Anlık Bildirim

Jon Peddie Research: Intel ve Nvidia'nın grafik pazarındaki ağırlığı devam ediyor

2008 yılına girmemiz ile birlikte geçtiğimiz yıla dönük olarak çeşitli segmentlerde firma bazlı performans değerlendirmeleri ve finansal raporlar arka arkaya anons edilmeye devam ediyor. Firmaların kendi hazırladığı yıllık değerlendirme raporları ile birlikte sektörel araştırma yapan bağımsız değerlendirme kuruluşlarının ortaya koyduğu sonuçlar da hem firmalar hem yatırımcılar hemde yer yer son kullanıcılar için önem teşkil edebiliyor. Yaptığı değerlendirmeler ve tutarlı öngörüleri ile sektörün önde gelen araştırma kuruluşlarından biri olan Jon Peddie Research, geçtiğimiz yılın son çeyreğine dönük olarak grafik pazarında yaşanan gelişmeleri ve bu gelişmelerin rakamlara yansımasını hazırladığı değerlendirme raporunun sonuçları ile birlikte duyurdu.

Aslına bakılırsa geçtiğimiz yıl grafik pazarında yaşanan büyümenin en önemli sinyallerinden birini satış rakamlarını açıklayan TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) vermişti. Firma yaptığı açıklamasında yılın son çeyreğinde 2.89 milyar dolarlık satış yaptığını açıklamış ve bu rakamın bir önceki çeyreğe göre %5.5, bir önceki yıla göreyse %25'lik büyümeyi işaret ettiğini belirtmiş ayrıca net gelirininin aynı dönemde %37.4'lük artış ile 1.07 milyar dolara ulaştığını belirtmişti. Firmanın 2007 yılının tamamıyla ilgili performans değerlendirmesinde satış rakamlarının 2006 yılına göre %1.6 artış gösterdiği ve 9.82 milyar dolara ulaştığı da yine TSMC tarafından açıklanmıştı. Bilmeyenler için TSMC'nin başta AMD-ATi ve Nvidia olmak üzere pek çok endüstri devi adına hacimli üretim yapan yarıiletken üreticisi olduğunu da ifade edelim.

Jon Peddie Research'in geçtiğimizin yılın özellikle son çeyreğine dönük olmak üzere hazırladığı değerlendirme raporuna geri dönersek, Intel'in pazardaki hakimiyeti açık bir şekilde görülüyor. Özellikle son kullanıcıların büyük bir kısmı farkında olmasa bile hazırladığı dahili (entegre) grafik işlemciler ile Intel, grafik endüstrisinin de pazar payı açısından en önemli oyuncusu durumunda. Günümüzde satılan dizüstü bilgisayarların (dizüstü bilgisayaların satışları her geçen gün artıyor) çok büyük bir kısmında ve özellikle giriş, giriş-orta segment masaüstü bilgisayarların önemli bir bölümünde yine Intel'in dahili grafik işlemcilerinin (GMA 950, GMA X3100 vb.) kullanıldığını biliyoruz. Tabi Intel'in Larrabee kod adlı harici ekran kartı projesi ve cpu+gpu teknolojisi üzerinde çalışmalar yaptığını da hatırlatalım.

Rakamlara dönersek geride bıraktığımız yılın son üç ayında Intel, 43.7 milyon adet çip satarak bir önceki yıla göre satışını %3 arttırdı ve toplam pazar payını %43.5'e çıkarmayı başardı. Açıkladığı finansal raporları ve net geliri ile yatırımcılarını mutlu eden, bazı ekonomi çevrelerince 2007 yılının yüksek teknoloji alanındaki en başarılı firması olarak ilan edilen Nvidia'nın durumuna baktığımızda ise uzunca bir süre DirectX 10 pazarında sadece kendi ile rekabet etmek durmunda kalan firma 33.8 milyon çip satarak pazar payını %33.6'ya çıkarmayı başardı. Özellikle firmanın en büyük rakibi olan AMD-ATi'nin geçtiğimiz sene ciddi gecikme ve ertelemeler yaşaması ve uzunca bir bekleyişin sonunda ortaya konan R600'ün en azından "bekleneni" verememesi Nvidia'nın satışlarının arttırmasına katkı sağlamıştı.

AMD, Intel ve Nvidia'nın yatırımcıları için hazırladığı finansal değerlendirme sonuçları geride bıraktığımız yılın kaybedeni konusunda akıllardaki sorunun yanıtlanmasına kolaylık sağlıyor diyebiliriz. Intel ve Nvidia'nın aksine AMD'nin grafik ayağı olan ATi, diğer iki rakibinin performansını göz önüne aldığımızda geride bıkratığımız yılın malesef kaybeden ismi oluyor. Her ne kadar yılın son günlerinde 55nm üretim teknolojisini esas alan RV670 temelli HD 3800 serisini pazara sürerek toplarlanma eğilimine girme izlenimi verse bile firma, bu atılımının sağlayabileceği meyvaları ancak yeni yılda toplayabilecek gibi gözüküyor. Yaşanan gecikme ve ertelemeler sonucunda 2007'nin son üç ayında AMD-ATi 18.6 milyon adet çip satarak %18.3'lük bir pazar payı elde edebildi ki 2006'nın aynı döneme elde edilen %23'lük pazar payı dikkate alındığında yaşanan ciddi düşüş dikkatlerden kaçmıyor.

Özellikle AMD'nin Fusion ve Intel'in Nehalem teknolojisi ile birlikte grafik işlemciyi merkezi işlem birimi üzerine alma planları önümüzdeki yıllarda grafik endüstrisinin ve pazar koşullarının yeniden tanımlanmasına neden olacak gibi gözüküyor. Zaten bu değişime ayak uydurmak isteyen ekran kartı üreticilerinin anakart üretimine de soyunarak Fusion ve Nehalem öncesi hazırlıklıklarını tamamlamak istediğine de tanık oluyoruz. Jon Peddie Research'ün kurucusu ve başkanı olan Dr. Jon Peddie yaptığı açıklamasında, dönemsel bazda değerlendirildiğinde geçtiğimiz yılın son üç ayında grafik endüstrisinin ciddi başarı göstererek önemli bir büyüme gerçekleştirdiğini dile getirdi. Dr. Jon Peddie ayrıca grafik endüstrisinin 2008 yılı büyüme performansının 2007 yılının altında kalabileceğini de sözlerine ekledi. Zaten yaşanan global sıkıntı nedeni ile pek çok endüstri kolunda büyüme hızının 2007'ye göre yavaşlaması ve/veya hacimsel daralma yaşanması ekonomistler tarafından öngörülüyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim