Anlık Bildirim

Rekabet alt seviyede de devam ediyor - TurboCache vs HyperMemory

Ekran kartları sürekli gelişse de her zaman, pazarda ekran kartının muhteşem gücüne ihtiyaç duymayacak, sadece onboard ekran kartı ile yetinebilecek büyük bir kitle olduğu çok açık. En büyük iki ekran kartı çipi üreticisi Ati ve nVidia çok ucuz ekran kartları üreterek bu pazardaki pastadan da pay sahibi olmayı hedefliyorlar doğal olarak. Bu mantık ile yola çıkan iki firma da ekran kartı üzerine çok az miktarda bellek koyarak geri kalan ihtiyaçları sistem belleğinden karşılama yoluna gitti. Ati, nVidia' dan daha önce HyperMemory adı ile bu teknolojiyi duyursada, daha sonra benzer teknolojiyi TurboCache adı ile duyuran nVidia' nın kartları piyasada uzun zamandır bulunmasına rağmen Ati' nin kartları ancak incelenme fırsatı buldu. Zaten Ati' nin üretim ve standart sıkıntısı çektiğini daha önceki haberlerimizden biliyorsunuz.


nVidia DVI çıkışı sunarken, Ati sadece analog çıkış ile yetinmiş

Ati' nin HyperMemory teknolojisine sahip kartları 2 farklı model ile geliyor. 32Mb dahili hafızaya sahip, 128Mb' a kadar sistem belleğini kullanabilen ve 128Mb dahili hafızaya sahip, 256Mb sistem belleğini kullanabilen model. nVidia biraz daha fazla seçenek sunarak, 16 ve 32 Mb dahili hafızaya sahip sistem belleğinden 128Mb kullanabilen ve 64Mb dahili hafıza ile sistem belleğinden 256Mb kullanabilen toplam 3 farklı model ile geliyor. Bu kartlar 64-bit fakat 32-bit turbo cache ekran kartları da var. Normalde oem pazar için üretildiği söylenen 32-bit versiyonların kutulu halde satılıyorlar. Aopen marka ve kutusunda 32-bit olduğuna dair hiç bir uyarı bulunmayan kartlar olduğuna göre diğer marklarında bu tarz kartları olacaktır. Alırken iyi araştırıp dikkat etmenizde fayda var.

Daha önce burada TurboCache ile ilgili olarak verdiğimiz haberlerde, teknolojinin mantığını açıklamıştık. Kısaca özetlemek gerekirse sistem belleği ile PEG (PCIe grafik portu) arasındaki bant genişliğini kullanarak ekran kartı GPU' sunun bellek ihtiyacını karşılamak. Tabi olay bu kadar basit değil. Uzayan yollardan dolayı oluşan gecikmeleri bir nebze olsun önlemek için, grafik işlemcisine akıllı hafıza kontrolcüleri eklendi ve bir kaç değişiklik daha yapıldı. Ayrıntıları merak edenler (buradaki) haberlerimize bakabilirler. TurboCache' in performansını ve özelliklerini daha önce sitemizde gündeme getirmiştik. Fakat bu sefer, nVidia' nın en büyük rakibi Ati' nin bu alandaki cevabı HyperMemory ile karşılaştırmalı testini yapan TrustedReivews' ın sonuçlarını yayınlıyoruz.

Rekabet alt seviyede de devam ediyor  -   TurboCache vs HyperMemory

Her zamanki gibi bir Direct 3D oyunu olan Half-Life2' de Ati bir miktar önde

Öncelikle kartların teknik detaylarından bahsedelim. nVidia' nın TurboCache' i 350MHz GPU ve 350MHz hafıza hızlarına sahip 6200 GPU' sunu kullanıyor. 4 adet piksel iş hattı ve 3 vertex shader ünitesi bulunurken, Ati' nin HyperMemory' si 325/300 hızlarında ve 4 piksel iş hattı bulundururken sadece 2 adet vertex shader ünitesine sahip X300 SE' yi kullanıyor. Kağıt üzerinde bakıldığında nVidia' bir miktar daha önde gibi gözüküyor. Bakalım gerçek uygulama testleri ne diyor? Bu arada nVida' nın kartı DVI çıkışı da sunarken Ati sadece analog görüntü çıkışı ile yetinmiş. Her iki kartta da TV çıkışı bulunuyor.

Rekabet alt seviyede de devam ediyor  -   TurboCache vs HyperMemory

OpenGL' de nVidia' nın üstünlüğü tartışılmaz

Testler kağıt üzerindeki verileri doğrular nitelikte. Genel olarak TurboCache daha iyi sonuçlar vermiş, sadece Direct3D Api' sini kullanan Half-Life' ta HyperMemory bir miktar önde. Ati' nin OpenGL tabanlı oyunlarda nVidia' ya göre daha zayıf olduğu bilinen bir gerçek zaten. TurboCache' in 32-bit' lik versiyonunun da dahil edildiği testte 256Mb paylaşımlı hafıza kullanmasına rağmen sadece yüksek bellek miktarı sayesinde 3DMark05' te HyperMemory' yi geride bırakabilmiş. Diğer bütün testlerde her iki 64-bit kartın da gerisinde.

Rekabet alt seviyede de devam ediyor  -   TurboCache vs HyperMemory

32-Bit olmasına rağmen 256 Mb hafıza işe yaramış

Test sonuçlarına baktığımızda tamamen maliyet üzerine üretilmiş kartlar söz konusu olunca doğal olarak sonuçlar hiçte parlak değil. Ati' nin kartı 1024x768 çözünürlükte Half-Life' ta ancak 30 fps ortalama tutturarak oynanabilirlik sınırında gezinirken, Doom3' ün lideri TurboCache ise (nVidia) 1024x768 çözünürlükte bütün grafik özellikleri kapalı şekilde 22 fps ortalama tutturarak oynanabilirliği sağlayamıyor. Sonuçta bu kartlar yüksek oyun zevki sunmayı amaçlamıyorlar. Fakat onboard ekran kartının sunduğu çok kısıtlı özellikleri değilde, çok düşük bir maliyet ile en azından güncel oyunları oynanabilecek seviyede çalıştırmak isteyenler için ideal gibi duruyorlar. İki farklı markanın da 256Mb lık sistem belleğini kullanabilen modelleri yurt dışında £40 civarıda satılıyor. Diğer modeller elbette daha düşük fiyata sahip olacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim