Anlık Bildirim

EVDO ile 3G hatları üzerinden DSL hızında bağlantı

Kablosuz Internet erişimi taşınabilir aygıtlardaki performans ve pil ömrü devriminden sonra oldukça popüler olmuş durumda. Kullanıcılar yeni nesil cep telefonları, PDA ve notebooklarla her an istedikleri yerden kablosuz olarak Internete erişmenin özgürlüğünü yaşamak istiyorlar. Günümüzde 3G, Wi-Fi gibi gelişmiş kablosuz erişim seçenekleri var ve hali hazırda bir çok ülkede kullanılmaktalar. Wi-Fi hız olarak rakipsiz bir bağlantı şekli olsada kullanıcıların hotspot noktaları bulmak zorunda olmaları, servisin kullanım alanının kıstlı olması gibi etkenlerden dolayı şu an için yolculuk esnasında dahi kablosuz Internet erişimi istiyenlerin işini görmemekte. 3G, Wi-Fi'a göre oldukça yavaş olsada kapsama alanı bakımından büyük avantajlar sağlamakta.

3G ağları üzerinden kullanılan ve Wi-Fi'a oldukça iyi bir alternatif olan EVDO (Evolution Data Only, Evolution Data Optimized ) yeni kuşak kablosuz bilgi aktarım teknolojisi sizi telefonunuzun çektiği her yerden ortalama saniyede 400 ile 700Kbit arası download, 75Kbit upload hızı ile Internet'e bağlıyor. Ister arabada olun, ister trende yada parkta oturun herhangi bir hotspot noktasına ihtiyaç duymadan 3G şebekesi üzerinden DSL hızında Internet hizmetinizde.

Amerikada kullanılan 3G CDMA şebekesi üzerinden yayın yapan servis ile kullanıcılar, aynı EDGE ve ya GPRS de olduğu gibi cep telefonları üzerinden, PDA'lardan yada bilgisayarlarından kablosuz hızlı Internet erişiminden yararlanabiliyorlar. Şu an hali hazırda Amerikada Veri Zone ve Sprint tarafından kullanıcılara sonulan geniş band Internet erişimi EVDO, neredeyse cep telefonlarının çektiği her noktadan ulaşılabilir durumda. Eğer kullanıcı EVDO servisinin verildiği kapsama alanından çıkarsa 3G ağlarında Internet erişimi sağlayan 1xRTT üzerinden ortalama saniyede 60 ile 80Kbit hızla Internete bağlanmaya devam edebiliyorlar. Bilindiği üzere EDGE servislerinde de eğer kapsama alanı dışına çıkılırsa GPRS üzerinden Internet servisi sağlanmakta.

Cep telefonu servis sağlayıcıları baz istasyonlarında konuşma için ayrı, EVDO için ayrı olarak band genişliği bölüşümü yapmaktalar. Yani cep telefonu ile görüşen sayısının artması GPRS'de olduğu gibi hızda bir düşüşe neden olmamakta. EVDO servisi kullanıcıları cep telefonu konuşma servislerinden bağımsız olarak, Internete erişim için aynı kablo Internet servisinde olduğu gibi belli bir kapasiteyi paylaşmaktalar. Bunun anlamı baz istasyonu başına düşen EVDO kullanıcısı sayısı ne kadar fazla olursa hız o kadar düşmekte. Servis sağlayıcıları kullanıcılara ortalama saniyede 400 ile 700Kbit arası veri transferi vaad etmekteler. Henüz 2004 yılında verilmeye başlanan servis Amerika'da büyük ilgi ile karşılanmış durumda.

EVDO servisinde aynı Wi-Fi'da olduğu gibi kullanıcılar dilerlerse güçlendirici ek antenlerle servisin kalitesini ve kapsama alanını arttırabilmekteler. Araç içi ve ya ev kullanımı için düşünülmüş olan antenlerin taşınabilir versiyonlarıda bulunmakta. Her kablosuz bağlantıda olduğu gibi belli bir gecikme süresine sahip olan EVDO da ortalama olarak 160ms lik gecikme olmakta. VOIP ve ya online oyunlar gibi gecikmeye duyarlı uygulamalar dahi bu gecikme oranı ile sorunsuz bir şekilde kullanılabilirler. (World Of Warcraft ve benzeri oyunlar oynayan arkadaşlar kimi zaman ADSL üzerinden 300-500ms gibi gecikme oranları görebilmekteler)

EVDO, Amerika'da Veri Zone tarafından 80$ karşılığında aylık sınırsız kullanım ile kullanıcıya sunulmakta. Kablosuz olarak oldukça yüksek hızlı bir bağlantı için oldukça düşük bir miktar özellikle ülkemizdeki ADSL erişim hizmetleri ile karşılaştırıldığında 80$'ın EVDO gibi bir hizmet için ne kadar düşük bir fiyat olduğu açıkça görülebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim