Anlık Bildirim

HD-DVD' den 3. katman atağı - 45 GB

DVD kapasitesinin (4.7GB) bile yetersiz gelmeye başlaması ile, gelecekteki depolama standardının ne olacağı konusu hala netlik kazanmış değil. Kesin olan tek birşey varki, ortada Blu-Ray ve HD-DVD olmak üzere iki farklı teknoloji bulunuyor. Sürekli rekabet halinde olan iki standart birbiren göre üstün ve zayıf özellikler taşıyorlar. Blu-Ray çift katmanında tam 50GB veri taşıyabilirken, HD-DVD nispeten daha düşük kapasite fakat darbelere karşı çok daha dayanıklılık ve ucuz maliyet sunuyor. Aralarındaki farkların geniş açıklamasını buradaki haberimizden okuyabilrsiniz.

Toshiba' nın başını çektiği HD-DVD teknolojisi, Blu-Ray' e karşı en zayıf noktası olan düşük kapasite handikapını ortadan kaldırmak için daha önce çift katmanlı diskte 30GB olan kapasiteyi 45GB' a çıkartarak Blu-Ray ile durumu eşitlemiş gibi gözüküyor. Nasıl oluyor da eskisi ile uyumu kaybetmeden kapasiteyi arttırabiliyorlar. Teknolojiyi biraz incelediğimizde anlıyoruz ki, o kadar da zekice bir olay değil. Yapılan şey çift katmanlı yüzeye, 0.6mm kalınlığında 3. bir tek kaptman yapıştırılarak kapasite arttırımına gidilmiş. Bu şekilde baktığımız zaman çok basit gibi gözüküyor fakat lazerleri maksimum 2 katmanı okumak için tasarlanan HD-DVD okuyucuların 2 katmanı geçerek 3. bir katmanı okuyabiliyor olması güzel bir durum.

Hemen akıllara gelen diğer birşey ise, Blu-Ray' in teknolojik olarak lokomotifi olan Sony, aynı şekilde 2 katmanlı bir diske, 3. bir tek katmanı ekleyip toplam 75GB' lık bir disk üretirek HD-DVD' yi oldukça zor duruma sokabilir. Zaten dayanıklılık sorununu da, yine burada haberini verdiğimiz gibi(bknz) TDK' nın ürettiği polimer kaplama ile büyük ölçüde çözen Blu-Ray, 3. katmanı ekleyerek 75GB kapasiteye çıkması durumunda HD-DVD' nin önüne geçeceği kesin. Tabi Blu-Ray okuyucuların bu şekilde bir çözüme uyumlu olup olmadığı da önemli. TDK' nın 100GB' lık kapasite sunan prototip Blu-Ray diski ürettiğinden bahsedilse de, henüz somut birşey yok.

Sonuçta kapasite başına 10GB fazla veri sunan (Toplam 50GB) veTDK' nın polimer teknolojisi ile dayanıklılı sorununu da çözen Blu-Ray, önünde sadece maliyet sorunu kaldı artık HD-DVD' ye üstünlük sağlayabilir derken, 3 katmanlı HD-DVD' ler ile durum yeniden dengelendi. Hala devam eden bu savaş artık bir şekilde sonlanmalı yoksa iki taraftan birini tercih edecek olan son kullanıcılardan biri mutlaka zararlı çıkacak. Tarafların ortak karar alarak iki teknoljiyi birleştirip tek bir çözüm sunacağı söylense de, görüşmelerde anlaşma sağlanamadığı, iki tarafında tavizlerinden vazgeçmediği açıklandı.

  • HD-DVD Consortium Group
  • Blu-ray.com Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
    istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
    DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim