Anlık Bildirim

SSD disklerde kapasite artıyor, 832GB ufukta göründü

Donanım dünyasının gelişimi diğer komponentlere göre kısmen daha yavaş olan kolunun hard diskler olduğunu hepimiz biliyoruz. Günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan mekanik hard disklerin yapı olarak performanslarını arttırabilmek açıkçası mevcut şartlar altında çok kolay değil. Bir yandan boyut olarak küçültülmek istenen form faktörü öte yandan arttırılmak istenen kapasite boyutu ve pek tabii güç tüketimi ve gürültü seviyesi de göz önüne alındığında malesef yaygın olarak kullanılmakta olan geleneksel hard disklerde gelişim pek kolay olmuyor. Performans düşkünü kullanıcılar için yüksek dönüş hızına sahip Raptor gibi özel seri hard diskler piyasada satılsa bile güçlü bir konfigürasyona sahip PC'yi göz önüne aldığımızda kullanıcıların hem fiyat hemde performans açısından beklentilerinin artık çok daha farklı bir noktaya gelmiş olduğunu gözlemleyebilmek mümkün.

Depolama çözümlerinden özellikle 2009 yılından itibaren dengelerin değişmesi bekleniyor. Kapasiteleri son derece hızlı bir şekilde artarken ve fiyatları aynı oranda gerilerken genel performanslarında ciddi sıçrama gerçekleştirilemeyen mekanik diskler yerlerini yavaş yavaş SSD olarak bilinen katı halli disklere bırakacaklar.Temel prensip olarak bugün kullandığımız usb belleklere ve hafıza kartlarına yakın olan SSD diskler depolama için kullandıkları flash bellek yongaları ile mekanik disklerin sahip olduğu pek çok dezavantajı ekarte ederken performans anlamında da daha hızlı seviye atlayacak gibi gözüküyorlar. Peki nedir SSD disklerin avantajları? Öncelikli olarak daha kompak yapıda olabilen SSD disklerin yapılarında hareketli mekanizma veya aksam olmadığı için hem daha sessiz hemde daha düşük güç tüketimi ile çalışırken ayrıca veri güvenliği konusunda da öne çıkabiliyorlar. Zira bugün plakası bir şekilde zarar gören tipik bir hard diskten veri kurtarmak profesyoneller için bile son derece zor bir işlem. Tüm bunlara ek olarak veri erişim süresi açısından da SSD diskler iddialarını ortaya koyuyorlar.

Bazı bağımsız araştırma kuruluşlarının raporlarına göre, 2009 yılı ile birlikte satılan tüm dizüstü bilgisayarların yaklaşık %25'inde depolama birimi olarak SSD disklerin yer alacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda depolama çözümlerinde sektör lideri olan firmalardan Hitachi ve Fujitsu, SSD disklerin hızlı gelişiminden ötürü 1" ve 1.8" boyutunda hard disk üretiminden çekilmeye karar vererek şimdiik 2.5" formundaki hard disklere ve SSD çözümlerine ağırlık verecekleri her iki firmaya da yakın kaynaklar tarafından dile getiriliyor. SSD disklerin yaygınlaşabilmesinin önünde ise iki büyük engel yer alıyor ki bunlar, kapasite sorunu ve yüksek fiyat seviyesi. Başta Intel, Samsung ve Micron olmak üzere pek çok firma nanometrik anlamda NAND yongalarının boyutlarını ve dolayısıyla maliyetlerini düşürmek için çalışadursun SSD disklerin kapasite sorunları da yavaş yavaş aşılıyor. Bu konuda en son ve güncel adım BiTMICRO'dan geldi ve firma bu yılın 3. çeyreğinde 832GB gibi süper-yüksek kapasiteye sahip 2.5" boyutundaki yeni SSD diskini duyurmaya hazırlanıyor.

Depolama çözümleri üzerine çalışan BiTMICRO firmasının Tüketici Elektroniği 2008 etkinliğinde 832GB'lık yeni SSD diskini anons etmesi bekleniyor. Firmanın E-Disk Altima serisi altında yer alması beklenen ve 832GB'lık SSD diskler için gerçekten etkileyici depolama kapasitesi ile dikkat çeken yeni SSD diskin bu kadar yüksek kapasiteye ulaşabilmesinde kullanılan MLC (multi-level cell) isimli NAND flash yongalarının etkin rol oynadığı bildiriliyor. Zira MLC NAND yongaları SLC (single-level cell ) NAND türü yongalara göre her bir bellek hücresine 2 kat daha fazla veri depolayabiliyor. Bu arada SLC türü bellek yongalarına göre okuma ve yazma hızları daha düşük olduğu iddia edilen MLC tipi bellek yongalarını kullanan yeni diskte BiTMICRO daha iddialı olabilmek ve performansı optimize edebilmek için EDSA* ve LUNETA* kontrolcülerini kullanmış durumda. Üretici firmaya göre 832GB'lık devasa kapasiteye sahip disk performans açısından 100MB/sn'lik okuma/yazma hızı ve saniyede 20,000 rastgele I/O operasyonu gerçekleştirebiliyor. Bu arada diskin SATA-II (3Gbps) arayüzünü kullandığını ve hot-plug desteğine sahip olduğunu da ifade edelim.

Düşen NAND maliyetleri ve artan kapasiteleri ile SSD diskler giderek yaygınlaşacak hatta yapılan son projeskiyonlara göre, SSD disk kullanım oranının 2006 ile 2011 yılları arasında %477 artması bekleniyor. Her ne kadar maliyetler giderek daha kabul edilebilir noktalara doğru gelmeye başlamış olsa bile SSD diskler en azından şu anki pozisyonları ile son kullanıcıları için pek uygun görünmüyor. BiTMICRO'nun 832GB'lık yeni devinin yılın 3. çeyreğinde anons edilmesi beklenirken henüz açıklanmayan fiyatının son kullanıcıların büyük bir kısmı için astronomik bir düzeyde olacağını söyleyebilmek mümkün.

* EDSA (Enhanced Datamover and Storage Accelerator): Büyük bloklu NAND ve AND bellek yongalarını farklı die formlarında destekleyebilen gelişmiş flash I/O kontrol yongası
* LUNETA (Logical Unifier of Extensive Transfer Arrays): Flash bellek yönetim arayüz kontrolcüsü, büyük diziler halindeki paralel ve çok-bloklu I/O operasyonlarının düzenlenmesinden sorumlu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim