Anlık Bildirim

Samsung Q1 ve ASUS A2H ; ilk UMPC'ler görücüye çıktı

Sizlere geçen ay Intel'in yeni "Ultra Mobile PC (UMPC)" konseptini duyurmuştuk. UMPC'ler kısaca tuş takımı olmayan, Tablet PC'lerden daha çok PDA'lara yakın boyut ve kullanım tarzlarıyla, taşınabilirliğin ön planda tutulduğu bilgisayarlar olarak tarif edilebilirler. Cebit 2006'da Samsung ve ASUS, ilk UMPC'lerini kullanıcılara sergileme fırsatı buldular. Taşıdıkları özellikler ve boyutlarıyla oldukça ilgi çekici olan bu ürünleri dilerseniz yakından tanıyalım ;

Samsung Q1

Son yıllarda telekominikason, görüntüleme ve elektronik alanında geliştirdiği yeni teknolojilerle dikkatleri üzerine toplayan Samsung'u, ilk UMPC'lerden birini tanıtırken görmek bir çoğunuzu şaşırtmayacaktır. 227,5 x 139,5 x 24,5 mm boyutlarında ve sadece 779 gram ağırlığında olan Samsung Q1, Microsoft Windows XP Tablet PC Edition işletim sistemi kullanmakta.

900MHz hızında çalışan Intel Celeron M işlemci taşıyan cihaz, 512MB bellek, 40GB sabit disk ve 7" büyüklüğünde 800x480 piksel çözünürlüğü bulunan dokunmatik ekran gibi donanım bileşenlerine sahip. Samsung Q1'de Microsoft'un "DialKeys" ismini verdiği ve UMPC'lerde standart olarak bulunan yazı giriş sistemi sayesinde, yazı yazmak oldukça hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Samsung Q1, Wi-Fi 802.11b/g ve Bluetooth 2.0 üzerinden kablosuz ağlarada bağlanabilmekte. Cihazda ayrıca SD kard okuyucu, 1 adet USB bağlantı portu, dahili stereo hoparlör (2 x 2W) ve kulaklık çıkışıda bulunmakta. İsteğe bağlı olarak GPS, DMB dijital TV gibi seçeneklerde Q1 ile kullanıcıya sunulacaklar arasında. 2006'nın Haziran ayında piyasaya sürülmesi beklenen cihazın 1400$ fiyat etiketi taşıması bekleniyor.

ASUS R2H

Cebit 2006'da UMPC sergileyen bir diğer firma da ASUS'du. R2H isimli UMPC, 7" büyüklüğünde 800 x 480 piksel dokunmatik ekran, Microsoft Windows XP Taplet PC Edition işletim sistemi, Wi-Fi 802.11b/g ve Bluetooth 2.0 üzerinden kablosuz ağlarada bağlanabilme gibi Samsung Q1 ile benzer donanımsal özelliklere sahip.

Samsung Q1 ve ASUS A2H ; ilk UMPC'ler görücüye çıktı

GPS yön bulma sistemini tümleşik olarak barındıran ASUS R2H'ın ön yüzünde Internet üzerinden görüntülü konferans yapmak ya da fotoğraf çekmek için kullanabileceğiniz, 1.3MP çözünürlüğe sahip dijital kamera bulunmakta. ASUS, saklanan bilgilerin izinsiz gözlerden korunabilmesi için ürün ile beraber kendi geliştirdiği Security Product Management (ASPM) ismini verdiği bir güvenlik eklentiside sunmakta. Ağ ve benzeri ortamlarda verilerin şifreleme yardımıyla korunmasını sağlayan bu eklentinin yanı sıra paramak izi okuyucuda ürüne dahil edilmiş.

ASUS, 3. çeyrekten önce piyasada olması beklenen R2H'ın henüz geliştirme çalışmaları devam ettiğinden donanımsal özellikleri ve fiyatı hakkında henüz bilgi yayınlamamış durumda. Fakat ürünün Samsung Q1'e göre olan artılarını hesaba katarsak çıkış fiyatının 1400$'ın altında olmayacağı tahmin edilebilir.

UMPC olarak geçmeselerde aslında bu tip tasarımlara sahip PC'ler piyasada uzun bir zamandır varlar. Intel'in UMPC konsepti ile gerek pil ömrü gerekse boyut ve donanımsal özellikler bakımından bir standartasyon sağladığı bu taşınabilir bilgisayarlar, önümüzdeki 1-2 sene içinde piyasada görmeye alıştığımız ürünler arasında yerlerini alacaklar. Boyut ve fonksiyonları ile Tablet PC ve PDA gibi cihazlara rakip olabilecek bu ürünler iyi bir grafik hızlandırıcı ve ergonomik tasarımla, taşınabilir oyun konsollarının da korkulu rüyası olabilirler.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim