anakart hiç bir ayar yapmadan kutudan çıkarıldığı gibi bu özelliği destekliyor. Ayrıca Amd işlemci fanını sıcaklık duyarlı olması sayesinde fan hızıda düşen ısı üretimi sayesinde kendiliğinden azalıyor.

Yalnız daha ileri gitmek isteyen anakart firmalarının bazıları işlemciniz kullanılmazken fanını ve kasa fanlarını durdurabilecek garanti dahilinde çözümler sunabiliyorlar. Eğer sizde böyle bir destekli bir anakart almayı düşünürseniz büyük üreticilerden olan Msi, Epox, Asus ve AOpen'ın markarlarını tercih etmeniz en doğrusu.

Bu markalar arasında çözüm tercihleri şöyle. Aopen ve Asus işlemci fanını işlemci kullanılmazken durdurabiliyor. AOpen daha da ileri gidip aynı anda kasa fanlarınında hızını dinamik değiştirebiliyor. Msi ise işlemci fanını kontrol edebilirken normalden düşük voltaj'da verebiliyor. Mesela bir kullanıcı 1 Ghz'de 1.1 Volt yerine 0.85 Volt ilede çalıştırmayı başarmış. Bu yaklaşık 15 Watt filan eder.

Tam liste için aşağıdaki linki takip etmenizde fayda var. Ayrıca windows üzerinden işlemcinizi nasıl dinamik olarak ayarlayabileceğinizde burdaki forum linkinden bakabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim