Anlık Bildirim

Lucid Hydra 100; 4 ekran kartıyla %400 performans artışı mı geliyor?

Lucid firması, Hydra 100 isimli yeni yongasıyla SLI ve Crossfire gibi teknolojilerin başına bela olan doğrusal ölçekleme sorununa çözüm olabilir.

Hem AMD-ATi hem de Nvidia maksimum grafik performansı isteyen kullanıcılara ve sıkı oyunculara SLI ve Crossfire gibi çoklu-GPU teknolojilerini tavsiye ediyor. 90'lı yılların sonunda 3DFX ile popüler olan, firmanın Nvidia bünyesine altına girmesiyle birlikte çalışmaları devam eden SLI teknolojisi bugün dört GPU veya 3 ayrı fiziksel ekran kartı ile konfigüre edilebiliyor. AMD-ATi cephesi ise Nvidia'nın SLI teknolojisine karşı Crossfire adını verdiği çoklu-GPU teknolojisini geliştirmeye başlamış ve bugün gelinen noktada destek veren yonga setleriyle dört ayrı fiziksel ekran kartının Crossfire X teknolojisi altında kullanımını mümkün kılmıştı.

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

Donanımsal anlamda daha fazla ekran kartının eş zamanlı olarak kullanılabilmesine olanak tanıyan üreticilerin önündeki en büyük engel ise ölçeklendirilebilirlik. Zira ikinci bir ekran kartını takmak malesef %100 performans artışı anlamına gelmiyor. Hem sürücü hem de oyun optimizasyonlarıyla da ilgili olan bu durum yapılan çalışmalara rağmen henüz aşılabilmiş değil. Kaldı ki gerek AMD-ATi gerekse de Nvidia yaptıkları prezentasyonlarda ikinci ekran kartıyla genellikle %80 civarı ekstra performans artışı alınabileceğine işaret ediyorlar. 3 veya 4 kartlı kurulum senaryolarda ise verim düşmeye devam ediyor.

Teorik anlamda ciddi performans kazanımları vaat ediyor olmalarına karşı pratikte bunu sağlamakata sıkıntılar yaşayan çoklu-GPU teknolojileirnin yaşadığı doğrusal ölçekleme sorunu yakın gelecekte aşılabilir. Yatırımcıları arasında yarıiletken endüstrisinin lider isimlerinden birisi olan ve Larrabee projesiyle muhtemelen önümüzdeki yıl içerisinde harici ekran kartı pazarına girmeyi hedefleyen Intel'in de bulunduğu Lucid firmasının çalışmaları devam eden Hydra 100 kod adlı yeni yongası, çoklu-GPU teknolojilerinin çehresini değiştirebilir. Peki nedir bu Hydra 100, nasıl çalışır ve belkide en önemlisi ne zaman kullanıma sunulacak?

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

Hydra 100 yongada sistem yani SoC çözümü olarak geliştiriliyor. İki farklı versiyonu olacağı belirtilen çözümün anakartlara entegre edebileceği gibi Radeon HD 4870 X2 türevi çift GPU'lu ekran kartlarında GPU'lar arası köprü yonga olarak ta kullanılabilecek. Çipset bağımsız olarak hemen her anakart ta kullanılabileceği iddia edilen Hydra motorunun yine marka veya model bağımsız olarak PCIe x16 slotları üzerindeki ekran kartlarının paralel çalıştırabileceği üstelik bunu maksimum bant genişliğinde ve elde edilebilecek en yüksek performans seviyesinde yapacağı belirtilmekte. Tabii AMD-ATi ve Nvidia'nın bu yönde bir girişime yeşil ışık yakıp yakmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

Bu noktada üzerinde durulması gereken asıl nokta ise Intel'in Larrabee projesi. En son SSD'ler olmak üzere girdiği hemen her alanda liderliği hedefleyen firmanın Larrabee projesi ile nasıl bir performans sergileyeceği şimdilik bilinmiyor fakat Lucid tarafından geliştirilen Hydra motorunun sağlayacağı üretici bağımsız çoklu-GPU desteği, Larrabee tabanlı çözümlere olan ilgi için önemli bir argüman olabilir. Zaten geçtiğimiz haftalarda Smackover kod adını taşıyan X58 yonga setinin yeni bir versiyonunda Intel'in, Hydra 100 yongasına yer vereceği de gündeme gelmiş, firma cephesi ise bu konu da sessiz kalmayı tercih etmişti.

Anakart üzerinde CPU ve GPU'lar arasına konumlandırılması beklenen Hydra 100 motorunun GPU'lar arası veri trafiğini organize edeceği belirtilirken yonganın şimdilik DirectX 9 desteği sunduğu fakat yakın zamanda DirectX 10 desteği vermeye başlayacağı da belirtmekte. 6 Watt'lık güç tüketimine sahip olan yonganın Radeon HD 4870 X2'de yer verilen PLX tabanlı köprü yonganın 3.8 Wattlık güç tüketimine karşı yaklaşık %50 daha fazla güç tüketiyor olsa da konuşulan en iyi senaryo dahilinde ikinci GPU ile %100'e yakın bir performans artışı vaat ediyor. Peki vaat ettikleriyle oldukça iddialı görünen Hydra 100 motoru hangi pazarları hedef alıyor?

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

AMD-ATi ve Nvidia'nın çoklu-GPU teknolojilerinde GPU sayısı artarken doğrusal ölçekleme sorunubaş gösterirken, Lucid Hydra ile bu durumun aşlacağı ve dört GPU ile %400 performans alınabileceği (en iyi durumda) iddia ediliyor!

Lucid firmasının tepe yöneticisi Offir Remez daha önce yaptığı açıklamalarında Hydra çalışmalarıyla hedeflerinin günlük PC geliştirmek ve son kullanıcılardan profesyonellere, mühendislerden grafikerlere kadar oldukça geniş bir kitleye daha fazla güç ve eseneklik sağlamayı amaçladıklarını ifade etmişti. Son gelişmelere bakılırsa Hydra motoru en azından ilk etapta bilgi-işlem pazarını hedef alacak gibi görünüyor. ELSA tarafından duyurusu yapılan ve HPC pazarını hedef alan Hydra motorlu yeni kart, sahip olduğu PCIe x16 slotları üzerinden Nvidia'nın Tesla serisi dört kartını kullanıldırabileceği üstelik tek kartlı çözümlere göre %400'e yakın performans artışı sağlayabileceği belirtiliyor.

Lucid Hydra 100 ile çoklu-GPU devrimi

AMD'nin dört Firestream 9270 kartı ve ELSA-Lucid HPC kartı dört GT200 GPU'sunu taşıyan Nvidia Tesla S1070 sunucusuna kıyasla hem tek hem de çift hassasiyetli kayar nokta testlerinde önde yer alıyor!

ELSA'nın önümüzdeki ayın sonuna doğru kullanıma sunmaya hazırlandığı yüksek performanslı bilgi-işlem kartı muhtemelen Hydra 100 yongalı ilk ürün olacak gibi görünüyor. Yayımlanan bir karşılaştırma tablosu da Hydra motorunun doğrusal ölçekleme konusundaki iddiasını ortaya koyuyor. Hydra 100'ün maliyetleri hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor fakat ELSA'nın bilgi-işlem kartı bu konudaki ilk ipucunu vermiş olacak. Intel cephesinde ise Hydra 100 yongalı Smackover anakartın detayları hakkında henüz yapılan bir açıklama bulunmuyor fakat Lucid'in yılın ikinci çeyreğinde hazır olacak dediği Hydra 100 motorunu kullanan X58 anakart, Haziran ayında yapılacak Computex fuarında görünebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6231 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sli
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim