Anlık Bildirim

Garanti Belgesi Bilinmezliği


Birçok kullanıcının bilinçsiz olduğu 'garanti belgesi karmaşası'na değineceğim. Genellikle bir bilgisayar parçası aldığımızda faturanın garanti belgesi yerine geçtiğini bildiğimizden herhangi bir problemde güç duruma düşmeyeceğimizi biliriz. Ama aslında tamamen yanılırız...

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'da da (TKK), eklerinde de, tüketicileri korumaya yönelik yönetmelik ve tebliğlerde de faturanın garanti belgesi yerine geçtiği hakkında birşey yok. TRKGM 95/105-106 numaralı tebliğ ile garanti belgesi ile satılması zorunlu sanayi malları sıralanmış: TRKGM 95/116-117 numaralı tebliğ ile de garanti belgesi düzenleme zorunluluğu ve bu belgenin nasıl düzenleneceği aktarılmış.

Aşağıdaki liste TSE onayıyla belirleniyor ve yine TSE onayıyla listede değişiklik yapılıyor.

Garanti belgesi istenecek ürünler :
Bilgisayar sistemleri, merkezi işletim ünitesi (CPU), monitör, yazıcı, tarayıcı, klavye, fare, sabit disk, veri projeksiyon cihazı, paket programlar.

CPU ile kasa kastediliyor olması lazım çünkü eskiden PC`ler için, hala MAC PC`ler için tüm donanımıyla kasayı oluşturan bütüne CPU denebiliyor. Fakat bu listeye tüm depolama ürünlerinin girmesine rağmen anakart ve işlemci girmiyor.

Bir bölümü garanti belgesi olarak düzenlenen faturalarda aldığınız parçanın seri numarası, tarih, kaşe, ve imza bulunmuyorsa bu sözde garanti belgesinde parçayı onlardan aldığınıza dair hiçbir şey yok demektir. Bu kesinlikle yasal değildir ve bu belge ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne gidilirse firmanın başına çok iş açılabilir, ilk başvuru cezası 300 milyon TL. Bu tip tüketici başvuruları çok az olduğundan oradakiler böyle bir başvuruda firmanın tüm evraklarını inceliyorlarmış. Firmaların gözünü para cezasından çok bu korkutuyor olsa gerek. İkinci başvuruda ise ceza iki katına çıkıyor, daha sonrasında satıcılık belgesi iptaline kadar gidiyor.

Her türlü sorununuzda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlükleri'ne, tüketici derneklerine, Tüketici Hakem Heyetleri'ne başvurmaktan çekinmeyin.

Tüketici Koruma Derneği - http://www.tukoder.org.tr

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı - http://www.sanayi.gov.tr

Bu yazı Volkan Ersoy'un hazırladığı Hardware Life köşesinin bulunduğu Pc Life dergisinin 2001/10. sayısında 114. ve 2001/12. sayısında 64., 65. sayfalarından yararlanılarak hazırlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim