Anlık Bildirim

Intel'in 4 watt'lık Diamondville işlemcileri ikinci çeyrekte geliyor

Yeni nesil üretim tekolojileri sayesinde donanımlar hızla gelişiyor. Özellikle işlemci dünyasında yaşanan hızlı ilerleme dikkatlerden kaçar gibi değil. 1GHz barajına ulaşabilmek için yaklaşık 20 yıl bekleyen endüstri bugün çok çekirdekli, yüksek bellek kapasitesine sahip ve inanılmaz hızlara ulaşabilen işlemciler ile yeni nesil üretim teknolojilerinin keyfini sürüyor. An itibariyle kullanılabilir olan 45nm üretim süreci sektöre yeni bir soluk getirirken firmalara da çok daha performanslı ve iddialı işlemci modellerini çok daha uygun maliyetler ile hazırlayabilme fırsatı sunuyor. Tabi son yıllarda donanım dünyasında öne çıkan değerledirme kriterinin salt performanstan öte watt başına düşen performans olduğunu biliyoruz. Küresel ısınma ve diğer beşeri gelişmeler hem bireysel bazda kullanıcıları hemde kurum ve hükümetleri enerji tasarrufu ve çeyreye daha duyarlı çözümleri tercih etme konusunda aktif rol oynuyor. Yaşanan bu gelişmeler donanım üreticilerinin gelecek planlarına ve yol haritalarına da yansımış durumda.

Bugün, Intel ve AMD yaptıkları basın toplantılarında kendi ürün ve çözümlerinin çevreye ne kadar duyarlı olduğu konusunda artık ciddi ciddi açıklamalar yapmaktan da geri durmuyorlar. Çünkü yaşanan gelişmeler paralel olarak kullanıcıların ve müşterilerin beklentileri de değişiyor. Son dönemde piyasaya çıkan yeni donanımlara ve gösterilen ilgiye baktığımız zaman kullanıcıların artık çok daha kompak ve daha az güç tüketen çözümlere doğru kaymaya başladığını gözlemleyebilmek te mümkün. Bu konuda Asus'un Eee PC ve Apple'ın MacBook Air modelleri bir açıdan örnek olarak değerlendirilebilir. Hem Intel hemde AMD yüksek performanslı işlemcilerin yanı sıra düşük güç tüketimine sahip, günlük kullanımda pasif soğutma ile değerlendirilebilecek işlemciler üzerinde de yoğun mesai harcıyorlar. Özellikle giriş seviyesinde maliyet odaklı sistemler için hazırlanan bu işlemcilerin platform bazında hazırlanarak daha uygun maliyetle kullanıma sunulması gündemde.

Intel'in Diamondville Platformu

Son yıllara kadar performans odaklı işlemcilere ağırlık veren Intel bir süredir özellikle giriş seviyesinde yer alan düşük güç tüketimine sahip işlemciler için yoğun mesai harcıyor. ULV serisi düşük güç tüketimli modelleri bir süredir dizüstü bilgisayar arenasında kullanılan Intel, masaüstü/dizüstü platformları için düşük güç tüketimine sahip olan, termal anlamda iddialı ve pasif soğutma ile değerlendirilebilecek çözüm olarak Diamondville platformunu hazırlıyor. 45nm üretim sürecine geçilmesi ile birlikte yeni platformu için gaza basan Intel, platformda kullanılmak üzere yeni bir mimariyi esas alan özel işlemciler hazırladı. Daha önce SiS yonga setli bazı anakartlarında bazı Celeron modelleriyle maliyet odaklı çözümler sunan Intel, hem pozisyonunu güçlendirmek hemde çok daha başarılı ürünler ortaya koymak için tamamen kendisine ait olan Diamondville platformunu hazırlıyor.

İşlemci devi Intel'in yeni platformu için ilk somut adımını yılın ikinci çeyreğinde atması bekleniyor. Aslına bakılırsa firma Diamondville için yılın ikinci yarısını planlıyordu ama özellikle büyük sistem üreticilerinden gelen taleplerin de etkisi ile platformun başlangıç tarihi yılın ikinci çeyreğine alınarak bir miktar öne çekilmiş oldu. Firma belirttiğimiz zaman dilimi içerisinde ilk olarak Diamondville-SC 230 ve Diamondville-SC 270 işlemcilerini duyuracak. Tek çekirdekli olan işlemcilerden SC 230 modeli masaüstü için, SC 270 modeliyse dizüstü dünyası için geliştirildi. Tek çekirdekli olan her iki işlemci de benzer teknik özelliklere sahip. 1.6GHz'de çalışan işlemciler 512Kb'lık seviye 2 bellek ile donatılmış durumdalar. Intel'den gelen bilgilere göre işlemciler hedef olarak belirlenen giriş seviyesi temel sistemler ve ince form faktörlü istemciler için ihtiyaç duyulan performansı sağlayabiliyor.

Diamondville plaformunda yer alacak işlemciler için Intel tek çekirdekli modeller ile yetinecek gibi de gözükmüyor. Zira gelen bilgilere göre, firma yılın 3. çeyreği içerisinde çift çekirdekli ilk Diamondville işlemcisini de kullanıcıları ile buluşturacak. Celeron 3xx serisi altında konumlandırılması beklenen işlemcinin şu an için sadece masaüstü için hazırlanacağı da gelen haberler arasında. 533MHz FSB'ye ve ExecuteBit 64 gibi teknolojilere de sahip olacak işlemcilerin en dikkat çekici noktalarından biri de güç tüketim değerleri olacak. 4W - 8W arası TDP değerine sahip olması beklenen işlemciler fansız kullanıma da yatkın olacaklar. Tabi platformun fansız olarak ta kullanılabilmesi yüksek kapasitede üretim yapan sistem entegratörleri için önemli bir maliyet avantajı da sağlayacak. Intel, Diamondville platformu ile özellikle SFF tipi kompak bilgisayarların ve kullanıcı dostu sistemlerin yaygınlaşacağını düşünüyor.

Intel'in 4 watt'lık Diamondville işlemcileri ikinci çeyrekte geliyor

Diamondville platformunun işlemci ile birlikte iki önemli halkasından bir diğeri olan anakart konusunda ise Intel'in tercihi 945GC yonga setinden yana. Öncelikli olarak maliyet sebebiyle tercih edilen 945GC yonga seti DirectX 9 destekli entegre grafik işlemci ile birlikte geliyor. Ek olarak PATA, SATA, 6-8x USB ve SSD NV Ram gibi temel bazı teknolojileri destekleyebiliyor. Üstelik sistem üreticileri arasında kullanılabilirlik ve kabul görme açısından da 945GC yonga seti önemli bir tercih. Intel'in platform için hazırladığı anakart platformun doğasına uygun olarak pasif soğutma ile donatılırken bir adet DIMM slotu, bir adet PCI slotu, PATA portuna ve iki adet te SATA konnektörüne sahip olduğunu görüyoruz.

Intel'in Diamondville platformu ile hedefleri büyük. Firma son derece uygun maliyetler ile giriş seviyesinde hazırlanan bilgisayarların önemli bir kısmına girebileceğini düşünürken yüksek satış rakamlarına ulaşacağını da dile getiriyor. Maliyetinin yanı sıra düşük güç tüketimi, kompak yapısı ve fansız kullanılabilme gibi dikkat çekici özellikleriyle Diamondville platformu sistem üreticileri arasında yaygınlaşacak gibi görünüyor. Kaldı ki ACER, ASUS, MSI ve GIGABYTE gibi firmaların Diamondville tabanlı sistem üreticeğini de biliyoruz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim