Anlık Bildirim

HDCP ve Muhtemel Kaos - Monitör ve Ekran kartınız HD video uyumlu mu ?

Gelecek nesil video teknolojisi olması beklenen ve hızla gelişen "HD" standardı, duyrulalı oldukça uzun bir süre olmasına rağmen, günümüz görüntüleme cihazları ve ekran kartları için sıkıntı oluşturacak gibi. Tehlikenin adı " HDCP ( High Bandwidth Digital Content Protection )", yani HD standardının kopya koruma sistemi. Intel'in başrol oynadığı bu norm, HD videonun görünülenebilmesi için 3 temel bileşende uygunluk gerektiriyor ;

  • Okuyucu aygıt (Blu-Ray, HD-DVD)
  • Ekran kartı yada görüntüleme çipi
  • Ve görüntü aygıtı. CRT, LCD, plasma hatta projektörler.

Henüz standardın ne olduğu tam olarak açıklanmasa da, resmi olarak açıklanan bilgiler doğrultusunda olayı açıklamaya çalışalım. Olaya monitörler açısından baktığımız zaman, 3 farklı standard ile karşılaşıyoruz (DVI, HDMI ve analog VGA). İlk olarak player ve ekran kartınızın kesinlikle HDCP standardını desteklemesi gerekiyor. Monitörünüz HDCP standardını desteklemiyorsa burada HD medya devreye giriyor ve ne yapacağına kendisi karar veriyor.

Standardın önde gelen destekçilerinden Microsoft' un belgelerinde yazana göre; dijital DVI ve *HDMI arabirimi sayısal olarak işlem yaptğı için HD video kopyalanması için en uygun ortamı sunuyor. Bu nedenle kullanıcılara ya tamamen siyah boş bir ekran yada en iyi ihtimalle çözünürlüğü iki kat düşürülmüş ve ekranın bir kısmında kibarca " üzgünüz sisteminiz HDCP standardlarını desteklemiyor" şeklinde bir uyarı alacaklar. Analog VGA standardı en yaygın kullanılan olduğu için burada biraz daha insaflı bir sınır getirilmiş. Sayısal olarak aktarılan bir veri olmadığı için doğal olarak koruma bilgisi sinyali de aktrılamıyor. Getirilen sınırlama, görüntü kalitesini 960 x 540 piksel ve 520K ya düşürüyor (HD standardı 1920 x 1080). Bu çözünürlük DVD den biraz daha iyi görüntü sunuyor.

HDCP ve Muhtemel Kaos - Monitör ve Ekran kartınız HD video uyumlu mu ?
HDCP ve Muhtemel Kaos - Monitör ve Ekran kartınız HD video uyumlu mu ?
HDCP ve Muhtemel Kaos - Monitör ve Ekran kartınız HD video uyumlu mu ?

DVI                                          HDMI                                 Analog VGA

Monitörlerde oldukça karmaşık olan durum sadece orada kalmıyor, ekran kartlarında da aynı belirsizlik var. 2003 ve sonrasında çıkan bütün Ati ve nVidia kartlarda HDCP desteği var gibi görünüyor. Fakat bu, ekran kartlarının HDCP' ye hazır olduğu anlamına gelmiyor malesef. Sadece pcp tasarımında "Silicon Image yada Texas Instrument" çiplerinden biri eklenecek şekilde dizayn yapılıp gerektiğinde desteğin kazandırılabileceği belli ama henüz böyle bir uygulama yapan üretici yok. Ati ve nVidia konu hakkında fazla detay vermekten kaçınsa da, olayın pazar payından maksimum derecede faydalanma çabası olduğu kesin gibi.

Asıl sorun, HDCP koruma standardının ve bu standard ile donatılmış medyaların henüz piyasada olmaması ve bu nedenle üreticilerin %100 HDCP onaylı ürünleri piyasaya sunamamasından kaynaklanıyor. Yani bu şu anlama geliyor, bugün piyasada çok az bulunan HDCP destekli bi monitör yada herhangi bir görüntüleme cihazlarından birini alsanızda, ekran kartınız HDCP güvenlik standartlarını karşılayamadığı için sonuç olumsuz olacaktır. Aynı şekilde en son çıkan ekran kartlarında da, standart kesin olarak belli olmadığı için sorun devam ediyor gibi. Alacağınız cevap ya simsiyah bir ekran yada en iyi ihtimalle kalitesi düşürülmüş görüntü çıkışı.

Aslında çok ufak bir maliyet ile ekran kartlarının HDCP standart desteği ile donatılması olası, fakat henüz kimsenin talep etmediği bir standart için firmalar 1$ dahi olsa maliyetlerini arttırmayı düşünmedikleri için önümzdeki günlerde doğabilecek çok büyük bir standart sorunu ile karşı karşıyayız. Tek umut ise gelecek 6 ay boyunca HDCP korumalı HD videolar ve uydu görüntüsünün çok az kullanılacak olması, bu sırada üreticiler biraz vakit ayırıp ürünlerine bu standardı tam olarak oturturlarsa büyük bir kaos yaşanmaz. Gerçi şu anda çok yüksek fiyatlar ile sistem satın alanlar, HD videoyu izleyemediklerini fark edince yada kalitesi düşürülmüş görüntü ile karşı karşıya geldiklerinde tepkileri nasıl olur oda ayrı bir tartışma konusu.

*HDMI: temeli DVI' a dayanan aynı zamanda ses sinyali de içeren arabirim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim