Anlık Bildirim

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

Dizüstü bilgisayarlar sınırlı sabit disk kapasiteleri, ekran büyüklüğü ve performansları ile hep yardımcı bilgisayar rolünde kaldılar. Bu standartları değiştirecek birkaç model piyasaya çıktıysada şimdiye kadar böylesini muhtemelen görmemişsinizdir. 20" geniş ekranlı, subwooferlı ses sistemi, 2GB toplam sistem belleği ve raid sabit diskler gibi özellikleri ile Dell XPS M2010 dizüstü bilgisayarlara yeni bir boyut kazandırıyor. 8kg civarındaki ağırlığı onun taşınabilirliğini biraz sorgulamamıza neden olsada özellikleri göz önüne alındığında hala portatif kalabilecek kadar güçlü.

Dell XPS M2010' a ilk baktığımızda gözümüze çarpan devasa 20" lik geniş lcd ekran. Dell' in zaten çok kaliteli lcd monitörler ürettiği bilinen bir gerçek ve aynı kalite buradada devam ediyor. 1680 x 1050 çözünürlüğe kadar çıkabilen ekranın üstünde konumlandırlan 1.3 megapiksellik Logitech marka web kamerası da oldukça kullanışlı. Ayrıca Skype VoIP programı da sistemle birlikte hazır yüklü olarak geliyor.

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

20" lik devasa lcd ekran ve destek bacağı

Bilgisayarın fiyatı 4500$ civarında olacak. Bu canavarı bu derece pahalı kılan diğer bileşenler ne diye soracak olursanız, Core Duo T2600 (2.16GHz) çift çekirdekli işlemcisi ile şimdiye kadarki en hızlı işlemciye sahip dizüstü. Sistemin grafik yükünü 256Mb belleğe sahip ATI Radeon Mobility X1800 ekran kartı kaldırıyor. 512Mb belleğe sahip 7900Go ekran kartlı dizüstü bilgisyarlar piyasaya çıkmış olsada, diğer bileşenleri sayesinde Dell XPS M2010 performans olarak muhtemelen onların önünde kalacaktır. Fakat yinede bu derece pahalı bir dizüstü sistemde niye X1800 yerine 7900Go ekran kartı tercih edilmemiş diye sormadan edemiyoruz.

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

Konsolun ortasındaki yuvarlak şeklin altına saklanan optik sürücü ve düğmeleri

Veri saklama görevi 2 adet 7200 devir/dk' lık 100Gb kapasiteye sahip Hitachi marka disklere emanet. Raid 0 modunda çalışan diskler okuma yazma performansını maksimum düzeyde tutarak dizüstü sistemde masaüstü performansının yakalanmasına yardımcı oluyorlar. Sistemin ana belleği 2 adet 1GB DDR2-667 modülden oluşuyor. Masaüstü sistemlerde bile 1GB yaygın olarak kullanılırken 2GB bellek oldukça fark yaratacaktır.

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

Bluetooth arabirimi ile bağlanan fare ve klavye

Lcd ekranın alt tarafına konumlandırılan ( 4 adet sağda ve solda ) hoparlörler ve subwoofer, sistemin multimedya ihtiyaçlarını yeterince kaldırabilecek düzeyde. İşletim sistemi olarak Windows XP Media Center Edition 2005 yüklü olarak gelen Dell XPS M2010, ayrılabilen bluetooth klavyesi ve media center uzaktan kumandası sayesinde tam bir multimedya merkezi haline geliyor. Konsolun ortasındaki yuvarlak şekilli bölge, bir touchpad' i andırsada gerçekte slot-in diye tabir ettiğimiz içeri sürme mantığı ile çalışan bir optik okuyucu. Çift katmanlı "+" ve "-" dahil bütün dvd medyalara kayıt yapabilen optik sürücünün ön tarafında oynatma tuşları konumlandırılmış.

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

Windows XP Media Center' ı kontol etmek üzere tasarlanmış uzaktan kumanda

Yapılan performans testlerinde, aynı ekran kartına sahip masaüstü sistemler ile başabaş performans gösteren Dell XPS M2010, diğer uygulamalarda da benzer özelliklere sahip masaüstü sistemler ile aynı düzeyde. Bu kadar güçlü bileşenlere sahip olmasına rağmen, yapılan incelemede güç ihtiyacının standart bir dizüstü bilgisayarın çokta yukarısında olmadığı görülmüş. Zaten tam güçte 2 - 2.5 saat batarya ömrü göstermesi de bunun göstergesi.

Dell XPS M2010 - Dell taşınabilirliğin sınırlarını zorluyor

Dell tam anlamıyla portatif mutimedya ve performans canavarı yaratmış

Media Center adaptasyonu ve uzaktan kontrol edilebilirliği, 20" lik dev ekran ile birleşince ortaya dizüstü bilgisayarın üzerinde bir ürün çıkarmış. 4500 dolarlık fiyatı ve 8kg ağırlığı ile kesinlikle farklı bir kesime hitap eden Dell XPS M2010 oldukça ilgi çekecek ve yeni bir akımı başlatacak gibi ( mesela portatif htpc ler ).

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim