Anlık Bildirim

HSDPA ( 3.5G ) - 3G' ye taze kan

Ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da dünyanın çoğu yerinde 3G kablosuz mobil network ağı oldukça popüler. Hatta bant genişliğinin sınırlarına bile dayanılmış, öyleki 3G ile geriye dönük olarak uyumlu HSDPA' yı duyurdular ( High Speed Downlink Packet Access ). Geliştirilmekte olan birçok yeni ve hızlı kablosuz ağ alternatifi olmasına rağmen, HSDPA' yı bu kadar popüler yapan özelliği, şu anda kullanılan network donanımına çok ucuz ve hızlı bir yenileme yaparak kullanılabilir hale gelmesi. Fiyatı hakkında kesin bir bilgi yok fakat şu anda göründüğü kadarı ile WiMax' a çok ciddi rakip olarak duruyor.

HSDPA, 384 Kbps olan veri indirme hızını 1.8 Mbps' ye kadar taşıyarak inanılmaz bir sıçrama gösteriyor. Bu fark nasıl sağlanıyor derseniz, HSDPA mantık olarak, başlıca önemli işlerin sorumluğunu mobil cihazdan alıp istasyon aygıtına yaptırarak bu farkı sağlıyor (veri sıralaması, sinyal çevrim işlemi vb). Teknik detayı bir kenara bırakırsak, bu değişim son kullanıcıya daha düşük erişim süreleri, daha az bekleme, daha hızlı veri transferi şeklinde yansıyor. Ayrıca kablosuz kullanıcılar, herhangi bir veriyi indirirken telefon görüşmesi de yapabilecekler. Ve bu veri indirme hızı, ortalama bir DSL yada kablo bağlantısının bile üzerine çıkabilecek bant genişliğine sahip.


Dünyanın ilk HSDPA destekli telefonu Samsung W200

Operatör firmalar, bu hizmeti sağlayabilir hale gelmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi istasyonlarına yapacakları çok basit bir donanım güncellemesine ihtiyaç duacaklar. W-CDMA formatındaki eski istasyonlar üzerine kurulan ve 5Mhz' lik kanallar ile çalışan HSDPA, belirttiğimiz gibi W-CDMA istasyonları ile geriye dönük olarak uyumlu. Eski istasyonlarını değiştirmeden, herhangi bir hizmet aksaklığı yaratmadan ve en önemlisi eski 3G kullanıcılarına hizmet vermeye devam ederek bu kadar basit şekilde güncellenebilir olması HSDPA' yı çok daha cazip kılıyor.

HSPDA için şu anda İngiltere ve Japonya' da bazı pilot bölgelerde deneme yayınına başlanmış ve muhtemelen 2007 yılında HSDPA destekli ürünler de çoğaldıkça (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, el bilgisayarları vb) çok hızlı bir şekilde 3G ile yer değişecektir. 4G teknolojisinin adı yavaş yavaş duyulmaya başlanmışken, kapsitesinin sınırına dayanan 3G' ye ilaç gibi gelecek olan HSDPA, 4G' yi beklerken de çok güzel bir basamak taşı olacak gibi duruyor. Hatta bu yüzden HSDPA' yı 3.5G olarak adlandıranlar da var.

Ülkemizde henüz 3G' nin doğru düzgün kullanılmaması, yurt dışında HSDPA' ile 3G' nin darboğazına çözüm getirilme çabaları, ne yazık ki bu kadar çok cep telefonu kullanılan ülkemizde teknoloji seviyesinin nerelerde olduğunu kanıtlar gibi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim