Anlık Bildirim

Linutop 2; Avuç içi boyutuyla ev, ofis ve toplu alan kullanımına uygun ultra-kompak masaüstü pc

Çok çekirdekli işlemciler, sinematik görüntü sunabilen ekran kartları, daha fazla bellek ve depolama alanı... Donanım dünyası hız kesmeden yoluna devam ederken artan güç, hız ve kapasite her ne kadar yeni üretim teknolojileri sayesinde eskiye nazaran daha uygun fiyatla tüketicilere sunulabiliyor olsa bile günümüz şartlarında pek çok kişi için bahsi geçen yüksek performans odaklı üst düzey ürün ve donanımların bol sıfırlı faturalar ile alınabildiğini kabul etmek gerekiyor. Tabi maliyetler yüksek olunca ihtiyaçların doğru belirlenebilmesi kritik bir rol oynuyor. Zira günümüzde herkesin dört çekirdekli bir işlemciye veya yüksek performans sunan 3D ekran kartına gereksinim duymadığını biliyoruz. Ofiste, bankada, okulda veya toplu kullanıma açık herhangi bir yerde kullanılan sistemlerin sürekli kullanılan uygulamaları verimli bir şekilde çalıştırabilecek konfigürasyonun ötesinde daha fazlasına ihtiyaç duyulmadığı da bir başka gerçek. Mini-pc üreticisi Linutop, ihtiyaç ve farklı kullanım alanlarının beklentileri ışığında hazırladığı yeni ultra-minik bilgisayarı Linutop 2'yi duyurdu. Avuç içine sığacak kadar küçük ve bir o kadar hafif olan bilgisayarı gelin birlikte tanıyalım.

Linutop 2; Avuç içi boyutuyla ev, ofis ve toplu alan kullanımına uygun ultra-kompak masaüstü pc

Fransa merkezli pc üreticisi Linutop'un hazırladığı bilgisayar, minyatürize edilmiş masaüstü bilgisayar olarak ta anılıyor. Haberimize konu olan Linutop 2 adından da anlaşılacağı üzere firmanın hazırladığı ultra-minik masaüstü bilgisayarın 2. jenerasyonu. Firma ilk modelini geçtiğimiz sene Mayıs ayında kullanıma sunmuş, yine geçtiğimiz sene Kasım ayında Linutop 1 için dijital video kiosklarına yönelik olarak firmware güncellemesi yapmıştı. Bu noktada Linutop 2'nin detaylarına geçmeden önce bir önceki versiyon olan Linutop 1 ile Linutop 2 arasındaki temek farkı belirtmekte yarar var. Linutop 1 daha çok internet gezintisi sağlayabilecek kiosklar ve dijital sinyal görüntüleme için kullanılırken yeni versiyon olan Linutop 2 ise yerini aldığı bir önceki modelin sağladığı özelliklere ek olarak ev kullanımına daha yatkın yapısı ile de dikkat çekiyor. Linux tabanlı olan Linutop 2 özellikle maliyet odaklı pc gereksinimi duyan ayrıca enerji tüketimi ve bakım masraflarını ön planda tutan kurum ve kuruluşları hedef aldığını söyleyebilmek te mümkün. Ultra-küçük yapısı, düşük enerji tüketimi ve sessiz çalışmasıyla öne çıkan Linutop 2, teknik özellikleri ile nasıl bir sistem ve performans vaat ediyor, birlikte görelim.

Form yapısı ile dikkat çeken Linutop 2, 14x3.5x14cm büyüklüğünde ve 580 gram ağırlığında. Bir önceki versiyon olan Linutop 1 ile kıyaslandığında daha büyük ve ağır olan Linutop 2'nin fiziksel yapısındaki boy ve ağırlık değişiminin temel nedeni olarak sizin de tahmin edebileceğiniz üzere konfigürasyon ve ek özelliklerinde yapılan güncellemeler gösterilebilir. Bir önceki model de kullanılan 433MHz'lik AMD Geode LX 700 işlemcisi Linutop 2'de yerini daha güçlü model olan ve 500MHz'de çalışan Geode LX 800 modeline bıraktı. Üretici firma Linutop'un iddiasına göre sistemde kullanılan AMD'nin Geode LX 800 işlemcisi optimize edilmiş enerji verimliliği mimarisinin de katkısı ile Intel'in 800MHz'de çalışan Pentium III işlemcilerine denk performans sunabiliyor. Bu noktada AMD'nin Geode serisi işlemci ailesinin ultra-taşınabilir bilgisayarlar ve kompak el cihazları için hazırlanan düşük güç tüketimine sahip özel işlemci modellerinden oluştuğunu belirtmekte fayda var. 512MB bellek ve depolama için 1GB'lık dahili flash bellek ile donatılan sistem ayrıca 1920x1440'a kadar çözünürlük desteği ve 2D hızlandırma da sağlayabiliyor.

Linutop 2; Avuç içi boyutuyla ev, ofis ve toplu alan kullanımına uygun ultra-kompak masaüstü pc

 

Linutop 2'nin ekstra özellikleri arasında 10/100 ethernet, 4 adet USB 2.0 portu (opsiyonel olarak USB WiFi), kulaklık ve mikrofon çıkışı ile birlikte vga çıkışı da (SUB-D15) yer alıyor.Ufak boyutu ile çalınmaya karşı ciddi potansiyeli olan Linutop 2'de bunun önüne geçebilmek için sistem Kensington güvenlik slotu ile desteklenirken kasasının da Alüminyumdan hazırlandığını belirtmekte yarar var. 8 watt'lık düşük güç tüketimiyle de iddialı olan Linutop 2'nin ana kullanım alanları olarak inernet kioskları, ofis ve temel ev kullanımı ile birlikte dijital tabela olarak kullanılabilmesi de mümkün. Linutop 2, sistem dahiliden yer alan yazılımları sadece okunabilir nitelikteki dahili bellek üzerinde muhafaza ettiği için kamuya açık alanlarında kullanılması planlanan sistemin kullanıcı bazlı hatalardan, yazılım sorunlarından veya virüs tehlikesinden etkilenmesi dolayısıyla ekstra bakım masrafı çıkarması üretici firma Linutop'a göre pek mümkün gözükmüyor.

Linutop 2; Avuç içi boyutuyla ev, ofis ve toplu alan kullanımına uygun ultra-kompak masaüstü pc

Ubuntu tabanlı işletim sistemi (Xubuntu 6.10), Open Office ve Firefox ve VLC Player gibi uygulamaları ile farklı kullanım alanlarına uygun yazılımsal alt yapıyı da beraberinde getiren Linutop 2, internet özellikleri ile otellerde, ofislerde ve hastanelerde, ofis özellikleri ile ofislerde, evlerde, bankalarda ve iş merkezlerinde, dijital tabela yeteneği ile de mağazalarda, kulüplerde, müzelerde, toplu taşıma araçlarında ve şehir merkezlerinde kullanılabilir nitelikte. Ev kullanımına yönelik olarak özellikle LCD ekranların arkasına da monte edilebilir formda olan Linutop 2, ufak, hafif, basit ve sessiz oluşunun yanı sıra düşük güç tüketimi, düşük sistem destek maliyeti ve güvenli yapısı ile de dikkat çekiyor. Boyutu, özellikleri ve hedef belirlediği kullanım alanları ile dikkat çekici olan Linutop 2'nin 410$'lık etiket fiyatı özelliklerine göre yüksek kalıyor gibi görünse de bu tip özel sistemlerde konfigürasyondan öte ihtiyaca göre çözüm fikri ön plana çıktığı için biraz daha esnek davranılabilir ama her yeni ürün de olduğu gibi "acaba daha uygun fiyatlı olabilir miydi?" sorusu da akıllara gelmiyor değil.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim