Anlık Bildirim

Seagate yine yeni modelleri ile parlıyor

Dünyanın en etkili sabit disk üretici firması Seagate yeni modellerini geçen yıl olduğu gibi yine toplu bir şekilde açıkladı. İşte bu modeller ve getirdiği yenilikler ;

2,5" de 160 GB kapasiteye Dikey yazış tekniği  ile ulaşıldı

Bildiğiniz gibi disk plakları üzerinde veriler manyetik olarak kayıt edilirken hep düzleme yatay olarak kaydedilirler. Tabii firmalar veri yoğunluğunu arttırmak için bu veriler arasındaki mesafeyi daraltmaya çalışıyorlar. Ancak bu seferde verilerin kutupları birbirlerine baktığından manyetik olarak etkileşme şansları artıyor. Buna en güzel çözüm ise manyetik olarak etkileşen hücreleri düzleme dikey olarak tasarlamak. Bu şekilde ilerde şimdiki depolama kapasitesinin 10 katı verinin aynı alana yazılabileceği düşünülüyor. Şimdilik sadece 5400 devir/dk'da üretilen seri ilerde 7200 devir/dk serisinde de üretilecek.

Fakat teknoloji daha emekleme saffasında olduğundan şimdilik en yüksek kapasitesi, normal en yüksek kapasiteden sadece %33 daha fazla . Üstelik sadece notebook'lar için çıkartılıyor olmasının altında yatan nedende diz üstğ bilgisayarlarda yüksek kapasitenin daha karlı şekilde satılabilir olması. Çünkü yine bildiğiniz gibi emekleyen her teknolojinin maliteyetide yüksektir. Bu arada serinin adi Seagate Momentus 5400.3 yani 5400 devir/dakika daki ucun notebook serisi. Zira Momentus markasi Seagate'in notebook'lar icin urettigi disklerde kullandigi serinin adi. Çıkış tarihi için ise önümüzdeki kış diye bahsedilmekte.

FDE ile Diz ustu bilgisayarlarinizin diskleri tam guvenli

Seagate yine notebook dünyasında tek kalmasını sağlayacak teknolojilerinden birisini daha piyasaya sürecek. Full Disc Encryption yani tam disk şifrelemesi diske her yazılan ve okunan her bilginin bir şifre ile yazılması manasına geliyor. Bu işlem tamamen donanımsal olarak yapıldığından size bir hız etkilemesi yaratmıyacak fakat diskinize sahip olan başka birisi bios ekranında sorulacak kullanıcı adını ve şifreyi girmediği takdirde bilgilerinde anlamını ne yaparsa yapsın çözemiyecek.

Bu teknik şimdiye kadar kullanılan ve aşılan her teknikten daha güvenli çünkü bu durumda sistemi aşmanın tek yolu çok uzun süreler alan şifre deneme teknikleri o kadar. Teknolojinin artısıda tekrar satılacak ya da emekliye ayrılacak, hatta bozulmuş diskler içindeki önemli bilgilerin zorlu bir görev olan güvenli silme süreçlerinden geçmesine gerek olmayışı. Ancak bu teknolojiyi kullanan diskleri de görmemiz bu kışa kalacak. Bu serinin adı ise Seagate Momentus 5400 FDE olacak.

ST1 ile 1 inch boyutta disk kullanlar icin 8 Gb veri kapasitesi

Bu seri aslında üç farklı kullanım alanına sahip. Bunlardan birincisi ve en çok kullanılanı mini boyuttaki Mp3 Player'lar , sonra Seagate'in kendi çıkarttığı mini usb diskler ve son olarak Compact Flash formatının içinde servis veren micro drive'lar. Seagate bu yeni ürünü ile tekrar CF piyasasında ciddi pazar kapmaya çalışacak. Çünkü şu aralar 4 GB'lık bir normal CF ile Micro Drive arasında %20 'lik fiyat farkı mevcut. Daha az dayanıklı, erişim süresi yüksek ve daha çok pil harcayan Micro Drive'lar icin doğal olarak daha düşük fiyat politikası gerekli idi ve Seagate bunu bu modelle başaracak gibi. 

Barracuda 7200.9 ile nihayet yeni özellikler: 500 Gb, SATA II standartları ve 16 Mb önbellek

Masa üstü serisinde en yeni özellikleri ve tenolojileri barındırmak çok önemli son kullanıcıların seçiminde büyük rol oynuyor. Seagate bu yüzden yeni serisine tüm yeniliklerin bir araya geldiği SATA II'yi ilave etti. SATA II'de aşağıdaki temel özellikler mevcut. Yalnız bu özellikler hatırlarsanız önceden bazı firmalar tarafından çipsetlere ilave edilmişti ;

  • Harici SATA (External SATA) veya eSATA adlarla anılan teknoloji kasa dışında 2 metreye varan kablolama ve 1.5Gb/sn hızında veri aktarımı sunuyor.
  • Port Çokluyucular ile tek kablo üzerinden 15 diske kadar bağlantı yapabiliyorsunuz. Bu sayede etrafta çok daha az kablo kargaşası oluyor. Zaten SATA II'nin 3 Gb/sn hızı yani 300 Mb/sn hızın avantajı burada birden fazla diski tek kabloya bağlasanızda protokol bir dar boğaz oluşturmuyor.
  • Native Command Queuing yani, Kendi üzerinde tekrar komut sıralama teknolojisi nihayet her diskte olacak. Bu sayede artık var mı yok mu hangi seride var dertleri ortadan kalkacak.
  • Klik sesi çıkartan konnektör ile kabloyu doğru takıp takmadığınızı anlayabileceksiniz. Önceki sürümde belki basit bir eksik gibi gözükebilir ama hem kolay takılmasında hem de kendi kendine çıkmamasında büyük yarar sağlayacak
  • Hot Plug yani bilgisayar açıkken diski takıp çıkartabileceğiniz bu sistem ile sunucu dünyasında SATA daha önem kazanıyor. Tabii ki harici disk olarak SATA kullananlarada kolaylık sağlanıyor.

Araba için EE25 serisi

Yüksek ve devamlı titreşim seviyesine dayanma -30 ila 85 derece C arasında çalışabilme. Hatta yüksek nem, düşük basınçlarda bile çalışabilen disk EE25 sayesinde artık arabalarda ya da başka ortamlarda yüksek kapasiteli veri barındırmak mümkün olacak. Arabanızda GPS için gerekli olan en ayrıntılı haritalar için artık DVD yükleyip durmak yok. Ayrıca bu ucuz araba bilgisayarlarının yaygınlaşması içinde çok önemli bir fırsat.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim