Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Pro'ya bakıp bunu alacaksınız “iPhone 13 incelemesi”

Bu videoda iPhone 13'ü tüm detaylarıyla inceliyoruz. Pro ile tasarımsal ve malzeme kalitesi farkını değerlendiriyor, performansı ve kamera başarımı başta olmak üzere tüm detaylarına iniyoruz.

Kutu servisten dönen telefon kutuları gibi, üzerlerinde jelatin de yok, geri dönüştürülebilirlik konusunu her fırsatta vurgulayan, pratiğe de döken bir marka Apple. İçinde telefon var, Tip C’den Lightning’e kablo var, adaptör yok, iPad’lerde geçti ama iPhone’larda Tip C’ye geçmeme inadı sürüyor.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Keskin kenarlı tasarım bence daha şık, daha pratik mi, hayır eldeki konforu daha geride, Pro Max kadar ağır olmadığı için eli kesmiyor ama durum bu. Uygun bir kılıf kullanırsak ne olur, sorun hemen hemen çözülür. 13’lerin renkleri daha canlı daha cıvıl cıvıl, Pro’lar daha mat. 12 ve 13 arasındaki tasarımsal en büyük fark kameraların köşeden köşeye duruşu. Baya mizahı yapıldı ama bu sadece iPhone 13 olduğu belli olsun değişikliği değildi. 12 Pro Max ile aynı sensörü kullanıyor 13 ve sensörleri o kamera adacığında alt alta sığdıramadıkları için getirdikleri bir çözüm bu, yalan yok ben de başta Apple’ın günahını almıştım.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

174 gram ve 7.7mm’lik iPhone 13, yine 7.7mm’lik ama 240 gram Pro Max ile karşılaştırılınca gerçekten tüy gibi kalıyor. Rakibi diyebileceğim Samsung Galaxy S21, 169 gram ve 7.9mm, ikisi de ikinci eli çoğu zaman gerektirmeyen, tek elle rahatlıkla %70’ine hakim olabileceğiniz boyuttalar.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Çentik küçüldü lakin Face ID kendinden bir şey kaybetmedi. Telefon masada diyelim, yüzünüzü biraz çevirseniz kilit açılıyor, lazer bazlı olduğu için gece sorunsuz çalışıyor zaten. Gözlükle çalışır mı, çalışır. Maske varsa Apple Watch ile açabiliyorsunuz. Face ID güvenli ve zahmetsiz bir güvenlik önlemi, alışkanlık haline geliyor.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Ekran kasa oranı %86, %87.4’lük Pro Max ile gözle görülür bir fark yok diyebilirim. Ben sadece oleofobik kaplamalı iPhone 11’imi 1 ayda çizmiştim, seramik camlı 13 Pro Max, 13 ve 13 mini kullanıyorum, 1 ay oldu, temiz kalmayı başardılar, sanırım bu sefer gerçekten çizilmeye karşı dayanıklı oldular.

Güç butonu ses ayarları sağda, dönütü iyi, tok hissiyatlı butonlar bunlar. Sim yuvası solda. Stereo hoparlörün teki ve Lightning aşağıda. Sessize alma sürgüsü Android telefonlarda nadir gördüğümüz bir şey, toplantıdan toplantıya koşana, sürekli mekan değiştirine kesinlikle yaradığını düşünüyorum ben.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Arkası parlak cam olduğundan Pro’daki buzlu cam vari yüzeye göre daha fazla parmak izi tutuyor, bir avantajı şu Pro’ya göre ele daha iyi tutunuyor, düşürme ihtimalinizi azaltabilir. Kılıf kullanırsanız iş değişiyor zaten, MagSafe’li orijinal ve yan sanayi diyebileceğimiz kılıfları görüyorsunuz, kalite düşük, kalıp hatası var, kadife düzgün yapıştırılmamış gibi gibi belirgin hatalar var lakin biri 500TL biri 150TL, fiyatı sabaha kadar tartışırız ama kaliteyse kalite orijinalde.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

6.1 inç Super Retina XDR OLED 60Hz ekran. Pro’larla arasındaki en büyük fark bu zaten, hadi 13 Mini’de batarya kapasitesinden dolayı ona 60Hz ekran konmuştur diyelim, peki ya 13? Bence en azından 90Hz reva görülebilirdi. Tazeleme hızı baya fark ettiriyor, 60Hz kötü bir şey değil ama 120Hz’i gördükten sonra, o akıcılığı yakaladıktan sonra bırakmak istemiyorsunuz. 60Hz’den 120Hz ekrana geçmek, son zamanlarda yeni bir telefona geçme keyfini en çok vurgulayan, yeni telefon deneyiminde en çok fark ettiren unsur bence.

(60Hz ve 120Hz farkını görmek için videoyu izleyin)

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

HDR10 ve Dolby Vision destekli, sürekli 800nit ama duruma göre 1200nit’e kadar çıkıyor, Pro’larda sürekli 1000nit ama emin olun gün ışığı altında dahi pek fark edilmiyor. En nihayetinde OLED bir ekran, renkler capcanlı, siyahlar kömür karası, Netflix ve YouTube’da içerik tüketmeyi sevenler IPS panelden geçiyorlarsa hayli mutlu olacaklar.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

5nm mimarili Bionic A15. Snapdragon 888+, Geekbench’te özellikle vurguluyorum Bionic A14’ün, A15’in değil ve arada 10-11 ay var çıkış tarihi olarak, tek çekirdekte %30, çok çekirdekte %10 civarı daha gerisinde. 

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

3.2GHz’lik iki Avalanche çekirdeği performans ve 1.8GHz dört Blizzard çekirdeği tasarruf odaklı. 4GB RAM’i var, Pro’larda 6GB, 13’lerde 4 GPU çekirdeği, Pro’larda 5 GPU çekirdeği var. Compute testinde GPU skor farkının baya açılmasına vesile oluyor. Apple’ın söylediğine göre rakiplere göre %50, A14’e göre %30 daha iyi bir performansı var, yani Android tarafı maalesef hemen hemen 1 yıl geriden seyrediyor.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Üzülmeyin Pro’lar da oyunları 60Hz oynatıyor, en azından şu an için oyun tarafında Pro ve düz modeller eşit çünkü her oyun 120Hz destekli değil, mesela PUBG iPad’de 120Hz ama iPhone’larda 60Hz, geliştiricilerin aksiyon alıp oyunları güncellemeleri gerekiyor. PUBG’de Call of Duty’de istediğiniz ayarı açın, fulleyin grafik ayarlarını, sabit 60Hz/60FPS alabiliyorsunuz. Ekranın tepki süresi çok iyi, boyut ve ağırlık olarak yoruculuktan uzak, keyifle, akıcı bir şekilde oyununuzu oynuyorsunuz telefon ısınıyor ama sürekli elinizin değdiği yerlerde deği ve gözle görülür performans kaybı yaşamıyorsunuz uzun maratonlarda. 

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Kamera tarafında, 13 aslında 12 Pro Max’in sensörünü kullandığı için birtakım ayrımlara gitmiş oldular. Pro’da ana kamera F/1.5, 13’te F/1.6, geniş açıda Pro F/1.8, 13’te F/2.4. Aynı kalan şey tüm kameraların 12MP olması. Dual Pixel odaklama var, şaşırma yok ve geçişler pürüzsüz, bu konuda eskiden Samsung öndeydi, artık Apple önde. Sensor Shift var, yani stabilizasyon için sensör toptan hareket ediyor, adım sarsıntılarını baya törpülüyor arka kamerada ama bence bu konuda Samsung kadar iyi değil, S21 Ultra 5G’de tripodda gibi sabit kalıyor ama iPhone 13’ler de çok daha az crop yapıyor. Geniş açı kamerası aynı, 120 derecelik bir kamera.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Tahminen Pro’larla aradaki farkı merak ediyorsunuz, baştan söyleyeyim, en karanlık ortamda dahi pek fark yok, Mini ile fark var, Mini’de çok dibine girerseniz görebileceğiniz üzere az miktarda noise var. Yapay ışık veyahut gün ışığı altında aralarındaki farkı görmek için mercekle bakmanız gerek, hele ki Instagram, Twitter gibi sosyal mecralarda paylaşıldıklarında uğradıkları sıkıştırmayla birbirlerinden farksız hale geliyorlar.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Keskinlik olarak iyi, keskinlik doğal, fotoğraf bol kontrastlı mı işlensin, daha doğal renklerle kalsın mı bunu belirleyebiliyorsunuz, ISP bazında ayar yapmış oluyorsunuz yani sadece filtre değil. Renk sıcaklığını ise geçen nesillere göre daha dengeli buldum. Ana kamera ve geniş açı kamerası arasında renkler ve canlılık anlamında fark yok desem yeridir, gece çekimlerinde fark ediyor. Gece modu da geceyi gündüz yapan bir gece modu değil, o hoş bir görüntü değil zaten, kaybolan detayları daha belirgin hale getiriyor, olması gerektiği gibi.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Genel olarak fotoğraflar hayli doyurucu fotoğraflar, mobil fotoğrafçılık anlamında beklentilerinizi aşabilir de ama tabii ki 12MP fotoğraflardan bahsediyoruz. Sinematik mod tüm 13 ailesinin en önemli argümanlarından biriydi. Şu an için 1080P 30FPS ile sınırlı olabilir, evet 4K 30FPS ile arada ham ve paylaşılmış halde belirgin fark var ama arkaya sadece bulanıklaştırma atmayıp gerçekten bokeh efektini yaşatabildiği için hoş şeyler ortaya çıkabiliyor. Aslında seneler önce Samsung’da vardı bu ama sadece insan yüzleri için çalışıyordu, Apple’da her şeyde çalışıyor.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Lens parlaması dediğimiz mesele yine var, orada bir düzeltme yok, özellikle gece fark ediliyor, gün ışığında yok diyebilirim. Video içerik üreten birisi olarak ben Filmic Pro ile başarılı detay çekimleri alabildim, YouTube’da ana kamera olarak kullanmaya da müsait olduğunu düşünüyorum.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

(Daha fazla örnek fotoğraf ve video çekimi için videoyu izleyin)

iOS 15.1 ile testlerimi yaptı. Bildirimler güncellendi, kayıtlı kişilerden gelen bildirimlerde fotoğrafları görünüyor ve bildirime ne kadar hızlı tepki verdiğinize göre önemli ve önemsiz bildirimlerin tahminini yapıyor ayırıyor bu bildirimleri. Odak modu iş/kişisel/uyku şeklinde ayrılabiliyor, iş modunda mesela ofise geçtiğinizi GPS üzerinden biliyor ve sadece önemli kişi olarak seçtiğiniz kişilerden ve uygulamalardan bildirim alıyorsunuz.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Uyku modu da benzer şekilde çalışıyor, uyku rutinini oluşturmak için saatler giriyorsunuz, uykuyla beraber sağlığınızı da takip ediyor.Yazıları tespit eden sistem öğrenciler için harika, görsel üzerinden metin kopyalayabiliyorsunuz, daha önce uygulamalarla da yapılabilen bir şey miydi evet ama artık entegre bir özellik. FaceTime’da çevresel ses modu iyi düşünülmüş bir şey, emin olun çoğu kullanıcı evlerinde FaceTime’ı arkadaşlarıyla ofis havasını yaşatmak için kullanıyor ama bir yandan da arkadaşlara gürültü yollamayın diye aktif gürültü engelleme modu getirilmiş.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Hepsinden önemlisi FaceTime görüşmeleriniz için artık link oluşturabiliyorsunuz, Android’li telefonlar, Windows’lu bilgisayarlar hiçbir şey indirmeden bu görüşmeye katılabiliyorlar, pandemi dönemi olsa Apple bence FaceTime’ı farklı platformlarla paylaşmayı düşünmezdi ama öncelik kullanıcının konforu diyerek böyle bir atılıma gitmişler.

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

Stereo hoparlör kurulumunda baslar varlar, pek derin değiller, olması gerektiği kadar varlar, biraz daha referans hoparlörler gibi çalışıyorlar, doğruluktan yanalar. Çözünürlük baya iyi, bir telefonda bu kadar olur zaten ve çevresel ses, sağ sol yön hissiyatı hayli başarılı, biraz sessiz ortamda kendinizi dizi-filme kaptırırsınız. Şimdi kulaklıklarınızı takın, sesini kendiniz de duyun.

(canlı ses testi için videoyu izleyin)

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

(Detaylı batarya testi için videoyu izleyin)

Telefon 5G destekli, ultra geniş bant destekli. Wi-Fi 6 var, menzil stabilite, Airdrop hızı sorunsuz, Mac Mini’me bütün fotoğraf ve videolarımı yedekliyorum mesela, kabloyu takayım da hızlı yapsın dedirtmedi hiç. Bluetooth 5.0 var, LDAC desteği yok mesela, LDAC destekli bir kulaklıkta AAC ile bağlanınca fark ediyor, yadsınamaz bir gerçek. 

Pro'ya bakıp iPhone 13 alınır mı? Tam Boyutta Gör

iPhone 13. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla 12 bin liradan başlıyor, ben 1000 lira daha verir 256GB olanını alırdım açıkçası. Bir defa boyut anlamında 13 Pro Max’e göre gayet kolay kontrol edilebilir halde. Sosyal medyada, Instagram’da hikaye atarken kalite kaybım minumum seviyede kalıyor, takipçi arkadaşlara çok daha kaliteli görsel ve videolar sunabiliyorum ki benim için Instagram’in iyi çalışması çok kritik bir mesele. Instagram için Pro alsak mesela?.... Dediğinizi duyar gibiyim ama net bir şekilde 13 Pro Max Instagram’a fazla, gerek yok, 13 alip geçebilirsini Keşke ProRes de olsaydı diyorsunuz belki ama emin olun stok kamera uygulamasından da güzel şeyler alınabiliyor, ProRes hayatı içerik üretmek olan birinin işine fazlasıyla yarar ama Pro satın alan çoğu kullanıcı dahi ProRes’den bir haber geziyor olacaklar. her yönden gayet doyurucu iPhone 13’ü alıp arkanıza yaslanabilirsiniz.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim