Anlık Bildirim

Nvidia'nın 6800 serisi için özel çift ekran kartı teknolojisi: SLI

1999 yılının 3DFx Voodoo 2'lerinden kalma olan çift ekran kartını bir iş için kullanma Nvidia'nın Ati karşısında yeni kozu. Diğer yandan bizlerede güzel bir güncelleme seçeneği sunması açısından ideal.

Nvidia'nın iddia ettiği performans artışı 3DMark 2003'de tek karta göre 1.87X'lik bir artış hatta bazı oyunlarda linear bir artıştan bile söz ediliyor. Geleceğin oyunlarında ise oyun geliştiricilerin bu teknolojiye destek vermesi ile oran 2 kat artış civarına yakın tutulabilecek.

SLI teknolojisinin daha kullanılabilen bir anakartı olmamasına rağmen Nvidia şimdiden sattığı tüm PCI Express ara yüzlü Ge-Force 6800 serisine SLI haberleşme bağlantılarını eklemiş durumda. Gelecekte nForce 4 çipsetine dual 16x ekleyeceğide kesin.

Bu tekrar dönüş PCI Express teknolojisinin esnekliği sayesinde gerçekleşti. Bildiğiniz gibi PCI Express bağlantıları hem aynı anda çift yönlü haberleşebiliyor hemde toplam bağlantı miktarı slotlar arasında istenildiği gibi dağıtılabiliyor.

Ancak şimdilik iki tane PCI Express 16X içeren anakart bulmak imkansız hatta kısa vadede bile aslında toplam 32x destekleyen bir anakart gözükmüyor şimdilik tek çözüm Intel'in Xeon serisi işlemcileri için üreteceği adlı çipseti. Yalnız bu çipsette maksimum 24x desteklediğinden bir slot 16x ikinci slot 8x olacak (16x görünümlü), 8x'in bile AGP 8X ile aynı hız olduğunu düşünülürse pek sorun olmayacak.

Nvidia'nın 6800 serisi için özel çift ekran kartı teknolojisi: SLI
Nvidia'nın 6800 serisi için özel çift ekran kartı teknolojisi: SLI

Nvidia nerdeyse linear 2 kat hızlanmaya erişmeyi ise cpu üzerinde ekranının hangi bölgesinin daha çok işlem gerektirdiğini daha doğru tahmin ederek yapıyor. Eski teknolojilerde böyle tahmin yapan bir yazılım olmadığından hep ortadan bölünen ekranda adaletsiz bir işlem miktarı dağıtımı oluşuyor ve sonuçta bir GPU diğerini bekliyordu.

Çalışma sistemi master ve slave gpu'lardan olacağından aslında teknoloji ikiden fazla ekran kartını içerecek halede ilerde dönüşebilir. Bağlantı şekli gördüğünüz gibi ufak bir PCB, kablo olmamasının nedenide yüksek veri akışının stabilitesinin sağlanması.

Nvidia'nın 6800 serisi için özel çift ekran kartı teknolojisi: SLI

Bizim için faydası bugün aldığınız 300$ ekran kartının yetmemesi durumunda gelecekte fiyatlar hazır 150$'a düşmüşken alacağınız ikinci bir ekran kartı ile performansınızı iki katına katlayabilicekesiniz. Böylece al, sat olayı azalacak ve kullanıcılar karlı çıkacaklar. Tabii bunu destekleyen anakartların masa üstüne gelmesi ve oyunlarında tem destek vereceği düşünülürse.

 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim