Anlık Bildirim

Intel'in Mart ayında kullanıma sunacağı dört çekirdekli Q9000 serisi ve fiyat bilgileri

Üretim teknolojilerindeki yarışı bir basamak daha ileri taşıyan ve 45nm üretim sürecine geçtiğimiz sene Kasım ayı ile birlikte resmi olarak geçiş yaparak yeni işlemcilerini duyurmaya başlayan Intel, 2008 yılına 45nm üretim teknolojisine sahip çift çekirdekli Core 2 Duo E8000 serisini ve yine aynı üretim teknolojisini kullanan yeni mobil işlemcilerini pazara sunarak "merhaba" demişti. Tabi firmanın yeni nesil üretim teknolojisini sunucu ve iş istasyonlarına yani profesyonel kullanıma yönelik olarak hazırladığı Xeon serisi işlemci ailesine yansıttığını da hatırlatmakta yarar var. Çift çekirdekli işlemcilerinin yanı sıra pek çok kullanıcının gözü kulağı firmanın kullanıma sunacağı Yorkfield kod adlı ve dört çekirdekli yeni Core 2 Quad Q9000 serisinde olduğunu biliyoruz.

İşlemci devi Intel'in daha önce açıklanan resmi yol haritasında çift ve dört çekirdekli Penryn işlemcilerinin 20 Ocak itibariyle kullanıma sunulacağı ifade ediliyordu. Fakat çift çekirdekli E8000 serisini sektör ile tanıştırarak kullanıcıların beğenisine sunan Intel, dört çekirdekli Core 2 Quad Q9000 serisini ise Mart ayına ertelemişti. Firmanın dört çekirdekli işlemcilerini ertleme sebebiyle ilgili olarak ortaya pek çok iddia atılırken Intel bu konuda sessiz kalmayı tercih etti. Bazı pazar araştırmacıları firmanın 65nm üretim teknolojisine sahip işlemcileriyle ciddi talep almaya devam ettiğini ve bu noktada firmanın stok eritmek için bu tür bir ertelemeye yöneldiğini ifade ederken bazı uzmanlarsa rakipsizliğin verdiği rahatlıkla Intel'in ötelemeye gittiğini vurgulamış bir başka kesim ise yaşanan bir FSB erratasını işaret etmişti.

Intel'in erteleme öncesi hazırlanan yol haritası

Ortaya atılan iddialar tartışılmaya devam ededursun Intel, Mart ayı ile birlikte pek çok kullanıcının merakla beklediği 45nm üretim teknolojisine sahip dört çekirdekli Core 2 Quad Q9000 serisini kullanıma sunmaya hazırlanıyor. Firmanın yeni işlemcileri bazı açılardan son derece önemli çünkü nanometrik küçülmenin ve üretim safhasında kullanılan yeni teknolojilerin katkısıyla özellikle termal anlamda ciddi avantaj elde eden Intel'in dört çekirdekli yeni işlemcileri, standart soğutmayla yüksek saat hızlarını biraz daha gelişmiş hava soğutma üniteleriyle de 4GHz+ değerlerinde stabil kullanım imkanını kullanıcılara sunacak gibi gözüküyor. Bilindiği üzere, Intel'in 65nm üretim teknolojisiyle hazırlanan mevcut dört çekirdekli işlemcilerinde 3.5GHz+ üstü saat hızları için sıvı soğutma kullanımına yönelik ciddi bir gereksinim ortaya çıkabilmekte.

Intel önümüzdeki ay içerisinde yeni nesil üretim teknolojisi ile hazırlanan dört çekirdekli üç yeni işlemcisini endüstrinin ve kullanıcıların beğenisine sunmaya hazırlanıyor. Firmanın lanse edeceği işlemciler arasında Core 2 Quad 9550, Core 2 Quad 9450 ve Core 2 Quad 9300 modelleri yer alıyor. İşlemcilerin temel özelliklerini model bazında masaya yatırdığımızda Q9550 modelinin 2.83GHz'lik yüksek saat hızına, 1333MHz FSB'ye 12MB seviye 2 belleğe, Q9450 modelinin 2.66GHz frekans değerine, 1333MHz FSB'ye ve yine 12MB seviye 2 belleğe, serinin giriş modeli olarak nitelendirilen Q9300 modelinin ise 2.5GHz'lik saat hızına, 1333MHz FSB'ye ve 6MB L2 belleğe sahip olduğunu görüyoruz.

Intel'in Mart ayında kullanıma sunacağı dört çekirdekli Q9000 serisi ve fiyat bilgileri

Mart ayı ile birlikte Q9000 serisi raflardaki yerini almaya başlıyor. Tablo HKPEC'den alınmıştır.

Yeni işlemcilerin fiyatlandırma politikası da son derece önemli olacak. Üç yeni işlemci arasında performansının yanı sıra fiyat seviyesiyle de bayrak taşıyıcı model olması beklenen Q9550, 1000 adetlik alımlarda 530$'lık etiket fiyatı üzerinden kullanıma sunulacak. Fiyat/performans değerlendirmesi açısından serinin öne çıkması beklenen modeli olarak öngörülen Q9450'nin 1000'lik alımlarda 316$'lık fiyatla, baz model olan Q9300'ün ise an itibariyle satılmakta olan Q6600 ile aynı fiyat seviyesinde yani 266$'lık fiyat ile kullanıma sunulması bekleniyor. Mart ayında oluşması beklenen bu tablo Nisan ayında Intel'in yapacağı fiyat indirimiyle değişikliğe uğrayacak. Çünkü Intel 20 Nisan'da Q6700 modelinin fiyatını 266$'a, Q6600 modelinin fiyatını ise 224$'a çekecek.

Bu arada bir noktanın da altını çizmekte yarar var. Bazı kaynaklara göre Intel yatırımcılarını üzmemek adına Mart ayı ile birlikte dört çekirdekli Q9000 serisini duyurup kullanıma sunacak ama ilk etapta sınırlı sayıda işlemcinin pazara sunulabileceği ifade edilirken işlemcilerin yaygın anlamda bulunabilmesi için Nisan ayının beklenmesi gerektiği de not düşülüyor. Yılın ilk yarısı itibariyle firmanın ürün gamının %20'sini oluşturması beklenen 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin özellikle giriş seviyesi ve orta segment için hazırlanan Core 2 Duo E7000 serisi gibi nispeten daha ekonomik çözümlerin pazara giriş yapmasıyla yaygınlaşacak gibi gözüküyor.

Not: Merak edenler için Intel'in Core 2 Extreme QX9770 (3.2GHz/1600MHz FSB/12MB L2) işlemcisiyle hız aşırtma severler tarafından heyecanla beklenen X48 yonga setinin de Mart ayı ile birlikte kullanıma sunulacağını ifade etmekte yarar var. Bu konu ile ilgili detaylı bilgilere forumlarımızda arama yaparak ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim